Leila Bayat (36) kom til Norge i 2009. Med seg hadde hun en dom som sa at hun ville få 80 piskeslag hvis hun reiste tilbake til hjemlandet Iran.

Leila fikk avslag på asylsøknaden fordi Utlendingsnemda (UNE) mente hun hadde fabrikkert dommen. De mente det var trygt å sende henne tilbake til Iran.

Onsdag kveld viste TV 2 bilder av Leila, hvor hun har synlige skader etter piskeslag.

Tas opp i Stortinget

Stortingsrepresentant for KrF, Kjell Ingolf Ropstad reagerer kraftig på bildene av Leila.

– Det er forferdelig å se den brutale situasjonen Leila er havnet i og vite at dette er Norge skyld i, fordi vi ikke trodde på dommen – selv om den ble bekreftet, sier han.

Ropstad mener saken viser at det har blitt feilet på et grunnleggende område i asylretten. Han understreker at KrF vil løfte saken i Stortinget.

– Jeg håper at dette går inn på Erna Solberg og Sylvi Listhaug slik at de ser at vi er nødt til å gjøre endringer, for Norge kan ikke sende folk tilbake til tortur, sier han.

Sylvi Listhaug kommenterte torsdag saken på sin Facebook-side.

– Jeg forstår at denne saken vekker reaksjoner hos folk, det gjør den også hos meg. Jeg skjønner også at folk flest ønsker å vite hva som har skjedd. Utlendingsnemnda (UNE) har informert departementet om at de nå undersøker hva som har skjedd og hvorfor det har skjedd. Det er helt nødvendig å komme til bunns i dette, skriver hun.

Må se på saken

Nå mener Kjell Ingolf Ropstad at det er viktig å ta vare på Leila, i tillegg til at man må se på saken hennes på nytt.

Ropstad mener det er viktig å ikke bare avfeie saken til Leila med at det er begått en feil, men at man må være sikker på å vurdere slike saker på en ordentlig måte.

– Det er ikke sånn at alle mennesker kommer til Norge og lyver om hvorfor de trenger beskyttelse. Man må i hvert fall gå grundigere inn i sakene og forsikre seg om at mennesker ikke blir utsatt for brutal terror, som i dette tilfellet, sier han.

Brudd på menneskerettighetene

Ropstad mener at Norge kan ha brutt menneskerettighetene i dét de sendte Leila Bayat tilbake til Iran.

– Her er det sannsynligvis snakk om brudd på menneskerettighetene. Du skal ikke sende tilbake personer som er i fare for å bli utsatt for tortur, sier han.

Han trekker frem saken til Mullah Krekar for å sammenlikne.

– Mullah Krekar blir ikke sendt ut av Norge fordi det er fare for at han vil bli mishandlet hvis han blir sendt tilbake til sitt hjemland. Her har vi altså mislykkes totalt, og det må en rydde opp i.

Nå påpeker Ropstad at det er viktig å ta vare på Leila, samtidig som man må se på saken hennes på nytt.

– Men det er kanskje minst like viktig å innse at her er det begått feil. Det betyr at en må rydde opp i systemet så ikke flere mennesker blir utsatt for det samme. Det er faktisk sånn at i en del land så er det sharialover som er knallharde og som utsetter mennesker for forferdelige situasjoner. Da må ikke Norge bidra til at mennesker blir pisket med 80 slag, som i denne saken, sier han.