FORFATTER: Anna Rasmussen gir denne uken ut sin selvbiografi, i en alder av 21 år. Her er hun fotografert på et pressetreff til TV 2-serien Bloggerne for to uker siden. Foto: Espen Solli/TV 2
FORFATTER: Anna Rasmussen gir denne uken ut sin selvbiografi, i en alder av 21 år. Her er hun fotografert på et pressetreff til TV 2-serien Bloggerne for to uker siden. Foto: Espen Solli/TV 2

Anna Rasmussen (21) i åpenhjertig bok: – Ansvaret for Michelle reddet livet mitt

I sin selvbiografi forteller blogger Anna Rasmussen om en turbulent barndom preget av alkohol, røyk, tidlig seksuell debut og selvmordstanker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken debuterer blogger Anna Rasmussen (21) som forfatter med sin selvbiografi «Naken», som gis ut på forlaget Gyldendal.

I boken forteller hun om sin barndom og ungdomstid, samt om livet som blogger og trebarnsmor.

Rasmussen startet å blogge i 2012, da hun var 15 år og nybakt mor. Siden den tid har bloggen hennes «Mamma til Michelle» blitt Norges største blogg, og Rasmussen har delt livet sitt i flere sesonger av TV 2-dokuserien «Bloggerne».

FORFATTER: Anna Rasmussen gir ut selvbiografien «Naken» denne uken. Foto: Gyldendal
FORFATTER: Anna Rasmussen gir ut selvbiografien «Naken» denne uken. Foto: Gyldendal

I selvbiografien forteller Rasmussen for første gang om livet før hun ble mor og blogger.

Testet grenser

Hun beskriver barndommen i Stavanger som en tid hvor hun var usikker på seg selv og testet grenser.

Rasmussen skriver at hun oppsøkte et miljø med ungdommer da hun var elleve år, og her ble hun introdusert for alkohol og tobakk. I boken beskriver hun flere episoder hvor hun snek seg ut fra hjemmet på natten for å møte eldre gutter. Hun skriver at hun fikk oppmerksomhet da hun brøt regler, og at det var dette hun ønsket seg.

I boken beskriver hun hvordan hun debuterte seksuelt med en jevnaldrende gutt da hun gikk i 7. klasse på barneskolen.

«Det var naturlig å utforske hverandre og teste grenser sammen med ham. Det var ikke jeg som tok initiativet, men jeg følte meg heller ikke presset til noe. Han hadde en eldre bror, så jeg vet at han også hadde sett mer enn de fleste på vår alder. Jeg følte meg trygg med ham fordi jeg visste jeg var uerstattelig. Det var ingen andre på vår alder som drev med sånt», skriver hun i boken.


Selvmordstanker

I boken forteller hun at hun ikke brukte prevensjon da hun ble gravid med en jevnaldrende gutt som 14-åring.

Hun var fast bestemt på at hun ville beholde barnet, selv om hun hevder at flere av de rundt henne mente at hun burde ta abort.

«Presset alle la på meg, gjorde at jeg ikke ønsket å ta abort. Jeg begynte å se på barnet i magen som et faktisk liv, et levende menneske. Eierskapet til barnet ble sterkere og sterkere. Selv om det var tidlig i svangerskapet, hadde jeg behov for å beskytte det jeg tenkte på som et levende menneske i magen», skriver hun.

Rasmussen åpner seg i boken om at hun var deprimert og hadde selvmordstanker da hun gikk gravid med sitt første barn som 14-åring. Presset om at hun burde ta abort førte til at hun stengte seg inne, kuttet kontakten med omverdenen, sluttet å ta vare på seg selv og sov bort dagene, skriver hun.

«Hele min verden ble brått fylt av hvor fælt jeg hadde det. Du blir veldig selvsentrert når du isolerer deg fra verden. Om det eneste du føler, tenker og ser i løpet av en dag er dine egne deprimerende tanker, er det vanskelig å klare noe som helst», skriver hun om den tunge tiden.

