Hvert år offentliggjør Institutt for fredsforsknings (PRIO) direktør en liste over favorittene til å motta Nobels fredspris.

Onsdag publiserte PRIO-direktør Henrik Urdal listen over hvem de mener er gode kandidater til å motta Nobels fredspris i år.

Slik ser Urdals liste ut:

  1. Mohammad Javad Zarif og Federica Mogherini
  2. UNHCR og høykommissær Filippo Grandi
  3. Cumhuriyet og Can Dündar
  4. De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (ECOWAS)
  5. De hvite hjelmene og Raed al Saleh

Atomavtale på topp

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og EUs utenriksansvarlige Federica Mogherini var sentrale i arbeidet for å tilrettelegge atomforhandlingene mellom Iran og EU, USA, Kina og Russland. Urdal plasserer disse øverst blant favorittene til å vinne fredsprisen.

Avtalen har fått oppmerksomhet for å løses på en god diplomatisk måte og Urdal plasserer altså denne øverst blant favorittene til å vinne fredsprisen.

Flyktningkrisen har dominert nyhetsbildet de siste årene. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og deres leder Filippo Grand står på andre plass på listen på grunn av deres arbeid for flyktningers rettigheter.

– I denne situasjonen har UNHCR vist sin kapasitet og integritet ved å stå opp for flyktningers rettigheter og behov igjen og igjen, skriver PRIO på sine nettsider.

Pressefrihet i Tyrkia

Tredje plassen tar tidligere redaktør og spaltist i den tyrkiske avisen Cumhuriyiet, Can Dündar. Dündar og avisen er ifølge PRIO et symbol på den stadig svekkede pressefriheten i Tyrkia.

– En Nobels fredspris til Can Dündar og Cumhuryiet ville vært en velkommen boost for pressefrihet og det sivile samfunn i et land hvor slike friheter blir sjeldnere og sjeldnere, skriver PRIO.

På fjerde plass ligger De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (ECOWAS). Vestafrikanske land sikret en fredelig maktovertakelse i Gambia i fjor, og Urdal mener derfor at de fortjener en plass på listen.

På femte plass ligger De hvite hjelmene, en syrisk hjelpeorganisasjon som under Raed al Salehs ledelse jobber for å hjelpe folk i det krigsherjede landet.

Prisvinneren vil bli annonsert 6. oktober.