TV 2 har tidligere fortalt historien om 50 år gamle Ronny Bratsberg.

Han hadde ryggsmerter etter mange års hardt arbeid, og skulle opereres ved Ahus i 2013. Men under operasjonen gikk mye galt, og sykehuset erkjenner at Ronny har blitt feilbehandlet, og er blitt delvis invalid.

Han har fått diagnosen CRPS, som er en nervesykdom. Lidelsen er så smertefull at den kalles «selvmordssykdommen».

Klagesaken mot Ahus er under behandling hos Norsk pasientskadeerstating (NPE).

Kona må jobbe mindre

Ronny, som hadde håpet å komme tilbake i jobb måneder etter den første operasjonen, må erkjenne at livet ikke blir som før. Den tidligere svært aktive friluftsmannen sitter i rullestol, og er avhengig av kona Elisabeths hjelp for å komme seg rundt. Men det er ikke enkelt å komme seg ut og inn av bilen hennes.

I tillegg har Elisabeth vært nødt til å gå ned i stilling for å kunne ha anledning til å kjøre Ronny rundt til hans hyppige besøk hos lege og fysioterapeut. Det har fått økonomiske konsekvenser for paret fra Sør-Odal i Hedmark.

Helt siden 2014 har Ronny søkt om tilpasset kjøretøy. Han trenger et kjøretøy i klasse 2, slik at han kan kjøre inn rullestolen på rampe.

Men Nav har avslått alle søknader. I 2016 tapte 50-åringen saken i Trygderetten. Da skaffet hans seg advokat, og sendte i sommer inn ny søknad. Men behandlingstiden er 6-8 måneder, og paret fortviler at det skal ta så lang tid.

Ronny trives i huset i skogen i Sør-Odal. Boligen har de bygget sammen, på eiendommen hvor kona Elisabeth vokste opp. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2.
Ronny trives i huset i skogen i Sør-Odal. Boligen har de bygget sammen, på eiendommen hvor kona Elisabeth vokste opp. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2.

– Vi har sendt inn uttalelser fra fastlege, fysioterapeut, ergoterapeut, nevrolog, ortoped, legen ved Sunnaas sykehus og Norges handicapforbund. Likevel trenerer Nav saken. Det er bare så fortvilende. At man skal måtte slåss så hardt for noe man har krav på, sier Ronny til TV 2.

Han sier at hver gang Nav har avslått søknaden, så har de lagt frem et nytt argument for avslaget.

– Det kommer nye begrunnelser for hvert avslag. Jeg tror nesten ikke de vet hvilke kriterier de skal følge selv.

Nav har sagt at de kan påkoste ombygging av konas bil. Men det vil ikke hjelpe Ronny.

– Den har manuelt gir, og da kan ikke jeg styre den slik helsa mi er nå. Dessuten bruker hun den jo på jobben hver dag, så jeg vil uansett ikke kunne bruke den til lege og fysioterapeut på hverdagene.

Fikk tilbud om elektrisk scooter

Paret har i mange år bodd på Elisabeths hjemsted, 20 minutter fra Disenå – innover i skogen. Her har de selv bygget huset de bor i, og stortrives med høner på tunet, hund og katt.

Det er skogsbilvei på deler av strekningen. Likevel foreslo Nav at Ronny kunne få låne en elektrisk scooter av kommunen. Det får han nesten til å le.

Ronny og Elisabeth bor øde til, ved Disenå i Sør-Odal. Fra huset (foran i bildet) har de en lang strekning med grusvei før de kommer til en bedre vei. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2.
Ronny og Elisabeth bor øde til, ved Disenå i Sør-Odal. Fra huset (foran i bildet) har de en lang strekning med grusvei før de kommer til en bedre vei. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2.

– Vi har grusvei inn til huset vårt. Hvordan mener de jeg skal komme meg ut og inn på slapseføre? Og hvordan skal jeg holde balansen på en scooter, sier Ronny.

Han får TT-kort på 5000 kr i året, men når det koster 1200 kroner å ta taxi tur retur kommunesenteret Skarnes, så holder ikke pengene lenge.

– Har dere vurdert å flytte?

– Nei, dette stedet er livet vårt. Vi er ikke folk som trives i et boligfelt. Og det var sykehuset som har ødelagt helsa mi, og da mener jeg at jeg har rett på en tilpasset bil, slik at jeg kan komme meg til lege og andre steder, selv om jeg bor litt øde til.

Han føler at det at han har en såpass ukjent diagnose har gjort at han sliter med å bli trodd på hvor hemmet han er i hverdagen.

