Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix

TV 2 søker om å få være kommersiell allmennkringkaster

Kanalen ønsker å fortsette å være en riksdekkende konkurrent til NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag gikk fristen for å søke om å få være kommersiell allmennkringkaster ut, og TV 2 har valgt å søke.

– TV 2 har i 25 år vært tuftet på samfunnsoppdraget som kommersiell allmennkringkaster og tilhørigheten til Bergen og Vestlandet. Dette ønsker vi å videreføre, sier sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2 i en pressemelding.

TV 2 var eneste søker, opplyser Kulturdepartementet til Medier24.

MTG valgte dermed ikke å bli med i kampen.

MTG Norge omfatter kanalene TV 3, Viasat 4 og TV 6, samt P4-gruppens radiokanaler.

Ønsker NRK-konkurrent

Kanalen har siden 1992 hatt rollen som kommersiell allmennkringkaster i Norge. For å sikre mediemangfold kreves det egen nyhetsproduksjon og hovedkontor utenfor Oslo for å ha denne tittelen.

– Norge har siden 1992 hatt en kommersiell allmennkringkaster. Vi har alltid stilt krav – men virkemidlene har endret seg. Nå mener vi det var tid for en statlig finansiering, deler av den ihvertfall, fordi vi er så opptatt av å ha en konkurrent til NRK, sa kulturminister Helleland til TV 2 da hun utlyste den nye avtalen.

Hun sier også at det er viktig for regjeringen at det er flere enn NRK som sender TV-nyheter, og fra andre steder i landet enn bare Oslo.

– Slik har folk mulighet til å få et mangfoldig tilbud, mener Helleland.

Søkte ikke forrige gang

4. august i fjor valgte TV 2 å ikke søke på regjeringens midlertidige avtale for kommersielle allmennkringkastere, fordi de ønsket økonomisk kompensasjon for å videreføre avtalen.

– Vi velger ikke å søke på utlysningen fordi vi ikke kan påta oss omfattende og kostbare tilleggsoppgaver i en krevende tid som nå, uten at de følges av en motytelse, sa TV 2-direktør Olav T. Sandnes den gang og uttrykte at det ikke var snakk om å be om statsstøtte, men en modell som gjør det mulig å skille kostnadene til de daglige nyhetssendingene og hovedkontoret i Bergen fra fra kanalens øvrige kostnader.

Kan få 135 millioner årlig

Å ha lisens som kommersiell allmennkringkaster innebærer å ha hovedredaksjon og sentrale nyhetsredaksjon i Norge, og minst 100 kilometer fra Oslo, slik som TV 2 i dag har i Bergen. Samt levere riksdekkende nyhetssendinger, tilbud til barn og unge, og norsk film- og TV-drama. Innholdet skal også tilbys på én lineær TV-kanal og gjøres tilgjengelig på Internett.

Statens bidrag til TV-kanalen vil være 135 millioner kroner per år i fem år.

Kulturdepartementet vil behandle søknaden fra TV 2 så raskt som mulig med sikte på inngå en avtale senest i desember, opplyser departementet i en pressemelding. Selve avtalen skal begynne å løpe senest 8 måneder etter at den er inngått.

– Jeg er glad for at TV 2 har søkt om avtale med staten for å drive kommersiell allmennkringkasting. Dette viser at den avtalen regjeringen utlyste vil sikre en fortsatt sunn konkurranse på kringkastingsområdet og bidra til et mangfold av nyhetsmedier i Norge, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Kongen og Dronningen åpnet TV 2 for 25 år siden