FEIRET: Det var stor stemning hos AfD med toppkandidatene Alexander Gauland og Alice Weidel valgkvelden. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
FEIRET: Det var stor stemning hos AfD med toppkandidatene Alexander Gauland og Alice Weidel valgkvelden. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL Foto: John Macdougall

Innvandringsfiendtlig parti gjør et brakvalg i Tyskland

Alternativ for Tyskland (AfD) blir tredje størst, og Angela Merkel (CDU) fortsetter som kansler.

Valgresultatet viser at det blir betydelig flere mandater i Forbundsdagen, fordi CDU beholder uforholdsmessig mange direktemandater. Dermed må de andre partiene justeres opp for å få en proposjonal fordeling av mandatene.

  • Sosialdemokratene gjør sitt dårligste valg noen sinne.
  • Angela Merkels parti går mest tilbake.
  • Det innvandringskritiske AfD gjør et brakvalg både i Bayern og det tidligere DDR og blir tredje størst.

– Vi er den sterkeste kraften, vi har i oppdrag å danne en regjering og det vil vi gjøre, sa Merkel til sine partifeller da hun kommenterte valgresultatet ved 19-tiden.

Angela Merkel har vært forbundskansler i Tyskland i tolv år, de siste årene i en storkoalisjon med det sosialdemokratiske partiet SPD.

Statsminister Erna Solberg (H) gratulerer Merkel med valget, og ser frem til fire nye år med godt samarbeid.

Mest tilbake

For fire år siden fikk CDU 41,5 prosent av stemmene. Partiet går dermed mest tilbake og taper mye blant annet til det liberale partiet FDP som gjør comeback i Forbundsdagen etter å ha falt ut for fire år siden.

Bakgrunnstallene i valgdagsmålingene tyder på at CDU/CSU har msitet 1,3 millioner velgere til FDP og 1,0 million til AfD.

Ved 22.45-tiden viser TV 2s prognoser at CDUs søsterparti CSU i Bayern har gått kraftig tilbake på bekostning av AfD. Resultatet havner på 38,8 prosent, som er det dårligste valget siden 1949. Likevel beholder CSU alle direktemandatene fra Bayern, som betyr at antall utjevningsmandater øker.

De tre dårligste valgene for CDU og søsterpartiet CSU er 31,1 i 1949, 33,8 i 2009 og 34,9 i 1998.

I sin egen valgkrets, Greifswald 1 i Vorpommern-Rügen fikk angel Merkel 44,0 prosent av førstestemmene, en tilbakegang på 12,3 prosentpoeng. Hun er dermed direktevalgt til Forbundsdagen. Nærmeste utfordrer ble Leif Erik Holm, fra AfD med 19,2 prosent.

Dårligste siden krigen

Merkels største rival gjennom valget har vært leder for Sosialdemokratene (SPD), Martin Schulz, som har gjort sitt dårligste valg siden 2. verdenskrig, ifølge TV 2s tallknuser Kjetil Løset.

Partiet lå ved 22-tiden an til å få 20,8 prosent av stemmene.

De tre dårligste valgene for sosialdemokratene etter krigen er 2009 med 23,0, 2013 med 25,7 og 1949 med 28,8 prosent.

Bakgrunnstallene i valgdagsmålingene viser at SPD har mistet rundt en halv million velgere til AfD, mens de mister rundt 400.000 til FDP, Die Grüne og Linke.

Samlet får de to store partiene bare 54 prosent av stemmene , mens de ved valget i 2013 hadde støtte fra 67 prosent av velgerne. I 2009 var andelen 57 prosent. I 1987 var det hele 81 prosent som stemte på de to store.

TV 2s prognose

Klokken 18.15 presenterte TV 2 vår første prognose for valget. Den er løpende justert for oppdaterte valgdagsmålinger og fremmøteprosenter i de ulike valgdistriktene, og etterhvert valgresultater i ulike kretser.

Prognosen tar utgangspunkt i samme antall mandater som ble fordelt ved forrige valg. Det tyske valgsystemet er imidlertid slik at det kan bli langt flere utjevningsmandater, men dette avhenger av det endelige valgresultatet.

Klokken 00:20 viser TV 2-prognosen at det blir betydelig flere mandater i Forbundsdagen, fordi CDU beholder uforholdsmessig mange direktemandater. Dermed må de andre partiene justeres opp for å få en proposjonal fordeling av mandatene.

Høyreekstemt parti rykker frem

Valgdagsmålingen viser også at det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) får 13,5 prosent, og blir tredje største parti.

De kan dermed vinne sitt første sete i nasjonalforsamlingen. Det er første gang et høyreekstremt parti ligger an til å bli medlem av Forbundsdagen.

Partiet står sterkest i det gamle DDR, der arbeidsløsheten er høyere, lønningene lavere og der folk er mindre vant til utenlandske gjestearbeidere.

I Sachsen hvor CDU har styrt siden sammenslåingen av Øst- og Vest Tyskland, ligger AfD ved 00.30-tiden an til å få 29,3 prosent, mens CDU ligger an til 28,3 prosent. AfD kan dermed ende opp som største parti i delstaten.

Men også i vest har det støtte, særlig i Bayern hvor partiet ved 13 delstatsvalg har nådd sperregrensen i tillegg til at det har kommet inn i EU-parlamentet.

Bakgrunnstall i valgdagsmålingene viser at at AfD ligger an til å bli nest største parti i det tidligere DDR, med 21,5 prosent, mens CDU får 26,5 prosent. Die Linke er tredje størst med 16,5 prosent.

I følge valgdagsmålingen har 16 prosent av mennene stemt på AfD.

Samtidig som partiet gjør det bra på målinger, etterforskes AfD-leder Alexander Gauland for rasisme etter at han nylig sa at en kjent tysk-tyrkisk politiker burde «ekspederes i Anatolia».

Valgdagsmålingene viser at AfD henter nær 1,3 millioner hjemmesittere, mens de får rundt 1 million velgere fra Unionen og rundt 500.000 fra SPDog 430.000 fra die Linke.

Jamaica-koalisjon

Tidlig på valgkvelden gjorde sosialdemokratene det klart at de ikke ønsket å fortsette i en storkoalisjon som e har sittet i de siste årene.

Merkel får ikke flertall sammen med FDP og den mest sannsynlige løsningen som kan gi flertall er dermed et samarbeid med FDP og Die Grünen. Dette kalles gjerne Jamaica-konstellasjonen, fordi partiene har fargene svart, grønn og gul som er det samme som Jamaicas flagg.

Merkel stemte

Angela Merkel hadde med seg ektemannen Joachim Sauer da hun avla stemme søndag.

Han beskyttet paret med paraply mot det lette regnet.

Iført svarte bukser og en rød blazer smilte hun foran kameraene mens hun la stemmeseddelen i valgurnen i et valglokale nær leiligheten der hun bor i Berlin.