Norges beste honning

Norsk honning er i verdensklasse. Det finnes ca 4000 birøktere i Norge og i dag ble Norges beste honning kåret på direkten. Se oppskriften på en god honningrett sammen med en god, norsk ost.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk honning smaker utmerket til osten sammen med nøtter og salte, krydrede kjeks. Det er enkelt og utrolig godt. Her er noen forslag til ost og tilbehør.

Dette trenger du

Anbefalt mengde ost per person (varierer litt etter ostetyper, gjester og anledning)

ca 200 g ost pr person til osteaften.
ca 150 g ost til snacks
ca 75 g til forrett
ca 125 g ost til dessert

Osten bør serveres temperert, da kommer den gode smaken best fram!

Velg oster etter smak og behag. Norge er blitt et osteland, med et stort utvalg av spennende og smakfulle lokalproduserte oster. Ta en titt i ostedisken, snakk med osteansvarlig, de vil hjelpe og guide deg gjennom utvalget av norske oster.

Honning smaker godt til oster, likeså valnøtter (rist, lettstek dem i tørr panne slik at de blir sprø uten å bli brune). Prøv også forskjellige typer marmelade og syltetøy, for eksempel solbærgele og bruk kjeks som er sprøe, nøytrale, salte og krydrede eller små sprøe knekkebrød.

Frukt – Søt og godt modnet frukt passer perfekt til ost. Pærer, aprikoser, fersken og druer. Nøtter – salte og ristede nøtter er godt tilbehør til ost. Fenalår, spekeskinke og ulike salamityper kan serveres til en osteaften eller når ost serveres som en forrett eller som snacks.

Heidi Midtflå har laget Norges beste økologiske honning. Her får hun vite det midt i direktesendingen. Foto: TV 2
Heidi Midtflå har laget Norges beste økologiske honning. Her får hun vite det midt i direktesendingen. Foto: TV 2

Drikke til ost

Av drikke foretrekker mange vin. Det er en myte at vinen må være rød. En hvitvin til smaker som regel bedre. Til blåmuggost smaker det godt med en søt hvitvin. Man kan bruke portvin og sherry. Men like gjerne en kopp te (uten sukker) eller en frisk eplemost.

Tips: Velger du vin, bruk ekspertisen på Vinmonopolet, de trenger å vite litt om type ost og anledning.