Johaug avbrøt intervju etter doping-spørsmål

Johaug likte ikke å bli stilt spørsmål om CAS-dommen. – Naivt å tro at det ikke ble tema, sier CAS-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se intervjuet i videovinduet øverst!

Det var i forbindelse med en åpen rulleskitrening for barn og unge at hendelsen oppsto.

Milsluker’n skimesse blir arrangert i Oslo i regi av Norgesxpo, og ifølge arrangøren var Therese Johaug invitert i kraft av sin merkevare Johaug.

I den forbindelse ble det arrangert en åpen rulleskiøkt hvor barn og unge kunne trene med den dopingdømte norske skiutøveren. Det var rundt 11-12 stykker som møtte opp i morgentimene lørdag, og etterpå stilte Johaug opp for pressen.

Da oppsto problemene.

– Jeg prater ikke om dommen her

Etter et par generelle spørsmål ble temaet vinklet inn på Johaugs dopingdom. Hun mister som kjent OL i Pyeongchang etter at hun i sommer ble dømt til 18 måneders utestengelse fra idretten etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet Clostebol.

Det første spørsmålet om dommen fikk imidlertid passere.

– Har du fått CAS-dommen litt på avstand?

– Jeg fokuserer egentlig bare på å komme fremover nå, og er mye involvert i Johaug, merkevaren min. At jeg kan komme hit i dag og inspirere yngre til å satse og nå sine mål, det betyr mye for meg, svarer Johaug.

Men når NRK-journalisten forøker å komme med et oppfølgingsspørsmål, reagerer både arrangøren og Johaug selv.

– Jeg er ikke her for å snakke om dommen dessverre, sier Johaug.

Da det neste spørsmålet likevel blir et dopingspørsmål, avbrytes intervjuseansen.

– Jeg prater ikke om dommen her. Jeg er ferdig med det.

– Naivt

CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson stusser over at Johaug ble overrasket over at dopingdommen ble tema.

– Det er naivt å tro at det ikke skal komme dopingspørsmål når du stiller opp på et slikt arrangement. Hun er dopingtatt og soner en utestengelse, sier Mackenzie-Robinzon til TV 2.

– Slike spørsmål må hun og sponsorene hennes venne seg til og ikke minst tåle. Skal de diktere hvilke spørsmål pressen kan stille og kun svare på de «hyggelige» spørsmålene er det etter min mening ikke spesielt heldig.

Johaug stiller opp til et lite intervju med VG etter fellesseansen, men heller ikke her kommer hun forbi spørsmål om dommen og OL.

– Har du lagt om treningen etter CAS-dommen?

– Jeg prøver å fokusere på å ta vare på gleden ved idretten, og at jeg kan stille opp for yngre her i dag, det betyr mye.

– Har du bestemt deg for hvor du skal være under OL?

– Nei, svarer Johaug kort før hun blir geleidet bort fra intervjuet av medarrangør Julius Solheim fra Team Bygdøy.

– Alle vet at hun ikke har dopet seg

Solheim reagerer i et intervju med VG på at intervjuseansen med Johaug endte opp med å handle om doping.

– Dette er drøm for barna som kommer på rulleski og som får gå med Therese Johaug, og da skal vi ikke begynne å snakke om doping. Det får være mor og far hjemme som får fortelle hva som har skjedd, sier Solheim.

– Hvis du henter inn en som soner en dopingdom, og samtidig ikke ønsker å få spørsmål om doping har du kanskje valgt feil person. Men hadde du valgt en annen person er det sannsynlig at pressen ikke hadde dukket opp og Milslukern og andre sponsorer hadde ikke fått den samme eksponeringen, sier Mackenzie-Robinson.

Julius Solheim innrømmer likevel at det var en avveiing hvorvidt de skulle bruke en dopingdømt til et slikt type arrangement.

– Vi har valgt å si at Thereses dom ikke kan gå utover barn og unge. Alle vet at Therese ikke er en som har dopet seg. Enkelt og greit. Hun stiller opp her for barna, det er kjempebra.

Robin Mackenzie-Robinson synes situasjonen er mer problematisk enn Solheim gir uttrykk for.

– Det er ugreit at barn og unge skal trenes av en dopingtatt utøver mens hun soner en utestengelse. Hva er det vi ønsker å fortelle barna våre - at en dopingdom er en bagatell? Jeg antar at de fleste er enige om at doping er en uønsket atferd. Dermed blir det noe spesielt å bruke en dopingdømt utøver som en hovedattraksjon på et rulleskiarrangement for barn og unge, sier juristen.

Skiforbundets sponsorer

Den dopingutestengte skistjernen hadde flere sponsormerker på klærne under arrangementet.

Blant dem er «Isklar» og «Catlike», som begge er listet som strategiske partnere og leverandører for langrennslandslaget.

Kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff, bekrefter overfor TV 2 at disse også er private sponsorer for Johaug.

– Jeg registrer at Johaug begynner å få noen av de samme sponsorene som langrennslandslaget (Catlike og Isklar). En slik utvikling kan være egnet til å viske ut skille mellom landslaget og Johaug som utestengt utøver, sier Mackenzie-Robinson.