TESTPANELET: Taxisjåførene Straso Tomulevski (t.v.) og Alf Grongstad tester termokopper for TV 2 hjelper deg.
TESTPANELET: Taxisjåførene Straso Tomulevski (t.v.) og Alf Grongstad tester termokopper for TV 2 hjelper deg. Foto: Martin Habbestad/TV 2 hjelper deg

Vi testet termokopper – en av de billigste fikk terningkast seks

Vi testet åtte av markedets termokopper. En kopp til hundrelappen knuste konkurrentene.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking.

Totalt drikker hver nordmann 3,7 kopper med kaffe hver dag, noe som tilsvarer et samlet tall på utrolige 12,8 millioner kopper hver dag.

En stor del av kaffen nytes i medbragt form i termokopper, enten man er ute på tur, på buss, tog eller sitter i bilen.

Markedet er også fullt med mange forskjellige typer termokopper. Men hvilken er den beste?

Vi har plukket ut åtte forskjellige typer, i prisspennet fra den billigste til 49,90 kroner til dyreste til 269 kroner.

Vårt testpanel besto av de to erfarne taxisjåførene Straso Tomulevski (65) og Alf Grongstad (69), som begge kjører for Oslo Taxi.

Duoen har begge over 40 års erfaring bak rattet, og er også glade kaffedrikkere.

Begge to bruker dermed termokopper i bilene sine til daglig, og utgjorde derfor et godt kvalifisert testpanel.

Den viktigste egenskapen til en termokopp er imidlertid evnen til å holde på varmen, og dette ble målt av Jonny Kvam ved Teknologisk Institutt.

Resultatene viste en ganske klar forskjell på de beste og de dårligste koppene. Mest overraskende er det nok at testens tredje billigste kopp ender opp som vinneren.

DE ÅTTE UTVALGTE: Dette er termokoppene vi testet. Fra venstre: Asaklitt, Camelbak, Contigo, Bodum, IKEA, Stelton, Stanley og den billigste koppen hos Clas Ohlson.
DE ÅTTE UTVALGTE: Dette er termokoppene vi testet. Fra venstre: Asaklitt, Camelbak, Contigo, Bodum, IKEA, Stelton, Stanley og den billigste koppen hos Clas Ohlson. Foto: TV 2 Hjelper deg

Asaklitt - 99,90 kr - terningkast 6:

Dette er testens tredje billigste termokopp, men ender likevel opp som testens vinner. Koppen til 100-lappen holder best på varmen av samtlige, både i romtemperatur og i kjøleskap. Totalt faller den kun med cirka 12 grader på to timer, både i inne- og utetemperatur. Det betyr fortsatt varm kaffe. Koppen er også helt tett, er enkel å betjene og har en slank utforming. Dette er mye kopp for pengene!

Stanley - 229 kr - terningkast 5:

Dette har vært en bestselger i flere år, og det er forståelig. For Stanley-koppen er et godt kjøp. Den har nest best isolasjonsevne både i romtemperatur og i kjøleskap, og faller med henholdsvis 15 og 17 grader over to timer. Koppen er også solid, men enkel å håndtere. I tillegg er den helt tett. Våre testere synes imidlertid den var litt for stor til bruk i bil, men mente den egner seg veldig bra til turer. Prisen er også overkommelig.

Camelbak - 260 kr - terningkast 5:

Camelbak er nok først og fremst kjent som en produsent av drikkesekker. Men de klarer også å lage en solid termokopp. For selv om dette er testens nest dyreste, så er det en bra kopp. Den har tredje beste isolasjonsevne, og faller med 21 grader i romtemperatur og 22 grader i kjøleskap. Vårt testpanel fremhevet at den er veldig komfortabel i hånden og enkel i bruk. Koppen er også helt tett.

Contigo - 239 kr - terningkast 4:

Contigo er en solid kopp, men testpanelet synes den var litt stor og hadde et utfordrende lukke- og åpne-system i lokket. Koppen er imidlertid helt tett og ender litt over midten når det gjelder isolasjonsevnen. Contigo faller med 21 grader, både i romtemperatur og kjøleskap.

Slik utførte vi testen:

  • Testpanelet ga karakterer på koppenes brukervennlighet, tetthet og håndtering ved håndvask.
  • Isolasjonsevnen ble målt av Jonny Kvam på Teknologisk Institutt.
  • Koppene ble sjekket og målt med 20 sekunders intervaller over to timer. Målingene ble gjort i to omganger; I romtemperatur og i et kjøleskap med cirka 6 grader, for å simulere utetemperatur.
  • Isolasjonsevnen ble vektet tyngst i denne testen.

Stelton - 269 kr - terningkast 3:

Denne koppen er testens dyreste, men lever ikke opp til prisen. Den er riktignok helt tett, og har en fin utforming. Men testpanelet slet litt med åpningsmekanismen i lokket. I tillegg har koppen den tredje dårligste isoleringsevnen i testen, med et temperaturfall på henholdsvis 39 og 42 grader i romptemperatur og kjøleskap.

Bodum - 149 kr - terningkast 3:

Dette er sannsynligvis en av de mest kjente termokoppene på det norske markedet. Prisen er fin, og brukervennligheten er også god. Tettheten er imidlertid svært dårlig, og det trekker ned. Koppen lekker nemlig når den plasseres opp-ned. Isolasjonsevnen er midt på treet, med et temperaturfall på 26 grader i romtemperatur og 23 grader i kjøleskap.

IKEA - 69 kr - terningkast 1:

Testens nest billigste kopp plasserer seg som testen nest dårligste. IKEA-koppen er stor, men har et overraskende vanskelig lokk med flere løse deler. Testpanelet hadde store problemer med å sette det sammen igjen etter håndvasken. Koppen er riktignok helt tett, noe som nesten sender den opp til 2-eren på skalaen, men det kompliserte lokket trekker for mye ned. Isoleringen er heller ikke bra, og er den nest dårligste av samtlige. Koppen faller med 36 grader i romtemperatur og 43 grader i kjøleskap.

Clas Ohlson - 49,90 kr - terningkast 1:

Dette er testens billigste termokopp, og det viser også testresultatene. Koppen, som er Clas Ohlsons billigmerke, har nesten ingen isoleringsevne og havner på en soleklar sisteplass i vår laboratorietest. I romtemperatur faller den med 48 grader, mens forskjellen er hele 51 grader i kjøleskap. Det betyr kald kaffe ganske raskt. Koppen er heller ikke tett og lekker som en sil. Denne koppen bør du styre unna!

PS! Asaklitt er Clas Ohlsons eget merke, så interessant nok ender den svenske kjeden både med testens vinner og taper.