Sarpsborg lekte seg til cupfinale i Vålerengas nye lekegrind

To kamper er spilt på Vålerengas nye stadion. Sarpsborg 08 har vunnet begge, og er klar for cupfinale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vålerenga-Sarpsborg 08 0-3

Se scoringene i videoen øverst. Video med tillatelse fra NRK.

Sarpsborg 08 er klar for cupfinalen etter å ha vunnet sin andre bortekamp på rad mot Vålerenga.

De har dermed vunnet begge herrekampene som er spilt på nye Vålerenga Kultur- og Idrettspark – foreløpig alt annet enn et fort for VIF.

Serieoppgjøret for ti dager siden endte 2-1 til sarpingene etter scoringer av Ole Jørgen Halvorsen og Krepin Diatta.

Denne gangen sørget samme duo for 3-0-seier til gjestene, og en perfekt oppreisning etter 0-5-flausen mot Tromsø i helgen.

– En drøm

– Det var gøy det. En drøm, sier Ole Jørgen Halvorsen til TV 2.

– Det er nesten følelsen av å spille på hjemmebane. Vi liker denne banen. Det har gått veldig bra de to kampene vi har spilt her. Det er kanonbra, sier Halvorsen til NRK.

I cupfinalen venter vinneren av Molde og Lillestrøm.

– Det blir gøy. Nå skal vi ha med oss noe fra den finalen. Det blir seier, slår Halvorsen fast.

– Det var veldig, veldig gøy. Det var en jevn fotballkamp på mange måter. Etter at vi scorer dundrer vi på videre, og er solide. Vi vinner fortjent, sier Sarpsborg-trener Geir Bakke.

Hans motpart i VIF var enig med Bakke.

– Det er skuffende når vi hadde muligheten, men vi må innrømme at Sarpsborg var et hakk bedre enn oss. Jeg er stolt av guttene. De jobber knallhardt, men vi er ikke effektive nok. Det er Sarpsborg. De har vist over to kamper at de er bedre enn oss nå, sier Vålerenga-trener Ronny Deila til TV 2.

– Mareritt

For Vålerenga er situasjonen tung. Cup-exiten kommer på topp av en svak tabellplassering og med et nedrykkspøkelse som lurer.

– Det er blitt en utrolig skuffende sesong for Vålerenga. Et mareritt for Ronny Deila og co. Med tanke på de forventningene som var til klubben må denne sesongen allerede kunne kalles en stor fiasko, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Hadde de vunnet i kveld, kunne det faktisk ha reddet hele sesongen. Jeg tror ikke de rykker ned, men nå blir det fullt fokus på å redde plassen i Eliteserien, og i kveld var de ikke i nærheten, selv om jeg ikke tror de rykker ned.

Med ett poeng ned til kvalifiseringen i Eliteserien venter en tøff høst for Vålerenga.

– Det er ikke krise. Vi spilte semifinale. Det motsatte ville vært ikke å spille semifinale. Det er en bra prestasjon å komme dit, men det er klart at vi har gått en lang periode uten å vinne fotballkamper, så vi må nullstille oss, sier Ronny Deila til TV 2.

Kjempesjanse og baklengs

De holdt imidlertid greit stand i 25 minutter. Kort tid etter at Henrik Kjelsrud Johansen hadde misbrukt en stor mulighet til å gi Vålerenga ledelsen stod det 0-1 andre veien.

Amin Askar vant ballen høyt på banen. Ole Jørgen Halvorsen spilte gjennom til Patrik Mortensen som chippet ballen over keeper. På bakerste stolpe dukket Krepin Diatta opp og fikk sikret at ballen gikk i nettmaskene.

– Kjelsrud Johansen viser hvorfor han ikke er en stor målscorer på dette nivået. Avslutningen er altfor svak og han treffer ikke ballen godt nok, sier Jesper Mathisen.

– Like etter viser Sarpsborg hvor flinke de er til å vinne ballen høyt på banen, for så å straffe Vålerenga brutalt. Et av Diattas enkleste mål i karrieren.

To ganger Halvorsen

På banen var det relativt jevnspilt, men det var en viss forskjell der kampen avgjøres: foran målene.

13 minutter ut i andreomgang doblet Ole Jørgen Halvorsen ledelsen. Først dro han av en Vålerenga-forsvarer, før han curlet ballen i lengste hjørne.

– Det er en vakker scoring. Halvorsen har ikke allverden av finter å by på, men skuddfinten har han vært god på hele karrieren. En kontrollert og godt plassert scoring, sier Jesper Mathisen.

Vålerenga hadde sin beste periode i kampen etter at de havnet under 0-2, uten at de klarte å utnytte sjansene.

Istedet fikk Sarpsborg straffespark rett før slutt. Det satte Ole Jørgen Halvorsen iskaldt i mål.

– Mye som ikke stemmer

Det venter mye jobb for Ronny Deila om de skal få skuten på rett kjøl.

– Nå har de fått sin egen flotte stadion, Deila og Espeseth har vist at de kan få mye ut av lite, men det er mye som ikke stemmer med dette Vålerenga-laget for øyeblikket. Det er ubalansert, mange spillere som ser ut til å være over toppen, og Deila sliter med å finne spillere som kan spille fotballen han vil spille, sier Jesper Mathisen.