VM-sjefen rørt til tårer etter kronerulling: – Fått inn over 1,1 millioner kroner så langt

Folket har startet pengeinnsamling for å dekke inn underskuddet etter sykkel-VM. Allerede har det kommet inn over 1,1 millioner kroner.

Sykkel-VM i Bergen var en eneste stor triumfferd, men mandag ble det kjent at arrangementet risikerer å gå med kraftig underskudd.

Det er dårlig nytt for Norges Cykleforbund som har hundre prosent eierskap i Bergen 2017 AS.

Det har til og med blitt hevdet at Sykkelforbundet nå står i fare for å gå konkurs.

VM-sjefen ble rørt til tårer over sykkelfansens giverglede. Se mer i reportasjen øverst i saken!

Flere blant publikum har derfor oppfordret folk til å gi penger til arrangementet som trakk godt over 100 000 mennesker ut i bergensgatene under søndagens fellesstart.

Oppfordringen til en pengeinnsamling kommer blant annet fra Kristin Solhaug fra Erdal på Askøy.

– Nå har vi sjansen til å gi litt tilbake etter den eventyrlige folkefesten under sykkel-VM. Send penger til Norges Cykleforbund! sier hun til bt.no

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen er overveldet over publikums initiativ.
Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen er overveldet over publikums initiativ. Foto: Pedersen, Terje

Etter å ha blitt overrøst med henvendelser la sykkel-VM derfor sent mandag kveld ut et bilde på sin Facebook-side med henvisning til en egen Vipps-konto hvor folk kan bidra til spleiselaget.

Sykkelpresident og leder for Bergen 2017, Harald Tiedemann Hansen, sier til TV 2 at han er overveldet av folkets initiativ.

– Det er selvfølgelig helt utrolig. Vi er bare såre takknemlig for at folk vil være med å bidra.

Han forteller at Vipps-kontoen ble opprettet sent i går kveld og at de derfor ennå ikke har helt oversikt over mye som har kommet inn.

– Vi fikk henvendelser på Twitter, Facebook og Mail. Avisene hadde også fått mange henvendelser. Det ble sendt direktemeldinger på sosiale medier til Bergen 2017, og jeg ble også kontaktet privat. Jeg vet ikke hvor mye som har kommet inn akkurat nå, men det er ganske mange som har bidratt allerede, sier sykkelpresidenten.

Facebook-innlegget til sykkel-VM som når blir spredd på sosiale medier. Facebook.
Facebook-innlegget til sykkel-VM som når blir spredd på sosiale medier. Facebook.

Tirsdag formiddag skrev Tiedemann Hansen i en tekstmelding til TV 2 at de allerede har fått inn «over 500 000 kroner så langt.» Tirsdag ettermiddag får TV 2 bekreftet at summen har passert 1,1 millioner kroner.

– Det har vært mer enn 6600 transaksjoner. Totalt er det samlet inn over 1,1 millioner kroner, sier Even Wetten i Vipps til TV 2.

– Dette er helt unikt med tanke på at dette er et privat initiativ og ikke forhåndsannonser, sier Wetten.

– Ikke fare for konkurs

Sykkelpresident Tiedemann Hansen lovpriser sykkelpublikumet som har bidratt med sårt tiltrengte kroner i kassen, men avviser påstander om at Sykkelforbundet kan gå konkurs.

– Det er bare surr. Det er bare tøv fra noen som ønsker å skape problemer. Det er ikke fare for konkurs, men det blir et underskudd. Hvor mye vet vi ikke ennå.

– Er det pinlig at folket nå må mobilisere?

– Vi ser det ikke slik. Når mange av de som har vært tilskuere føler at de har hatt en så god opplevelse at de vil være med å bidra, synes vi bare at det er kjempeflott. At folk er så takknemlige er helt fantastisk, og det er overveldende at publikum sier det.

Sykkelpresidenten håper fremdeles på at staten er med og dekker enkelte utgifter.

– På en del områder så håper vi at staten er med. Det går ikke minst på de veikostnadene som vi trenger for å få tilbakestilt Bergen. Det er sånn at dette er våre anleggskostander, men vi håper å få hjelp.

– Vi har gjort det vi kunne

Det har blitt pekt på flere mangler ved den økonomiske biten av arrangementet, blant annet en manglende valutasikring som har ført til store utgifter.

Tiedemann Hansen innrømmer at ting kunne blitt gjort annerledes, sett i ettertid, men han forsvarer valgene som ble tatt den gang.

– Vi har hatt en god kostnader som har blitt utbetalt i euro, blant annet UCI-lisensen og utstyrt som har blitt kjøpt i Frankrike og Nederland.

– Når vi laget budsjett i vår tid så var euroen på 7.20.Vi fikk utredet rapporter og alle signaler på det tidspunket var at kronen skulle styrke seg, og vi beregnet at den skulle være på 8. Men vi la inn en usikkerhet i budsjettet vedrørende dette, men en valutasikring den gang var det rett og slett ikke midler til, og det ville også vært et sjansespill. Det reelle tapet når det gjelder UCI-lisensen, har vært på rundt 8.5 millioner.

– Vi føler at vi har gjort det vi kunne, avslutter han.