KONTAKTET AV BEKYMREDE FORELDRE: Politiførstebetjent Vidar Aasvangen sier at foreldre fant stygge og grove meldinger på barnas telefoner – sendt via Sarahah. Privat/Alexander Klanderud, TV 2
KONTAKTET AV BEKYMREDE FORELDRE: Politiførstebetjent Vidar Aasvangen sier at foreldre fant stygge og grove meldinger på barnas telefoner – sendt via Sarahah. Privat/Alexander Klanderud, TV 2

Advarer mot «mobbe-app»

Appen «Sarahah» lar brukerne sende anonyme meldinger til andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utviklerne beskriver «Sarahah» som en app som gjør at du kan få «ærlige tilbakemeldinger fra dine ansatte og venner på en privat måte».

Avsenderen er nemlig anonym. Og det skal ikke mye fantasi til for å skjønne at systemet kan brukes til å sende stygge meldinger til andre – uten at mottakeren får vite hvem som har sendt meldingen. Det er heller ikke mulig å svare på meldingene du får.

Grove beskyldninger

Politiførstebetjent Vidar Aasvangen ved Nes lensmannskontor i Øst politidistrikt fikk høre om appen via bekymrede foreldre. Foreldrene hadde sett stygge meldinger på barnas telefoner.

– Det dreide seg om grove beskyldninger og stygge karakteristikker, sier Aasvangen til TV 2.

Aasvangen jobber i forebyggende avdeling ved lensmannskontoret. Gjennom jobben har han mye kontakt med ungdom.

Han fant snart ut at appen var utbredt i ungdomsmiljøet. Sarahah har ligget høyt på listen over nedlastede apper både til Android og iOS. Aasvangen er imidlertid klar på at denne appen ikke er bra.

– Det er en ren mobbeapp. Du kan få hundre gode meldinger, men så får du én kjip melding, og det er den som begynner å kverne i hodet ditt. Du vet at en venn har sendt den til deg, men du vet ikke hvem, sier politiførstebetjenten.

Ikke skriv noe du ikke ville sagt til andre

Også NORSIS, Norsk senter for informasjonssikring, er kritisk til appen. NORSIS forklarer at appen fungerer omtrent som Yelp. Men i stedet for å gi anmeldelser om filmer, musikk eller bedrifter, gir du det til mennesker.

– Dette er en app jeg personlig er kritisk til, sier Hans Marius Tessem i Slettmeg-tjenesten i en artikkel på NORSIS' nettsider.

– For det første – kan man ikke si noe ansikt til ansikt, så bør man holde seg for god til å si det. Det andre er i hvilken grad man skal utsette seg selv for denne appen. Når det er laget en app for å gi tilbakemeldinger om deg som person, så vet vi at det stort sett vil komme negative tilbakemeldinger, sier Tessem, som ikke anbefaler noen å utsette seg for appen.

Kobler seg til andre sosiale medier

Tjenesten tillater at man søker opp hvem som helst, forutsatt at de er registrert i appen med sitt virkelige navn.

Sarahah har også en funksjon som kobler appen til SnapChat-kontoen din. Når du skal dele en snap, kan du trykke på «vedlegg»-ikonet og lime inn lenken til Sarahah-profilen. På den måten er det enkelt for Snap-vennene å sende anonyme meldinger via Sarahah.

Appen tillater også at du enkelt kan dele meldinger du får på andre plattformer som SnapChat og Twitter. Å dele positive anonyme Sarahah-meldinger har noe av det samme verdien som å poste en selfie, skrev The Verge i august.

Ber foreldre følge med

Vidar Aasvangen legger ikke skjul på at det kan være vanskelig for foreldre å holde seg oppdatert på hva som rører seg i ungdomsmiljøene. Foreldre har imidlertid et ansvar for å følge med på hva barna deres driver med.

– Hvor ofte sjekker foreldre telefonene til sine barn? Har de sjekket hva som skjer der? Mange foreldre har ikke god greie på det. Mange synes sikkert at jeg er kjip og streng, men hjemme hos oss har vi innført en ordning hvor telefonene skal ligge nede i gangen når ungene legger seg. Jeg har snakket med lærere som forteller at elever sovner i timene fordi de sitter oppe hele natta med telefonen, sier Aasvangen.

Han anbefaler ingen å ha denne appen.

– Det er ikke bare hyggelige ting som foregår på nettet. Det er greit at foreldre har en viss peiling på hva ungene driver med, selv om de ofte har bedre greie på teknologi enn foreldrene og kan lure oss trill rundt, sier den erfarne politimannen.