Det er entreprenørfirmaet Selvaag som står bak planene. Olav H. Selvaag kaller akvariet et arkitektonisk smykke og en kunnskapsattraksjon i verdensklasse.

I en pressemelding legger Selvaag vekt på at havet har lagt grunnlaget for dagens velferdssamfunn.

– Som nasjon hadde vi ikke eksistert uten havet. Likevel har vi ikke et nasjonalt akvarium, det er det på tide at vi får. Nå har vi en historisk mulighet. Vi skal skape et fantastisk akvarium som blir en av landets vakreste og ledende attraksjoner og et kraftsentrum for forskning og kunnskap. Dette blir Norges nasjonale akvarium, sier Selvaag.

Store planer

Akvariet skal ligge ved Sjøflyhavna på Fornebu. Selve bygningen beskrives som et lavmælt signalbygg tilpasset norsk skjærgård.

Under presentasjonen av planene tirsdag ettermiddag la ikke Olav Selvaag skjul på at akvariet ikke blir billig. Konsernet mener imidlertid å ha funnet en forretningsmodell som gjør at prosjektet lar seg gjennomføre. Blant annet peker Selvaag på at både bolighus, kontorer og forretninger i området vil få økt verdi.

– Det har noe med reguleringen av hele området å gjøre og det har noe med å skape sammenheng mellom funksjoner. Boliger, kontorer, butikker og serveringssteder som styrker hverandre og kan bære kostnadene ved akvariet her sammen med verdien av de øvrige arealene, sier Selvaag til TV 2.

STORE PLANER: Olav Selvaag mener det er på tide at Norge får et nasjonalt akvarium. Foto: Goran Jorganovich/TV 2
STORE PLANER: Olav Selvaag mener det er på tide at Norge får et nasjonalt akvarium. Foto: Goran Jorganovich/TV 2

På idéstadiet

Mye er fortsatt uavklart når det gjelder prosjektet. Selvaag er imidlertid klar på at det ikke dreier seg om et PR-stunt fra firmaets side.

– Det er lansering av en idé på en eiendom som vi eier, men vi er helt avhengig av å få med kommunen for å kunne få dette til, og vi er avhengig av at T-banen kommer som planlagt, sier Selvaag.

Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krogh (H) er begeistret for planene.

– Plasseringen er ideell med nærheten til den kommende T-banen og rett ved hurtigbåtkaia, uttaler ordføreren.

SIGNALBYGG: Utformingen av akvariet skal speile overgangen mellom land og hav. Illustrasjon: Selvaag
SIGNALBYGG: Utformingen av akvariet skal speile overgangen mellom land og hav. Illustrasjon: Selvaag