Falt om og svelget tungen: – Jeg var død i ni minutter

Den tidligere Premier League-stjernen David Ginola åpner opp om fjorårets hjertestans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere Tottenham- og Newcastle-ving David Ginola falt i fjor sommer om under en veldedighetskamp med kamerater i Frankrike.

Franskmannen svelget tungen, sluttet å puste og måtte gjenopplives med hjertestarter.

Se høydepunkter fra Ginolas karriere i videovinduet øverst!

I et intervju med radiokanalen Talksport forteller han om den svært dramatiske hjertesvikten.

– Jeg fikk ingen advarsel i det hele tatt. Den dagen det skjedde følte jeg meg fantastisk. Det var en nydelig dag, sier Ginola i intervjuet.

– Jeg spilte fotball med en gjeng kompiser i Sør-Frankrike. Vi hadde en deilig lunsj og hadde planlagt å spille en treningskamp på en liten bane. I andre omgang av kampen gikk jeg i bakken og var død. Jeg kan ikke huske det, fordi det skjedde så fort.

Den nå 50 år gamle Ginola er i dag helt frisk, men han forteller at det ved et tidspunkt så svært mørkt ut. Den tidligere Montpellier-spilleren Frederic Mendy var snartenkt og reddet kompisens liv.

– Kompisene mine fortalte meg at jeg falt om og svelget tungen. Han (Mendy) pumpet brystet mitt i ni minutter. Jeg var død i ni minutter, sier Ginola.

– Jeg ventet på ambulansen. Kvinnen ga meg elektrosjokk en, to, tre ganger. Hun så bort på vennene mine og sa: «Vennen deres er død.»

– Hun sa at vanligvis er det håpløst etter det tredje forsøket.

Men ambulansekvinnen ga ikke opp, og på det femte forsøket begynte Ginolas hjerte å slå igjen. Han ble kjørt til Monaco hvor han så gjennomgikk en seks timer lang firedobbel bypass-operasjon.

Nå oppfordrer den tidligere Premier League-stjernen flere til å sjekke hjertet sitt.

– Alle burde sjekke seg. Alle som en av oss må tenke på folkene som elsker oss og derfor må vi gjøre noe.

David Ginola er langt ifra den eneste idrettsutøveren som har blitt offer for hjertestans de seneste årene. Tidligere i år omkom Tottenham-trener- og tidligere Premier League-kollega Ugo Ehiogu. Og i 2003 falt Marc-Vivien Foe om på banen og døde under Confederations Cup.

Senest i sommer segnet Ajax-talentet Abdelhak Nouri om på banen under en treningskamp. Han vil leve resten av livet med en alvorlig hjerneskade.

– Man har sett det før med Foe og Ugo Ehiogu. Å være en idrettsutøver hjelper deg ikke nødvendigvis, konkluderer Ginola.