håper på norsk vidundermedisin:

Håvard (72) ble kvitt psoriasis med silderogn

VARTDAL/HOVDEN/BERGEN (TV 2): Håvard Vartdal (72) var så plaget av psoriasis at han la igjen skjell av hud overalt. Så begynte han å spise kapslet silderogn og ble helt frisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kort tid etter at jeg begynte å ta kapslene merket jeg at det hjalp mot psoriasisen. Etter et par måneder forsvant det litt etter litt og ble helt borte, forteller Håvard Vartdal til TV 2.

Hjemme på Vartdal på Sunnmøre forteller han en oppsiktsvekkende historie om effekten av å spise tabeletter med silderognekstrakt.

– Jeg tenkte at det var for godt til å være sant. I en periode sluttet jeg å spise kapslene og da kom psoriasisen tilbake. Kort tid etter at jeg begynte på igjen, forsvant lidelsene. Jeg er ikke i tvil om at dette fungerer for meg, sier Vartdal.

Norsk produkt

Noen mil lenger sør i Ørsta kommune ligger Artic Nutrition som har utviklet silderogneekstraktet som har god effekt på psoriasis-pasienter.

– Vi bruker silderogn som råstoff, raffinerer det og tar ut alt av fett og gjør det så potent som mulig. I tillegg sjekker vi for urenheter slik at det ferdige produktet blir like reint som rogna, forteller Hogne Hallaråker i Artic Nutrition.

Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom og vises som tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate. Et pilotprosjekt med 30 pasienter i Brasil og 30 pasienter i Norge har gitt svært gode resultat.

– Har du betennelse, så blir den dempet på en god måte og spesielt mot psoriasis. Vi ønsker nå å utvikle dette til et legemiddel, sier Hallaråker til TV 2.

I 20 år har de jobbet med å utvikle silderognekstraktet de nå håper skal bli et legemiddel.

Hogne Hallaråker er daglig leder i Artic Nutrition i Ørsta på Sunnmøre.
Hogne Hallaråker er daglig leder i Artic Nutrition i Ørsta på Sunnmøre. Foto: Arne Rovick/TV 2

– Potensialet er veldig stort og farmasimarkedet er veldig stort. Har du et produkt som er trygt å bruke og som har god effekt, så er jeg ikke bekymret for den økonomiske delen, sier sjefen i Artic Nutrition.

– Hva med bivirkninger?

– Dette er i prinsippet en matvare. Sild og silderogn har vært brukt helt tilbake til vikingtida og det er ingen kjente bivirkninger på de dosene vi bruker. Tvert i mot, sier Hallaråker.

Skal forske på medisinen

I dag ble startskuddet for en omfattende studie presentert på Haukeland universitetssykehus. 60 pasienter skal delta i prosjektet.

– De som får være med på denne studien skal bli godt fulgt opp og ivaretatt på best mulig. De skal få lov til å være med å teste ut preparat som jeg ikke kan se har noen bivirkninger. Jeg har testet på meg selv, og jeg har bare merket positive ting, sier seksjonsoverlege Kåre Steinar Tveit ved hudavdelingen på Haukeland til TV 2.

Han er normalt skeptisk til ny medisin, men innrømmer at det ser veldig lovende ut.

– Når man spiser disse tablettene så vil de virke på betennelsesprosessene i kroppen og forebygge følgesykdommer som hjerte- og kar samt hjerneslag. Hvis det er slik vi tror det kan være, så snakker vi om et preparat som kan slå gjennom internasjonalt også, sier Tveit.

Han har også behandlet en av pasientene på Haukeland som har hatt god effekt i utprøvingen av sildepillene. Det er Tor Vabø fra Lindås, som var med under presentasjonen av studien på Haukeland torsdag.

– Jeg har fått et nytt liv! Det ikke å legge igjen et halv kilo hud for dagen i huset, det er er nytt liv for både meg resten av familien, sier en strålende fornøyd Vabø.

Spente

Artic Nutriton er naturligvis svært spente på utfallet.

– Det er et stort prosjekt og svært viktig for oss som drahjelp for å få dette godkjent som legemiddel. Neste vår vil resultatene fra studien foreligge. Da er vi forhåpentligvis et et farmasøytisk selskap med egenutviklet produkt fra norsk vårgytende sild, sier Hallaråker.

Tilbake på Vartdal har barna til 72-åringen så stor tro på konseptet at de har kjøpt seg inn i bedriften som har utviklet kapselen.

– Alt som kan tas opp fra havet og kan brukes på en fornuftig måte som medisin er helt topp, sier Håvard Vartdal.