Støtte fra fastlegen

Ronnys fastlege, Tore M. Pedersen ved Nes legesenter på Årnes, bekrefter at han mener pasienten har rett på tilpasset kjøretøy.

– Ronny Bratsberg har ikke mulighet til å komme seg fra A til B uten transport. Slik han bor, er det kostbart å reise med taxi, og det gjør at hans muligheter til å komme seg rundt er svært begrenset. Slik kan det ikke være, sier fastlegen.

– Hvorfor trenger han en tilpasset bil?

Ronny trenger hjelp for å komme seg ut og inn av bil, og bilen må være stor nok til at han kan få kommet seg på plass.

Han sier at det er uholdbart at Elisabeth har måttet gå ned i stilling for å være sjåfør for mannen sin, og påpeker at Ronny kunne vært selvhjelpen om han får et egnet kjøretøy.

Fastlegen synes det er merkelig at Ronny må kjempe for dette.

Are Dekkerhus er Ronnys fysioterapeut og støtter Ronny i ønsket om en tilpasset bil. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2
Are Dekkerhus er Ronnys fysioterapeut og støtter Ronny i ønsket om en tilpasset bil. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2

– Det er opprettet en tilskuddsordning for spesialtilpasning av bil til personer som ikke kan kjøre ordinær bil. Jeg lurer på hvem som skal ha krav på dette tilskuddet, om ikke Ronny oppfyller kravene. Det virker uforståelig.

Også fysioterapeut Are Dekkerhus, som har behandlet Ronny jevnlig de siste årene, støtter søknaden.

– Ronny er en veldig utadvent og sosial mann. Det er viktig for han at han ikke sitter isolert hjemme. Det vil kunne forsterke lidelsen hans.

Dekkerhus oppfordrer Nav til å se Ronny som person, og ikke la ham bare være et nummer i rekken.

– Om Nav klarer å se problemene hans, og ikke minst gevinsten av at han kommer seg ut, så tror jeg han har en god sak.

– Du er ikke i tvil om at Ronny trenger en bil?

– Nei, det er jeg ikke.

– Uforskammet!

Norges Handikapforbund har engasjert seg i saken. Forbundsleder Arne Lein sier til TV 2 at han synes at Navs behandling av Ronny er uverdig.

– Det er uforskammet. Vi vet at bil er helt nødvendig for å bryte isolasjonen for en del mennesker. Ronny har søkt, fått avslag i Trygderetten og søkt igjen. Nå har dette pågått i over tre år og det er ikke akseptabelt, sier Lein til TV 2.

Han sier forbundet dessverre kjenner til mange saker hvor behandlingen tar altfor lang tid. Nå håper han at Nav i neste runde vil se Ronnys behov.

– Jeg håper at god dokumentasjon overbeviser saksbehandlerne at Ronny har et begrunnet behov. De vil være meningsløst om han får et nytt avslag eller tilbud om et kjøretøy han ikke kan bruke. Det er samfunnsøkonomisk klønete.

Han synes det er uhørt at Elisabeth skal gå ned i stilling for å kjøre mannen rundt.

– Jeg synes det er tragisk, og helt merkelig i et samfunnsøkonomisk perspektiv. At hun jobber deltid betyr redusert samfunnsinnsats og redusert verdiskapning og skatteinntekter.

Forbundsleder Arne Lein i Norges handikapforbund ber Nav ta seg sammen. Foto: TV 2
Forbundsleder Arne Lein i Norges handikapforbund ber Nav ta seg sammen. Foto: TV 2

Lein sier at han synes det er synd at Nav ikke i større grad klarer å se enkeltpersonene.

– Vår påstand er at Nav ikke er flinke nok til å se personen, eller se situasjonen som personen er i.

Nav ville ikke la seg intervjues

Nav ønsket ikke å møte TV 2 for et intervju i saken.

På epost svarer imidlertid Bente Kaldheim, avdelingsdirektør NAV Hjelpemiddelsentral Oslo og Akershus følgende:

Saken er for tiden under behandling og vil bli sendt til NAV Klage og anke i løpet av et par uker. Bruker vil få informasjon om når klagen er oversendt. Klage og anke har 18 ukers behandlingstid på klagesaker. Vi kan ikke si noe om utfallet av klagen i påvente av behandlingen hos klage og anke.

Ronny sier han er skuffet og overrasket over kampen han har måttet føre mot Nav.

– Jeg er ikke en person som skriker og krever. Jeg ber bare pent om det jeg mener jeg har krav på. At man skal være nødt til å kjempe mot Staten, etter å ha betalt skatt siden jeg var 17. Det føles veldig trist.