SYLVI LISTHAUG snakker ut om hetsen:

– Det er ikke noe bunnivå der ute

Sylvi Listhaug gruer seg til barna skal lese hva folk skriver om henne på sosiale medier

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I TV 2-programmet Underhuset er Sylvi Listhaug og Eirik Jensens advokat, John Christian Elden, denne ukens gjester. De snakket blant annet om hvordan det er å være elsket. Og hatet.

Elden fikk blant annet spørsmål om han kunne betraktes som jusverdenens Sylvi Listhaug.

– Ja, hvis det betyr at jeg kjemper for det jeg tror på og tror på det jeg kjemper for, selv om det gjør vondt så er det et greit svar, sier han.

Du synes det er det hun gjør?

– Ja, hun står på. Til de grader, for å si det sånn, sier Elden.

Se Underhuset på Nyhetskanalen kl 18.00!

– Ikke noe bunnivå

I løpet av valgkampen har Listhaug blitt kalt blant annet Norges svar på Goebbels, nazist og rasist.

Blir du lei deg?

– Det er klart at det er voldsomt, men det er en del av det å ha denne jobben. For det er en jobb som genererer mye følelser, det handler om mennesker. Og jeg har veldig stor forståelse for at mange blir engasjerte i det.

Men hun gruer seg til barna hennes blir gamle nok til å lese det folk skriver om henne på sosiale medier.

– Det gruer jeg meg virkelig til, for det er liksom ikke noe bunnivå der ute. Når du ser hva folk får seg til å skrive i kommentarfeltet så er det virkelig ikke noe bunnivå. Så jeg er veldig redd for den dagen de blir mye mer med. Men akkurat nå tror jeg det er mye verre for foreldrene og besteforeldrene mine å se det som foregår, sier hun.

Kan forsvare alle

John Christian Elden får både hatmeldinger og drapstrusler. Men likevel er det sjelden han tenker at det er noen han ikke kan forsvare:

– Det jo forsvarer er rettsstaten, som plikter å gi alle et forsvar. Som skal sørge for at den personen som kanskje er mest hatet av alle skal få meningene sine frem så dommeren skal høre dem. Noen ganger må jeg gå i meg selv, men jeg føler jeg gjør en jobb som er viktig. Også tenker jeg at hvis jeg sier nei, hvem i alle dager skal ta den da?

Hvilken sak har du fått mest hat for?

– Det må kanskje være saken rundt Bhatti. Hver gang det er bilde av han i avisene får jeg masse både meldinger og oppslag, og særlig disse nettrollene som kommer på plass og mener et eller annet. Også greier de ikke helt å skille mellom person og sak. Om jeg forsvarer lederen i Vigrid eller Profetens Ummah så får jeg akkurat de samme meldingene, bare fra motsatte personer, sier han.