– Reddet livet mitt

I selvbiografien skriver Rasmussen at hun tidlig følte seg voksen, men at livet hennes tok en annen vending da hun ble mor.

«Ønsket om å være voksen ble tydelig da jeg var 11 år og begynte å drikke, røyke, feste og ha sex. Jeg ble virkelig voksen da jeg var 15 år og fikk Michelle. Ansvaret for henne reddet livet mitt. Jeg så ikke verdien i mitt eget liv før jeg fikk et annet jeg skulle ta vare på. Da jeg var 14 år, begynte noen av vennene mine med dop, og jeg så det som sannsynlig at jeg ville havne i samme spor. Heldigvis ble jeg gravid i stedet», skriver hun i boken.

21-åringen skriver at hun fortsatt kan ha perioder hvor hun er deprimert og lei seg, men at hun ikke har hatt selvmordstanker etter at hun fikk ansvar for barna.

Normalt liv

Etter at hun begynte å blogge, utvidet Rasmussen familien: Hun er nå mor til Michelle (6), William (2,5 år) og Lucas (snart ett år), og hun er samboer med Jan Lossius (24), som er faren til hennes yngste sønn.

Samtidig har bloggen vokst til å bli Norges mest leste blogg. Tidligere denne måneden, da hun delte et toppløsbilde og videoer hvor hun er helt avkledd på bloggen, hadde hun over 100.000 lesere.

Etter at det stormet rundt Rasmussen de siste ukene, skrev hun i et blogginnlegg torsdag at hun ikke orker mer. I innlegget hinter til at hun gir seg med bloggingen. Hun har nå ikke blogget på nærmere én uke.

I boken skriver 21-åringen at hun liker oppmerksomheten som bloggen fører med seg, men at hun ønsker at hennes tre barn skal leve et normalt liv.

«Jeg liker oppmerksomheten, enten det er på godt eller vondt. Jeg får mestringsfølelse av å bli lagt merke til, uavhengig av hvilken motivasjon leserne har for å klikke seg inn på bloggen. Samtidig er det vondt at barna mine må lide under det. Jeg har aldri ønsket at min jobb skal være noen ulempe for dem i livet. Det beste for barna mine er at de får leve et normalt liv, til tross for min uvanlige jobb. Det er min oppgave å sørge for at de har et privatliv og blir beskyttet på riktig måte», skriver hun.

Etiske vurderinger

Både Rasmussens barn, nærmeste familie og venner, samt fedrene til hennes barn, blir omtalt i boken. Her deler bloggeren sine tanker om blant annet sin oppvekst, konflikter innad i familien og sine kjærlighetsforhold.

Reidar Mide Solberg, som er forlagsredaktør for sakprosa i Gyldendal, forteller at etiske vurderinger har vært en viktig del av manusarbeidet.

– Dette er en utgivelse hvor en blogger, som har skrevet svært åpent om sitt eget liv på bloggen, skal omsette det i bokform, og da drar det med seg mange etiske problemstillinger. Vi gjør våre selvstendige vurderinger om hvor vi synes grensene bør gå når det gjelder omtale av andre personer, selvfølgelig i tett dialog med forfatter. En slik type dialog har vi med alle forfattere, men i denne saken har det vært et gjennomgående tema i manusarbeidet, sier Solberg til TV 2.

Forlaget har ikke vært i kontakt med Rasmussens familie, forteller redaktøren. Han mener at de ikke blir utlevert i selvbiografien.

– Vår vurdering er at familien hennes blir skildret slik Anna ser dem og slik de er relevante for hennes opplevelse av egen oppvekst. Vi mener vi har trukket grensene strammere enn mye av det som er publisert andre steder, sier han.

Forlaget påpeker at det er Rasmussens egen historie som kommer frem i boken.

– Denne boken er Annas historie, men samtidig har det vært viktig å prøve å tegne sanne og nyanserte bilder av menneskene i livet hennes, sier Solberg.

TV 2 har vært i kontakt med Rasmussen og hennes mor, og ingen av dem ønsker å kommentere bokutgivelsen.