Derfor kneler idrettsstjerner og kjendiser til Trumps fortvilelse

STÅR SAMMEN: Spillere og trenere fra Dallas Cowboys danner en lenke og kneler før mandagens NFL-kamp mot Arizona Cardinals. Christian Petersen/Getty Images/AFP
STÅR SAMMEN: Spillere og trenere fra Dallas Cowboys danner en lenke og kneler før mandagens NFL-kamp mot Arizona Cardinals. Christian Petersen/Getty Images/AFP
Dette betyr Donald Trumps kamp mot NFL-knelingen.

Dallas Cowboys er det foreløpig siste i en lang rekke lag i den amerikanske fotballigaen NFL som markerer avstand til Trumps krav om å sparke spillere som kneler når nasjonalsangen spilles og dermed, etter presidentens syn, ikke viser respekt for det amerikanske flagget.

Før avspark i kampen mot Arizona Cardinals tok også Dallas-eier Jerry Jones del i markeringen. Jones, trener Jason Garrett og andre ledere i klubben sto arm i arm med spillerne og knelte på banen før nasjonalsangen ble spilt.

Deretter reiste de seg, fortsatt arm i arm, før «The Star-Spangled Banner» runget over høyttaleranlegget på University of Phoenix Stadium i Glendale, Arizona.

Nike tar standpunkt

Enkelte publikummere buet mot markeringen, skriver Washington Post. Men Jerry Jones sa på en pressekonferanse etter kampen at han var stolt av det de gjorde.

– Spillerne våre ville uttrykke samhold og vi ville uttrykke likeverd, sa Jones.

Tirsdag uttrykker også sportsutstyrsgiganten Nike sin støtte til spillere som demonstrerer.

«Nike støtter idrettsfolk og deres rett til å ytre seg om viktige temaer i samfunnet», heter det i en uttalelse fra Nike ifølge CNN.

– You're fired!

Det å gå ned på kne under nasjonalsangen startet som en demonstrasjon mot en rekke tilfeller av politivold mot svarte mennesker.

Fredag sa president Trump under et møte i Alabama at NFL burde sparke spillere som nekter å stå når nasjonalsangen spilles før kampen. Uttalelsen hadde muligens stikk motsatt effekt. Både spillere, trenere og eiere har understreket hvor viktig det er for spillerne å kunne ytre seg.

30 av 32 lag i ligaen har kommet med uttalelser der de oppfordrer til samhold, og under helgens kamper var det en rekke markeringer blant lagene.

Flere lag kom ikke inn på banen før nasjonalsangen ble spilt. Andre lag demonstrerte samhold ved å stå arm i arm. Mange spillere valgte å gå ned på kne før nasjonalsangen ble spilt.

Kritiseres av sine egne

– Det som er interessant å merke seg, er at flere Trump-tilhengere som eier NFL-lag, som Jacksonville Jaguars-eier Shahid Khan og New England Patriots-eier Robert Kraft, har valgt å kritisere presidenten. De velger NFL-linjen framfor presidenten, påpeker USA-ekspert og rådgiver i tankesmien Agenda, Thor Steinhovden.

Enkelte kommentatorer i USA spekulerer i om Trump drar fram denne saken for å trekke oppmerksomheten vekk fra vanskelige politiske saker han står overfor. Alt tyder på at et siste forsøk på å erstatte Obamas helseplan, Trumps kanskje viktigste valgkampløfte, går i vasken. Om republikanerne ikke får vedtatt den nye loven innen 30. september, blir de nødt til å samarbeide med demokratene for å få den gjennom.

Thor Steinhovden mener det er vanskelig å si noe sikkert om Trumps strategi, men at presidentens uttalelser uansett treffer mange av hans kjernetilhengere.

– En del konservative velgere mener politifolk blir behandlet urettferdig. Trump treffer nok en del av basen når han sier at spillerne ikke viser respekt for flagget og at dette er manglende respekt for amerikanske soldater og offeret de gjør. Mange mener nok det fotballspillerne gjør er en unødvendig demonstrasjon, sier Steinhovden.

Basket-bråk

Trump har også gjort seg upopulær i basketballkretser etter å ha kritisert en av NBAs største stjerner, Stephen Curry, for at Curry ikke ønsket å være med på en mottakelse i Det hvite hus. Saken endte med at hele Currys lag Golden State Warriors droppet besøket.

Ifølge nyhetsbyrået AP diskuteres det nå heftig i basketkretser hvordan de skal møte kritikken fra presidenten. Gjennomgangstonen er at noe må gjøres, men man er ikke sikker på hva det skal være.

Engasjement

Samtidig sprer protestene seg også forbi idrettens verden. På Twitter sprer emneknaggen #TakeAKnee seg i voldsom fart, og flere engasjerer seg i debatten.

Kjendiser kneler

Også flere kjendiser har vist sin solidaritet ved å knele. Under sine respektive konserter i helgen, knelte både Pharrell Williams, Eddie Vedder og John Legend, skriver magasinet Variety.

#TakeaKnee #DarknessAndLightTour #GLORY

Et innlegg delt av John Legend (@johnlegend)

Flere veteraner har også kastet seg på trenden. Brennan Gilmore tvitret i helgen et bilde av sin 97 år gamle bestefar, som er veteran fra andre verdenskrig. Bildet viser den eldre mannen som kneler på gresset, med sitatet: «De ungene har all rett til å protestere».

Bildet er i skrivende stund retweetet over 160.000 ganger.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook

Redaksjonens anbefalinger

 1. Skadet seg i stjålet kjøretøy
  Mandag 22. okt. 2018 | Nyheter
 2. TV-aksjonen har samlet inn 239 millioner
  Mandag 22. okt. 2018 | Nyheter
 3. Silje (20) tok livet sitt – staten erkjenner at det var sykehusets skyld
  Lørdag 20. okt. 2018 | Nyheter
 4. – En grunn til at han ofte gikk med kniv
  Søndag 21. okt. 2018 | Nyheter