VÅKEN ALENE: Å Ikke få sove er en ensom ting, sang CC Cowboys, Og det har de kanskje rett i.
VÅKEN ALENE: Å Ikke få sove er en ensom ting, sang CC Cowboys, Og det har de kanskje rett i. Foto: Colourbox

Derfor bør du onanere ofte – også hvis du er i et forhold

De fleste har sex med seg selv, men du lar deg kanskje overraske over hvem som gjør det mest og hvor.

En orgasme er digg og sunt for oss, uansett hvordan vi får den.

Når vi kommer frigjøres hormoner som oxytocin og endorfiner, også kalt kjærlighets- eller lykkehormoner.

– Oxytocin utløses ved behagelige berøringer, eller forventning om det og gir gode følelser, og endorfiner er kroppens egne «rusmidler», som skapes når en ler, gjør morsomme ting, trener eller har sex, forteller sexologisk rådgiver Heidi Leona Norum.

En orgasme kan ha mange positive effekter på kroppen, som at du blir avslappet, kjenner på glede og det kan redusere smerter. Noen studier mener det kan føre til bedre søvn og sterkere immunforsvar, og andre hevder at jevnlig utløsning kan minske risikoen for blant annet prostatakreft.

Sånn sett kan man se på orgasme som pleie og viktig for helsen. Men ikke alle har noen å ha sex med, eller klarer å komme ved samleie. Heldigvis får man de samme godene av å onanere.

– Å ha sex med seg selv eller med andre er sunt, og særlig om en bruker god tid på å nyte, og berøre hele kroppen. De fysiologiske effektene er de samme, og den store forskjellen er at ved sex med andre får en nærhet og intimitet til et annet menneske i tillegg, sier Leona Norum.

Sexologisk rådgiver Heidi Leona Norum.
Sexologisk rådgiver Heidi Leona Norum.

Selvsex er velsex

En ny landsdekkende undersøkelse fra Kondomeriet viser at menn, ikke overraskende, onanerer oftere enn kvinner.

82 prosent av norske menn oppga at de onanerer ukentlig eller oftere. Og 22 prosent sier de gjør det én flere ganger om dagen.

Av kvinnene er det 45 prosent som sier at de tilfredsstiller seg selv ukentlig eller oftere, men bare to prosent gjør det én gang om dagen. Ingen hadde tid til en dobbeltøkt slik som gutta. 23 prosent av norske kvinner onanerer derimot sjelden eller aldri, viser undersøkelsen utført av Norstat og Brand Cognition.

Selv om hyppigheten av å masturbere er ulik, består selve orgasmen hos menn og kvinner av det samme. Mye skjer i hjernen, men det er raske sammentrekninger i musklene rundt kjønnsorganene og bekkenet som skaper den intense og varme følelsen når man kommer.

Det som skiller kjønnene er at en manns orgasme varer i mellom tre og ti sekunder, mens kvinner kan ha muskelsammentrekninger i 20 sekunder eller mer. Kvinner kan også få flere orgasmer på rad, såkalt multiorgasme.

Ikke en singelhobby

Det er en myte at folk bare onanerer når de ikke har tilgang på sex. Kondomeriet-undersøkelsen viser faktisk at hele 89 prosent av oss onanerer selv om vi er i et forhold, og syntes det er greit at partneren gjør det samme.

– Det er mange fordeler ved å onanere selv om en er i et forhold. Å onanere er i tillegg til at det er godt, en veldig fin måte å bli kjent med sin egen kropp, og oppdage nye ting en liker. For å få en god seksualitet, er det viktig å vite hvilke berøringer en liker, og hvordan en selv får orgasme. Når en er komfortabel og godt kjent med egen kropp, er det lettere å nyte seksualiteten sin, og formidle hva en liker til eventuelle partnere.

Sexologen mener det ikke er noen begrensninger til hvor ofte man bør onanere i et parforhold. Hun mener det er lysten som bør styre, ikke en norm.

– Man kan onanere så ofte en har lyst til det. I forhold kan det være perioder hvor den ene partneren har mer lyst enn den andre, eller det kan være forhold som sykdom, reise eller rett og slett et hektisk liv som gjør at det er vanskelig å ha sex sammen så ofte en vil. Det er viktig at alle i forholdet tar ansvar for sin egen seksualitet og egne behov, og da kan det være viktig og fint å ha en onanipraksis i tillegg til seksualitet med partner.

Jobber litt ekstra på jobb

Som Shakira sa «whenever, wherever». Å ha sex med seg selv gjør at du står friere til å velge når og hvor. Men vi er tross alt vanedyr. 89 prosent av nordmenn svarer i undersøkelsen at de helst onanerer hjemme, men det kan bety alt fra sengen, sofaen, dusjen eller i hagen for den saks skyld.

Så hva med de resterende prosentene? Hvor onanerer de? Seks prosent av mennene sier at de regelmessig onanerer på arbeidsplassen – mot én prosent av kvinnene som sier de tar denne type pauser på jobb.

Det er heller ikke uten grunn at Sør-Norge blir kalt «det glade Sørland». For det er nettopp de som masturberer mest av oss. 29 prosent av sørlendingene leker med seg selv én eller flere ganger om dagen. Og til noens overraskelse, så onanerer Oslo-folk minst. Der er det bare ni prosent som sier at de tilfredsstiller seg selv daglig eller oftere.

Spør sexologene:

Lurer du på noe? Trenger du sextips? Har du et problem? Lurer du på om du er «unormal»? Eller har du en god, klein eller kjip historie som andre kan lære av?

Send en mail med anonyme spørsmål TV 2s sexologer Anders Røyneberg og Heidi Leona Norum her!