Eurovision-vinner kjemper for livet

Venter på hjertetransplantasjon på sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han varmet hjertene til en hel verden da han sang Portugal til topps i Eurovision-finalen i Kiev i mai, men nå er Salvador Sobral innlagt på intensivavdelingen på et sykehus utenfor Lisboa.

Les mer: Portugal vant Melodi Grand Prix med hjerteskjærende låt

Trenger donorhjerte

«Amar pelos dois»-sangeren har en alvorlig hjertefeil, men det har ikke stoppet ham fra å leve ut musikkdrømmen.

Han var syk og svak allerede under Grand Prix-finalen, men de siste ukene har tilstanden blitt kraftig forverret.

I starten av måneden meddelte han at han var tvunget til å ta en pause fra musikken på ubestemt tid og «overlate kroppen til vitenskapen».

Nå er han avhengig av en hjertetransplantasjon, og venter på at et passende donor-hjerte skal dukke opp. Inntil da må han ha kontinuerlig behandling på sykehus, men tilstanden hans skal imidlertid ha forverret seg, skriver det portugisiske nettstedet Caras. Prognosene hans er ikke offentlig kjent.

Det var Dagbladet som først omtalte saken i Norge.

Overlegen seier

Mens de andre artistene brukte flere uker med nitidige forberedelser i Kiev, ankom vinneren Salvador Sobral den ukrainske hovedstaden noen få dager før sin semifinale på grunn av helsetilstanden.

Formen hans var så ille at søsteren, og låtskriveren, Luisa måtte steppe inn som sanger på flere av prøvene.

Likevel vant han finalen i suveren stil, og passende nok dro han med seg søsteren opp på scenen da de skulle fremføre vinnerlåta på nytt.

Etter seieren kom han også med en kontroversiell appell der han tok et oppgjør med samlebånds-tendensene i musikkindustrien.

– La oss gjeninnføre følelsene i musikken. Det er for mye «fast food»-musikk der ute. Musikk er ikke fyrverkeri, musikk er følelser, sa han fra scenen etter at seieren var sikret.

Tok farvel i tårevåt opptreden

Sobral gjennomførte en følelsesladet avskjedskonsert i hjemlandet 8. september, der om lag 3000 mennesker møtte opp for å støtte nasjonalhelten før innleggelsen.

Sangeren hadde i forkant lovet et spesielt og vakkert show, og levde opp til det løftet. Under fremføringen av Amar Pelos Dois, brøt både han og søsteren sammen i tårer på scenen, og hadde problemer med å fullføre sangen.

Hjerteskjærende opptreden: Her tar har farvel med fansen