For to dager siden valgte iranske Leila Bayat (36) å vise fram sine sår på TV 2, etter at hun tirsdag fikk 80 piskeslag av en Shariadomstol i Iran.

Leila kom til Norge i 2009 og søkte asyl her, men ble sendt ut av landet fordi norske myndigheter ikke trodde på at en dom på 80 piskeslag ventet henne i hjemlandet.

Bekymret

Menneskerettsjuristen Mahnaz Parakand i Trondheim er bekymret for Leila.

Før Parakand flyktet til Norge i 2011 jobbet hun som advokat i Iran og forsvarte blant annet politisk opposisjonelle i domstolene.

Hun kjenner godt til både de sivile lovene og sharialovene i hjemlandet. Hun mener Leila risikerer å bli pågrepet igjen etter å ha vist frem piskeslagene via norske medier.

– Å vise naken hud offentlig, slik Leila Bayat har gjort ved å vise fram ryggen sin på disse bildene, kan bli straffet med 74 piskeslag, sier Parakand til TV 2.

I tillegg er det en fare for at myndighetene kan dømme henne for propaganda mot regimet, mener hun. Strafferammen for dette er fra tre måneder til ett år i fengsel.

Bayat fikk denne uka 80 piskeslag etter å ha blitt dømt i en shariadomstol for å ha drukket alkohol.

Leila har selv ønsket å vise verden hva hun har blitt utsatt for. Det gjør hun til tross for at bildene av hennes nakne, piskede rygg kan gi henne nye problemer i Iran.

– I fare

Parakand mener UDI må omgjøre vedtaket og få Bayat tilbake til Norge så fort som mulig.

Hvis ikke, frykter hun at Iranske myndigheter vil aksjonere mot Leila i løpet av de næmeste månedene.

Juristen har ved tidligere anledninger sett at iranske myndigheter ligger lavt så lenge oppmerksomheten er stor om saken i utlandet. Så kan de komme til å arrestere henne når noen måneder er gått.

– Hun er i fare, og risikerer å bli pisket igjen, avslutter Parakand