PÅ TRENINGSLEIR: Maiken Caspersen Falla (f.v), Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen under langrennjentenes samling i Hafjell tirsdag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
PÅ TRENINGSLEIR: Maiken Caspersen Falla (f.v), Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen under langrennjentenes samling i Hafjell tirsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Langrennsjentene frykter krig i nord-korea:

– Har begynt å tenke at OL ikke blir noe av

Alle langrennsjentene er skremt av at vinter-OL arrangeres nær Nord-Korea i februar, og flere vurderer å bli hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OL-byen i Pyeongchang i Sør-Korea ligger kun syv mil fra grensen til Nord-Korea. Drøyt fem måneder før vinterlekene går av stabelen frykter verden en militær konflikt mellom Nord-Korea og USA.

Det gjør de norske langrennsjentene skremt.

– Det er jo ikke sikkert at OL blir noe av. Får jeg beskjed om at det kan være utrygt, så blir jeg hjemme, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen (30) kontant når TV 2 møter langrennsjentene på Hafjell tirsdag.

Hun sier at hun ikke prøver å tenke for mye på det fordi hun ikke blir en bedre utøver av å uroe seg.

– Jeg må forberede meg som om det blir noe av. Blir det ikke noe av, så er det kjedelig, men det er enda kjedeligere å reise et sted det ikke er trygt.

Kathrine Harsem (28) frykter også at hele arrangementet står i fare.

– Det som skjer i Korea nå er ikke noe morsomt i det hele tatt. Jeg har begynt å tenke tanken om at OL ikke skal kunne gjennomføres, og det er ikke noe særlig. Men det verste av alt er jo alle de idiotiske planene han typen oppi nord der har for hele området og spesielt mot USA og Russland. Det er helt tragisk, sier Harsem.

– Plutselig står vi ovenfor tredje verdenskrig

Men hun tenker ikke bare på at vinterlekene kan bli avlyst, hun frykter mest av alt en ny verdenskrig.

– Jeg har tenkt mest på at plutselig står vi ovenfor tredje verdenskrig. Det kan jo skje, men det er jo også lett at man tenker at det ikke skjer. Plutselig kan det godt hende og det skal ikke så mye til når de driver med prøvesprengninger to ganger i måneden, det er et varsko mot resten av verden.

Hvis situasjonen eskalerer og hun frykter for sikkerheten, så ønsker ikke Harsem å delta i OL.

– Jeg er trygg på sikkerhetsavgjørelsen som blir tatt for oss. Jeg tror ikke de setter hele langrenn- og idrettsverden i fare, men hvis det er så utrygt og man er i tvil, så drar jeg ikke til OL. Men jeg tenker ikke så mye på det nå, vi får heller ta det når det kommer.

Stoler på sikkerhetsavgjørelsen

Heidi Weng (26) derimot velger å tenke minst mulig på situasjonen i Nord-Korea.

– Det er jo greit å ikke ha så mye fokus på det. Og de som har kontroll på dette og har ansvar for sikkerheten vår vet om det er trygt for oss å dra eller ikke.

Også Maiken Caspersen Falla (27) er trygg på at Skiforbundet og Olympiatoppen tar riktig avgjørelse om avreise når det nærmer seg.

– Jeg følger med på nyhetene og jeg har jo fått med meg at det er mye som skjer der borte, så man blir jo litt betenkt. Men samtidig regner jeg med at vi får beskjed av Olympiatoppen hvis det virkelig er noe vi skal begynne å bekymre oss for. Akkurat nå har vi mer enn nok med oppkjøring og være på samling og trening, så jeg kan ikke tenke for mye på det før det blir reelt, sier Caspersen Falla.

Men hun innrømmer at den betente situasjonen ikke ser bra ut.

– Hvis det skulle bli krig, så blir det jo rart å skulle ha fokus på OL og ting som ikke er så viktig. Men vi får ta det som det kommer og krysse fingrene for at freden fortsetter.

– Handler ikke bare om oss, men en hel verden

Også langrennskollega Ingvild Flugstad Østberg (26) syntes situasjonen er urovekkende.

– Det er jo et sikkerhetsspørsmål for oss når vi er der. Men dette handler jo ikke bare om oss og andre utøvere, det er jo en hel verden dette kan angå etterhvert. De kreftene og makten slike våpen har, og frykten det sprer, er skremmende, det er det, sier hun og fortsetter:

– Det er klart at det går jo tanker igjennom hodet og det er jo helt forferdelig, men jeg syntes det er vanskelig å forholde seg til fordi det er så ikke og så langt unna. Men det er ikke allright å tenker på at vi skal i nærheten. Til syvende og sist blir det jo andre som skal ta avgjørelser på våre vegne. Da må jeg stole på dem, og det gjør jeg, sier Flugstad Østberg.

Ingen blir tvunget

Skiforbundet har allerede gjort klar en beredskapsplan.

– Sikkerheten blir ivaretatt av dem som skal ivareta det. Olympiatoppen, som har ansvaret for gjennomføringen, har tett kontakt med PST. Og jeg har tillit til den vurderingen de gjør, sa skipresident Erik Røste i juni.

Han har vært tydelig på at det er opp til hver enkelt utøver om de ønsker å reise til vinter-OL eller ikke. Skitoppen mener selv at han klarer å glede seg og at han har full tillit til at sikkerheten er god nok.

Røste minner om at situasjonen ikke er helt ulik den i forkant av forrige vinter-OL.

– Det var også diskusjoner om sikkerheten før OL i Sotsji, hvor det jo var ganske urolig på den andre siden av fjellet. Den gang som nå, så ble det gjort en grundig og god vurdering av sikkerheten. Det er viktig at deltakerne føler at sikkerheten er ivaretatt på en god måte.

I sommer kom meldingen om at Sør-Korea vurderer å la Nord-Korea arrangere utvalgte skiøvelser. Blant annet skal alpint være aktuelt i det nordkoreanske skianlegget i Masikryong.

Fra ordkrig til atomkrig

Situasjonen i Nord-Korea har tilspisset seg og det pågår en intens ordkrig mellom landets ledere og USAs president Donald Trump.

Da Nord-Koreas utenriksminister, Ri Yong Ho, gikk på FNs talerstol lørdag, angrep han Trumps karakter.

– En person som Trump, sinnsforvirret og full av stormannsgalskap. En person som til og med av amerikanere omtales som «commander in grief», «kongen av løgner» og «president av ondskap», sitter i presidentstolen og har kontroll på atomknappen, sa utenriksministeren.

Da slo Trump tilbake på Twitter og truet med «fullstendig utslettelse» av Nord-Korea, kalte Kim Jung-un «rakettmannen» og sa den nordkoreanske lederen har lagt ut på et «selvmordsoppdrag». Samme dag sendte Pentagon ut en pressemelding om at amerikanske bombefly har flydd nær grensen til Nord-Korea.

– Hensikten er å understreke hvor alvorlig USA ser på Nord-Koreas uansvarlige oppførsel», skriver Pentagon i en pressemelding.

Mandag sier den nordkoreanske utenriksministeren at Trumps uttalelser gir Nord-Korea all rett til å skyte ned amerikanske krigsfly – selv om de befinner seg utenfor landets luftrom.