Ronny (50) har sloss mot nav i tre år:

SV: – Dette er helt på jordet

Stortingsrepresentant Karin Andersen reagerer sterkt på historien om Ronny Bratsberg, som i tre år har kjempet mot Nav for å få en egnet bil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har tidligere fortalt historien om Ronny Bratsberg. Han er avhengig av rullestol etter at han havnet i rullestol da han ble feiloperert i 2013.

Han har søkt Nav om en tilpasset bil, som han kan kjøre rullestolen inn i. Men Nav mener han kan sitte på med kona når han skal til lege og sykehus, og har tilbudt ham en elektrisk scooter til turer i nærmiljøet.

Men 50-åringen bor øde til 20 minutter fra tettstedet Disenå i Sør-Odal i Hedmark. Det er flere kilometer med grusvei inn til huset hans og på vinteren er det umulig med scooter.

Ronnys kone Elisabeth har gått ned i stilling for å ha mulighet til å kjøre ektemannen til lege, sykehus og fysioterapeut. Det har fått økonomiske konsekvenser for paret.

– Det føles veldig tungt. Jeg er helt avhengig av Elisabeth for å komme meg rundt. Men en tilpasset bil kunne jeg klart meg selv, og jeg kunne også vært mer sosial, sier Ronny som har et stort ønske om å komme tilbake til arbeidslivet.

Ronny og Elisabeth bor øde til, ved Disenå i Sør-Odal. Fra huset (foran i bildet) har de en lang strekning med grusvei før de kommer til en bedre vei. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2.
Ronny og Elisabeth bor øde til, ved Disenå i Sør-Odal. Fra huset (foran i bildet) har de en lang strekning med grusvei før de kommer til en bedre vei. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2.

Han sendte i sommer inn en ny søknad, men spesialistuttalelser fra syv ulike hold. Men da fikk han beskjed om at det var en behandlingstid hos Nav på seks til åtte måneder.

Ber regjeringen ta grep

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) reagerer sterkt når hun får høre Ronnys historie. Hun oppfordrer regjeringen til å ta tak i de lange behandlingstidene, og etterlyser mer rom for at Nav han bruke skjønn når de behandler søknadene.

– Funksjonshemmede har rett til et verdig liv, på linje med andre. Da må reglene rundt det å kunne få et nødvendig kjøretøy være slik at du faktisk får det du har rett til - uten å måtte vente i årevis.

Hun sier at behandlingstiden Ronny opplever er helt urimelig.

– Dette må regjeringen ta fatt i. Det er lang behandlingstid i altfor mange saker.

Hun sier at noe er fullstendig galt når en ektefelle må gå ned i stilling for å kunne være sjåfør.

– Dette er dårlig samfunnsøkonomi. Det må være mulig for en person som trenger det å få en bil. Det er for strenge regler, og det er for få unntaksmuligheter. Det må være mulig å bruke skjønn, for å se hva som skal til for at et menneske skal kunne klare seg mest mulig selv.

Stortingsrepresentant Karin Andersen fra SV reagerer på behandlingen av Ronny Bratsberg. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2.
Stortingsrepresentant Karin Andersen fra SV reagerer på behandlingen av Ronny Bratsberg. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2.

Hun påpeker at folk ikke ber om tilpassede kjøretøy for moro skyld.

– De ber om det fordi de faktisk trenger det.

– Nav har tilbudt Ronny en elektrisk scooter, hva tenker du om det?

– Det er jo helt på jordet. Dette er et menneske som ikke klarer å sitte i en vanlig bil. Hvordan skal han da klare å sitte på en slik farkost?

Isolert i eget hjem

Ronnys advokat Hege Narmo sier til TV 2 at saken har vært svært tøff for Ronny. Hun mener han oppfyller kravene.

Ronnys advokat Hege Narmo sier at saken har vært svært belastende for hennes klient. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2
Ronnys advokat Hege Narmo sier at saken har vært svært belastende for hennes klient. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2

– Det har vært svært belastende for Ronny. Det har vært tungt både fysisk og psykisk. Det er trist at denne saken har trukket sånn ut, sier Narmo .

Hun reagerer på at regelverket skal praktiseres så strengt som det gjør.

– Jeg mener Ronny helt klart fyller vilkårene for å få en tilpasset bil. Det er rart at det skal være så vanskelig og ta så lang tid.

Narmo forteller at da hun sammen med Ronny sendte inn søknad i sommer, hadde han ikke kommet seg ut av huset på fire uker.

– Han blir isolert i sitt eget hjem. At kona hans har vært nødt til å gå ned til deltidsstilling er trist. Sånn skal det ikke være, sier Narmo.