Forskere ved New York University har sett nærmere på om det finnes en korrelasjon mellom musikksmak og psykopatiske trekk, skriver The Guardian.

I studien spilte forskerne av 260 sanger for 200 deltakere, som på forhånd hadde tatt en psykologisk test som kunne avdekke om de hadde psykopatiske trekk eller ei.

Alle deltakerne i studien var unge og godt utdannede, men kom fra forskjellige etniske og økonomiske grupperinger.

Konklusjonen ble at deltakerne med størst psykopatiske trekk, liker rap og R&B, og da spesielt Blackstreets «No Diggity» og Eminems «Lose Yourself».

Deltakere som har minst psykopatiske trekk, likte roligere sanger, The Knacks' «My Sharona» og Sias «Titanium».

Ikke øksemordere og seriemordere

Målet med studien har vært å enkelt kunne avdekke en psykopat uten at de vet om det.

Forskerne mener at dette kan bidra til at disse personene ikke havner i en posisjon hvor de kan misbruke andre fysisk eller psykisk.

Psykolog og forsker Pascal Wallisch har ledet studien, og sier dette til The Guardian:

– Media fremstiller psykopater som øksemordere og seriemordere, men i virkeligheten er det ikke så tydelig. De er ikke som «Jokeren» i «Batman». De jobber kanskje rett ved siden av deg, og de blender seg inn. De er som psykologisk mørk materie.

Han forteller at rundt én prosent av befolkningen passer til beskrivelsen «psykopat», og at én av fem innsatte har psykopatiske trekk.

Forskerne fikk deltakerne til å ta testen Levenson Self-Report Psychopaty Scale, for så å høre på alle de 260 sangene og rangere dem.

Holder kortene tett til brystet

Wallisch understreker at studien foreløpig ikke er publisert, men sier at han håper at resultatene kan være starten på en mye større studie. Han ser for seg en stor studie med flere tusen deltakere, som alle har fått diagnosen psykopati.

Han forteller at det var flere sanger som «avslørte» at deltakeren hadde psykopatiske trekk, men at han ikke ønsker å fortelle hvilke sanger det var.

– Du ønsker ikke at disse menneskene skal havne i en posisjon hvor de kan forårsake mye skade. Vi trenger et verktøy for å identifisere dem uten at de samarbeider eller samtykker. Etikken i dette er hårete, men det er også det å ha en psykopatisk sjef, og det er også å ha en psykopat i noen form for maktposisjon.

Oxford-psykolog Kevin Dutton, som har skrevet boka «The Wisdom of Psychopaths», forsker også på musikksmak og psykopati i samarbeid med TV-kanalen Channel 4.

Over tre millioner seere har svart på deres online undersøkelse. Til tross for at undersøkelser på nett har sine svakheter, viser også disse resultatene at psykopater favoriserer rapmusikk over klassisk musikk og jazz.