KLAR TALE: Silje Røvik ønsket å rive ned fordommer om «navere». Foto: Privat
KLAR TALE: Silje Røvik ønsket å rive ned fordommer om «navere». Foto: Privat

Silje (21) tar et kraftig oppgjør med Nav-hets

Silje Røvik ble lei av uvitende påstander om at folk snylter på Nav ved å late som at de er syke. Derfor skrev hun et avisinnlegg som er lest av flere hundre tusen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Å være på kafé og gå turer har hun krefter til, men ikke å jobbe.»

«Han må bare ta seg sammen, ikke være så lat.»

Dette er påstander 21 år gamle Silje Røvik mener er vanlige om mennesker som går på Nav.

Selv har hun både nær familie og en venninne som er kronisk syk og ikke kan jobbe. 21-åringen kaller venninnen for «den sterkeste personen jeg kjenner» i et innlegg som ble publisert i Aftenposten denne uken.

– Jeg ville åpne øyene til folk, spesielt folk som kommer med sånne nevnte kommentarer. For det å være syk er virkelig ikke enkelt og når folk sier at de er late, mens de egentlig kjemper en kamp. Det syntes jeg ikke er greit, sier 21-åringen til TV 2 og fortsetter:

– Mange sier at de snylter på Nav og later som de er syke, men de later egentlig som at de er friske. For når de er ute blant folk, så ser man de gode sidene deres fordi de later som at de er friske for å passe inn.

– Provoserende

Hun forklarer at hun blir sint når folk spør henne om hvorfor venninnen er på fjellturer, kafébesøk og konserter, men ikke jobber eller går på skole.

– Det er så provoserende å høre på når jeg vet hvor mye hun egentlig står på.

Hun mener mennesker som av ulike grunner ikke kan jobbe, må få den respekten de fortjener, ikke bli sett ned på av andre. At mange av dem som kommer med hets i kommentarfelt på Internett ikke vet hva de snakker om, og bør skjerpe seg.

Silje (21) forteller om den enorme responsen og alle takkemeldingene

– Ønsker ikke å slenge dritt

Innlegget hennes har blitt lest av flere hundre tusen nordmenn. Kristian Haugland, styreleder i Mental helse Norge, mener Røviks meninger har stor betydning for å få til en holdningsendring i samfunnet.

– Jeg er veldig glad for at Silje skrev det innlegget, fordi dette er noe vi kjenner veldig igjen. Og det er nok derfor innlegget har blitt delt så mange ganger også. Det er jo godt å vite at det er bred støtte i befolkningen om at vi egentlig ikke ønsker å slenge dritt om mennesker som har det vondt og at vi ønsker å bli kvitt alle de stygge kommentarene, sier Haugland.

Han tror rett og slett ikke at det finnes en eneste nordmann som naver av fri vilje.

– Jeg har flere ganger gått ut og spurt om jeg kan få treffe en naver som har valgt Nav fordi vedkommende ikke gidder å jobbe. Men det er ingen som har kommet til meg med navnet på en sånn person. Og jeg tror ikke det finnes. Jeg tror ikke noen velger bort å mestre en hverdag med et arbeidsliv til fordel for å få penger fra Nav. For det å forholde seg til Nav er en skikkelig tung jobb for mange, forklarer Haugland.

Forståelige fordommer

Han mener holdningene er veldig utbredt og at de egentlig ikke er så vanskelige å forstå at finnes.

– Som mennesker tenker vi at andre fungerer på samme måte som oss selv. Og hvis vi selv skulle oppført oss som på den måten de gjør, så ville det vært latskap. men hos den andre personen er det begrensninger som vi ikke ser. Selv når vi ser begrensninger, som for eksempel hos personer som ikke har bein, så tenker vi allikevel ikke over alle de utfordringene det mennesket faktisk møter i hverdagen og hvor slitsomt det er.

Han mener at mennesker som allerede sliter, får en tilleggsbelastning av å bli møtt med hets og fordommer.

– Hvis du i tillegg føler at de menneskene du møter i hjelpesystemet har disse holdningene, så blir det ekstra slitsomt og da blir det vanskelig å be om hjelp.

Takkemeldingene renner inn

21-åringen forteller at responsen på innlegget har vært enorm.

– Jeg håper folk som sliter ikke skal ha dårlig samvittighet for å gjøre ting de har lyst til og klarer. Jeg har fått masse meldinger fra folk som takker meg for å ha satt ord på ting de har villet si selv, sier hun og legger til:

– Også hørte jeg at det var en Mental helse-gruppe som hadde konkludert med at de skulle gå ut og gjøre det de ville og ikke bry seg om hva andre tenker. Hvis innlegget kan føre til sånt, så er jo det helt supert.