GIKK BORT: High Hefner gikk bort 91 år gammel. Foto: © Fred Prouser / Reuters
GIKK BORT: High Hefner gikk bort 91 år gammel. Foto: © Fred Prouser / Reuters

Playboy-kongen Hugh Hefner er død

Mannen bak magasinet Playboy, Hugh Hefner, er død, 91 år gammel.

Hugh Hefner gikk bort 91 år gammel i sitt berømte hjem, Playboy Mansion, i Los Angeles, skriver magasinet Playboy i en uttalelse.

Han skal ha dødd av naturlige årsaker, og omringet av sine nærmeste.

Hefner ble født i Chicago, Illinois 9. april 1926, og er mest kjent for å ha introdusert verden for magasinet Playboy i 1953.

– Han vil bli sterkt savnet av mange, blant andre hans kone Crystal, søsteren min Christie og mine brødre David og Marston, og alle sammen hos Playboy Enterprises, sier sønnen Cooper Hefner, som har tatt over farens rolle, i uttalelsen fra selskapet.

Definerte en livsstil

– Min far levde et eksepsjonelt liv som en medie- og kulturpioneer og som en ledende stemme bak noen av de viktigste samfunns- og kulturbevegelsene i vår tid. Blant annet for å forsvare ytringsfrihet, sivile rettigheter og seksuell frihet. Han definerte en livsstil som ligger i hjertet av Playboy-merkevaren, fortsetter Cooper Hefner.

Hefner giftet seg med glamourmodellen Crystal Harris i 2012. Det var hans tredje ekteskap.

Hefners venner og familie har vært bekymret for helsen hans en stund, og i oktober meldte flere medier at han lå for døden nær.

91-åringen solgte Playboy Mansion til en nabo i fjor, men ville ikke gi boligen fra seg før han hadde gått bort.

FAMILIEN: Her Hugh Hefner avbildet med sønnen Cooper og kona Crystal på en halloweenfest i Playboy Mansion i 2014. Foto: Charley Gallay
FAMILIEN: Her Hugh Hefner avbildet med sønnen Cooper og kona Crystal på en halloweenfest i Playboy Mansion i 2014. Foto: Charley Gallay

Startet hjemme

Det var for 64 år siden at en ung Hugh Hefner pantsatte møblene sine for å ta opp lån til å starte et magasin for herrer. Resten måtte han låne av venner. Selv trodde han ikke det ville bli flere utgaver, så det første magasinet var unummerert.

Han hadde blitt overbevist om at det var et marked for menn etter å ha jobbet flere år i bransjen. Hefner var lenge journalist i Esquire.

Da det første magasinet ble utgitt i desember 1953, med Marilyn Monroe på forsiden, ble det en stor suksess. Etter hvert ble det det mest-selgende og mest innflytelsesrike mannebladet i verden, og han har siden mottatt en rekke priser og anerkjennelser.

Nå utgis magasinet til over 20 land, og flere kvinner har figurert på førstesiden, blant andre Pamela Andersson og Samantha Fox.

Her jobber Hugh Hefner med magasinet i 1961. Allerede da var Playboy en suksess. Foto: AP
Her jobber Hugh Hefner med magasinet i 1961. Allerede da var Playboy en suksess. Foto: AP

Kjendiser i sorg

Mange av de tidligere «Playboy-bunniene» har uttrykt sin sorg i sosiale medier, blant andre skuespiller Jenny McCarthy.

Sammen med et bilde av Playboy-magasinet hun selv figurerer på forsiden av, skriver hun «RIP Hef. Takk for at du var revolusjonerende og endret så mange liv, spesielt mitt. Håper jeg gjorde deg stolt».

Også realitystjernen Heidi Montag, skuespiller Rob Lowe, og musiker Gene Simmons har skrevet noen ord om Playboy-gründeren på Twitter.