Har vært slaktoffer i tre år – nå er de historisk gode

Kongsvinger Knights har aldri tidligere ligget så høyt på Get-ligatabellen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter tre strake tap har Kongsvinger Knights vunnet to strake i Get-ligaen.

Først på overtid mot Manglerud Star (5-4) og deretter en kruttsterk 2-0-seier over Lillehammer, et lag som feide Stavanger Oilers av isen bare dager i forveien.

– Det var veldig overraskende, men veldig gøy. Fantastisk kult at de klarte det, sier TV 2s ishockeyekspert Erik Follestad Johansen.

Aldri høyere

På fem kamper er det blitt fem poeng for innlandsridderne, og en åttendeplass så langt med Stjernen og stormakten Vålerenga.

Knights i Get-ligaen

2017/18: 5p. (5 kamper)
2016/17: 6p. (45 k.)
2015/16: 15p. (45 k.)
2014/15: 11p. (45 k.)

Lokalavisen Glåmdalen omtaler sesongstarten som historisk, og avslører at Kongsvinger Knights aldri har vært over kvalikstreken i Get-ligaen på de tre sesongene som er gått siden de rykket opp.

– Det er klart det er stas, sier manager Tore Wålberg til TV 2.

– Det er en stor fremgang for laget denne sesongen, men det er veldig tidlig. Dette vil gå opp og ned. At vi tok poeng mot Lillehammer var nesten litt i overkant. De regner jeg som ett av Get-ligaens fire beste lag.

NY TRENER: Ed Galiani, trener Kongsvinger Knights.
NY TRENER: Ed Galiani, trener Kongsvinger Knights. Foto: Butt, Mariam

– Bedre enn noen gang

Fremgangen fra forrige sesong er likevel tydelig. Med 40 kamper igjen å spille trenger de bare ett poeng til for å tangere forrige sesongs poengfangst.

Det er også bare ti poeng opp til «all time-high», 15 i 2015.

– Kongsvinger ser mye, mye bedre ut enn de har gjort helt siden de rykket opp, sier Follestad Johansen.

– De har mye ungt, og er veldig avhengig av utlendingene sine. Det blir nok tøft for dem å bære dem hele sesongen, selv om også de norske spillerne har levert bra så langt. Det vil nok gå veldig opp og ned der. De har fått en god start, men de kan fort tape 1-8 i neste kamp.

Han tror likevel at dette Kongsvinger-laget vil bite bedre fra seg enn før. Det vil heve også resten av lagene.

– Det har vært en akilleshæl for Get-ligaen at det har vært et lag som er så mye svakere enn de andre. Nå ser vi at det ikke bare er å reise til Kongsvinger, eller få besøk av dem, og innkassere poengene. Det er kult, og veldig bra for Get-ligaen, sier «Folle».

Trenersuksess

Kongsvingers manager gir den nye treneren, amerikanske Ed Galiani, æren for fremgangen.

– Det er han som betyr noe. Han setter det hele i system, sier Wålberg.

– Han er veldig dyktig, og setter det defensive veldig i fokus, men det vil sikkert ta enda lenger tid før han er helt fornøyd. Vi har fornyet spillertroppen, fått inn spillere som er dedikert til hockeyen og som er lagspillere. Det gjør at laget fungerer bedre.

Til tross for at laget ligger på sluttspillplass i skrivende stund holder Kongsvinger-lederen beina godt plantet på jorden, selv om drømmene lever.

– Vi kan ikke si at vi skal gå i sluttspillet. Det blir for drøyt. Det er et ønskescenario, men historisk har vi vært et hav unna, sier Wålberg.

– Det er tidlig i sesongen, og vi ønsker å nærme oss de lagene og gjøre bra matcher. De skal kjenne at de spiller mot Kongsvinger. Klarer vi det håper vi også å skape mer entusiasme og engasjement lokalt, og få mer folk på kampene.

Unner Kongsvinger suksess

TV 2s ishockeyekspert Erik Follestad Johansen tippet i sitt tabelltips Knights på sisteplass også denne sesongen, og skrev følgende:

«Kan umulig gjøre det dårligere enn i fjor. Har hentet Ed Galiani som trener. Kjenner Norge fra tiden som spiller i Viking. Har uttalt at han KUN vil ha spillere som har et ønske om å bli bedre. En god tanke, men det ser tynt ut. Har hentet keeper Brett Kilar, monsterbacken Kalvis Ozols, Trevor Fleurent og Mitch Theoret. Kongsvinger må jobbe med utvikling av spillere og klubb. Bør fikse kvalikken greit.»

– Jeg traff på det. Jeg blir veldig overrasket om de ikke tar ett eneste poeng på de neste 40 kampene, ler Follestad Johansen.

– Både jeg og alle andre hockeyinteresserte unner Kongsvinger dette, tror jeg. De har fått kjenne på nivået i Get-ligaen på en litt vond måte over flere år.

Beskjeden økonomi

Klubbutvikling står i fokus i Kongsvinger Knights, som ønsker å sette tæring etter næring, og ikke gå i fellen som flere andre ishockeyklubber har gjort med å gape over for mye.

Dermed krever det også tålmodighet i jakten på å etablere seg i Get-ligaen.

– Galiani har hentet tre amerikanere som han kjente til, og som han vet hva står for. Pluss at de ikke skal ha allverden av penger. Vi kan ikke hente spillere som skal ha mye penger, det kan vi bare glemme. Så vi må hente så gode spillere som mulig, som vil vise seg frem og kanskje komme seg videre til større plasser, sier Wålberg.

– Men laget er likevel ganske nytt på Get-liganivå. Vi har hatt en stor jobb å gjøre med å etablere oss og spille jevnt med de andre lagene. Nivået i Get-ligaen er høyere enn mange tror. Mange, særlig i utlandet, tror at Get-ligaen er en dårlig liga, men det er ikke lett å etablere seg i Get-ligaen når man ikke har penger. Har man god økonomi kan man hente spillere på et helt annet nivå enn vi har gjort.

Til helgen venter bortekamp mot Stjernen. Fredrikstad-laget ligger bak ridderne på tabellen.

Get-ligaen på TV 2 Sumo i helgen:

Sparta – Frisk Asker kl. 15.55 på tv2sumo.no (kampstart 16.00)
Lillehammer – Vålerenga kl. 17.55 på tv2sumo.no (kampstart 18.00)
Storhamar – Stavanger Oilers kl. 16.55 på tv2sumo.no (kampstart 17.00)
Stjernen – Kongsvinger kl. 16.55 på tv2sumo.no (kampstart 17.00)
Manglerud Star – Lørenskog kl. 16.55 på tv2sumo.no (kampstart 17.00)