TAPER: Aslak Eriksrud mener at ingen i Arbeiderpartiet vinner noe på hvordan saken til Marianne Marthinsen er blitt håndtert.
TAPER: Aslak Eriksrud mener at ingen i Arbeiderpartiet vinner noe på hvordan saken til Marianne Marthinsen er blitt håndtert. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

TV 2-kommentator om Marthinsen-saken: – Støre taper mest på dette

Politisk kommentator i TV 2, Aslak Eriksrud, mener at ingen i Arbeiderpartiet vinner noe på måten Marianne Marthinsen-saken er håndtert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kunngjorde Aps valgkomité at Trond Giske er innstilt som ny finanspolitisk talsmann etter Marianne Marthinsen.

Saken har fått mye oppmerksomhet etter at det ble klart at Marthinsen mistet stillingen til tross for at hun selv ønsket å fortsette i den.

Torsdag ble det også kjent at to av Marthinsens rådgivere, Harald Jacobsen og Maria Schumacher Walberg, trekker seg fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

– Jeg kan bekrefte at jeg har avsluttet mitt arbeidsforhold med Aps stortingsgruppe med øyeblikkelig virkning, skriver Jacobsen i en sms til NTB fredag ettermiddag.

– Jeg vil ikke kommentere årsaken til at jeg sier opp, heter det i tekstmeldingen.

Walberg sender en nesten identisk tekstmelding:

– Jeg kan også bekrefte at jeg har sagt opp. Jeg ønsker ikke å snakke om hvorfor, skriver hun.

Støre taper mest

Aslak Eriksrud er politisk kommentator i TV 2. Han mener saken har endt opp med bare tapere.

– Ingen kan vinne denne maktkampen. Giske vant i rollen som finanspolitisk talsperson, men nå fremstår han som en maktsyk politiker som dytter kvinner til side, sier Eriksrud.

Han mener allikevel at det er Jonas Gahr Støre som taper mest.

– Nå har han ledet Arbeiderpartiet til et katastrofalt dårlig valg og nå skal han prøve å samle partiet og bygge prosjektet opp igjen sten for sten, og så klarer han ikke en gang å lede prosessen med å konstituere sin egen stortingsgruppe. Det er helt uforståelig og jeg synes hele prosessen er veldig merkelig håndtert, sier Eriksrud.

Partileder Gahr Støre blir som ventet parlamentarisk leder og skal fortsette å sitte i utenriks- og forsvarskomiteen.

Mer kynisk

En rekke Ap-politikere skal ifølge VG ha advart Støre mot å gi jobben til Giske fordi de mener han posisjonerer seg for å bli partileder.

Eriksrud vet ikke om det er noe i uttalelsene som kommer frem i VG, men han påpeker at det alltid foregår posisjonering i alle partier.

– Det er alltid posisjoneringer i alle partier. Jeg tror at det at partier har folk som er ambisiøse og som vil opp og frem, er sunt og positivt, sier han.

Videre påpeker han at han kan se hvorfor Trond Giske er den som har blitt valgt til å ta over stillingen.

– Jeg kan se gode grunner til at man velger å putte inn et råskinn av en opposisjonspolitiker som Trond Giske, for å drive opposisjonspolitikk på for eksempel statsbudsjettet og opposisjonspolitikk i større grad enn Arbeiderpartiet har gjort i denne fireårsperioden, sier Eriksrud.

DÅRLIG HÅNDTERT: Aslak Eriksrud mener Marianne Marthinsen har gjort seg selv en bjørnetjeneste med håndtering av saken.
DÅRLIG HÅNDTERT: Aslak Eriksrud mener Marianne Marthinsen har gjort seg selv en bjørnetjeneste med håndtering av saken. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

– Marianne Marthinsen er bunnsolid og ekstremt dyktig, men hun er også veldig ansvarlig. Det kan kanskje være riktig av Arbeiderpartiet å få inn en som er mer kynisk, som Trond Giske, fortsetter han.

Dårlig håndtert
Det er vanlig med omrokkeringer i en stortingsgruppe etter et valg og ifølge Eriksrud er det heller ikke uvanlig med skuffede stortingsrepresentanter som ikke får posisjonene de ønsker seg.

– Men det er uvanlig at disse tankene kommer opp i dagen og at disse maktkampene blir offentlige. Her har Marianne Marthinsen bestemt seg for å ta kampen og det er oppsiktsvekkende, sier han.

Eriksrud mener måten Marthinsen og hennes støttespillere har håndtert saken har fått henne til å fremstå som en taper.

– Hun kunne gjort dette på en helt annen måte, og hun ville nok fått en sentral posisjon i Stortinget uansett. De skal jo velge tolv fraksjonsledere til tolv komitéer og seks av disse vil være kvinner, sier han.