En av Saudi-Arabias fremste forkjempere for kvinners rettigheter, Aziza Youssef, sier at hun er svært glad for nyheten
En av Saudi-Arabias fremste forkjempere for kvinners rettigheter, Aziza Youssef, sier at hun er svært glad for nyheten Foto: Hasan Jamali

Nå får kvinner i Saudi-Arabia lov å kjøre bil

Kong Salman gir landets kvinner lov til å ta førerkort.

Saudiarabiske kvinner gleder seg stort over at de endelig skal få lov til å kjøre bil i det erkekonservative muslimske kongedømmet. Kong Salman utstedte det historiske kongelige dekretet tirsdag, et dekret som tillater kvinner i landet å ta førerkort.

Lovendringen vil tre i kraft i juni neste år. Fram til nå har Saudi-Arabia vært det eneste landet i verden som forbød kvinner å kjøre bil selv. Forbudet har ført til at kvinner blant annet har måttet bli kjørt av menn når de skulle på jobben.

Kongen har også gitt beskjed om at det skal dannes en komité på tvers av flere departementer som skal undersøke hvilke prosedyrer som trengs for å utstede førerkortene.

Glade kvinner

En av Saudi-Arabias fremste forkjempere for kvinners rettigheter, Aziza Youssef, sier at hun er svært glad for nyheten.

Hun kaller lovendringen for et «stort skritt for kvinners rettigheter», men hun sier også at kvinnene vil fortsette å kjempe for blant annet å kunne reise til utlandet uten en manns samtykke.

Blant kvinner i hovedstaden Riyadh blir nyheten mottatt med en blanding av sjokk og euforisk glede.

– Jeg er veldig glad og sjokkert samtidig. Jeg forventet at dette skulle skje om 10 til 20 år, sier Haya al-Rikayan, en 30 år gammel bankansatt, til AFP.

Stor glede i USA

En av de første internasjonale reaksjonene på nyheten kom fra USA.

– Det er et stort skritt i riktig retning. Vi er bare glade i dag. Et meget positivt signal, sier Heather Nauert, talskvinne for utenriksdepartementet.I løpet av de siste årene har flere kvinner gjennomført protestaksjoner mot forbudet og satt seg bak rattet, med den konsekvens at de har blitt pågrepet. De fleste har imidlertid blitt sluppet fri kort tid etter.

I 2014 måtte aktivisten Loujain al-Hathloul tilbringe over to måneder i fengsel etter at hun hadde forsøkt å kjøre til Saudi-Arabia fra nabolandet De forente arabiske emirater.Det har også vært mange aksjoner i sosiale medier.

Kan ha gym

Tirsdagens kongelige dekret følger etter et annet dekret som kong Salman utstedte i sommer, der han opphevet forbudet mot at jenter ikke kunne ha gym på offentlige skoler.

I 2015 ble kvinnelige bilister fengslet og brakt for retten, etter at de ytret motstand mot kjøreforbudet for kvinner.

Kvinner i Saudi-Arabia har gjentatte ganger protestert mot kjøreforbudet. Kvinner som har trosset forbudet har enkelte ganger blitt straffet med piskeslag. En ultrakonservativ gruppering i Saudi-Aarabia mente i 2011 at kvinners bilkjøring kunne true landets tradisjon med jomfrubruder. (NTB/TV 2)