– Tottenham er hatlag nummer én

Derfor sliter Mauricio Pochettinos Tottenham mot Slaven Bilics West Ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hvordan West Ham slo Huddersfield i vinduet øverst!

Lørdag kl. 13.00: West Ham-Tottenham på TV 2 Sport Premium og Sumo.

Forrige sesong slet West Ham med å tilpasse seg livet på London Stadium, og vant bare sju av 19 ligakamper.

På Upton Park hadde de gått ubeseiret mot alle topp seks-lagene sesongen før, men tapte samtlige forrige. Inntil Tottenham kom på besøk.

– Du husker det trøkket de skapte akkurat da, og det er nok den kampen West Ham-fansen husker best fra hele forrige sesong. Plutselig var det god, gammeldags Upton Park-stemning på London Stadium, sier TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

Mer giret

Tottenham har bare scoret ett mål på tre bortekamper innbyrdes siden Mauricio Pochettino tok over laget, og West Ham har vunnet de to siste 1-0.

Myhre tror Bilics menn er litt mer giret foran derbyet.

Fem siste hjemme

2013: West Ham – Spurs 2-3

2014: West Ham – Spurs 2-0

2014: West Ham – Spurs 0-1

2016: West Ham – Spurs 1-0

2017: West Ham – Spurs 1-0

– Dette er et lokaloppgjør som betyr mye for West Ham. Spurs har Arsenal som det gjeveste, og i tillegg har Chelsea utviklet seg til å bli hatkamper. West Ham blir ekstra motiverte foran denne kampen, og det passer dem godt å være underdogs, mener Myhre.

Erik Thoresen Dammen, leder for West Hams supporterklubb, bekrefter at 1-0-seieren mot Tottenham var sesongens høydepunkt.

– Det er kampen som blir dratt frem i diskusjonen om London Stadium, og som viste oss at det går an å lage god stemning der. Det var en helt vanvittig kveld med enormt trøkk, forteller Thoresen Dammen.

– Hatlag nummer én

At taket plutselig løftet seg på den egentlige friidrettsarenaen, forklarer supporterlederen med motstanderen.

– Tottenham er hatlag nummer én. Hvert fall av dem som har relevans ennå, siden Millwall ikke er der lenger. Dette er noe som smitter over på stemningen og alt som har med oppbygging til kamp å gjøre. Jeg håper spillerne kjenner like mye på lysten til å slå dem som supporterne gjør.

Slik slo West Ham Spurs i mai

Det var nettopp i forrige kamp mot Tottenham spillerne gikk til kamp med samme innstilling som dem på tribunen.

– Seieren kan hektes mye på mobilisering. Det går rett og slett på innstilling til kamp, og du så at vi ville vinne ordentlig. Det var også litt typisk forrige sesong – da vi måtte få til noe, klare vi det ofte, forklarer supporterlederen.

Også Slaven Bilic har erkjent denne uken at kampen er ekstra spesiell for dem.

– Vi leverer alltid når vi møter dem. Greit – det er et derby og alt det der, men jeg skulle ønske vi leverte slik hver uke. Men det er en helt spesiell atmosfære. Fansen, spillerne og alle som er involverte snakker om kampen i månedsvis etter den er spilt, sa West Ham-manageren til London Evening Standard.

– Vi husker kampen fra mai, og det er slik vi ønsker å spille på lørdag. Om vi kan gjenskape alt – for mot Tottenham trenger du en komplett forestilling – da har vi en sjanse, mener Bilic.

Chelsea verst

Vidar Edell, leder for Tottenhams supporterklubb, forteller at situasjonen er stikk motsatt for deres del.

– Vi ser på dette som en forholdsvis vanlig kamp. Samtidig er det jo et London-oppgjør og litt mer fart og fyr enn mot de minste klubbene, men for oss betyr det ikke altfor mye, sier Edell.

Han avfeier imidlertid at Mauricio Pochettinos menn mangler motivasjon til denne kampen, og blir støttet av statisikken.

På London Stadium vant de liljehvite nemlig både mest hodedueller og taklinger.

– Mange sier at dette er West Hams cupfinale, og det kan være de mobiliserer ekstra. Samtidig er det to superprofesjonelle lag, og begge burde være motiverte. Forrige kamp var vi ikke slappe, men vi var usedvanlig dårlige. Vi møtte rett og slett ikke opp, mener Edell.

– De siste årene er det Chelsea som har blitt den store hatkampen for vår del. I tillegg vil Arsenal alltid være der, legger han til.

Samme spor

Petter Myhre oppfordrer Slaven Bilic til å fortsette med samme oppskrift som i de andre seirene mot rivalene.

– Nøkkelen for dem blir å holde nullen og frustrere Spurs. De må være best når det kommer til dueller, engasjement og vilje. Det er ting motstanderen ikke kan nekte deg å være god på. Slikt er med på å utligne forskjellene mellom lagene, påpeker Myhre.

– Jeg tenker de bør ha samme tilnærming som mot andre topplag. Noen ganger lykkes du, mobiliserer og får ut maks. Andre ganger fungerer det ikke, motstanderen scorer tidlig og planen går i dass, legger han til.

Kanes mareritt

Til og med Harry Kane har fått føle på West Hams voldsomme mobilisering foran lokaloppgjørene.

I forkant av vårens oppgjør på London Stadium hadde Harry Kane like bra målsnitt som Thierry Henry i London-derbyene – 0,73. Etter to målløse derbykamper står han nå med et snitt på 0,67.

Faktisk har stjernespissen aldri scoret borte mot West Ham, men står med fem mål på tre kamper på White Hart Lane.

– Spurs har slitt i de bortekampene, og en spiss er alltid avhengig av at resten av laget fungerer. Statistikken er et resultat av at West Ham har gitt Spurs ekstremt god motstand, mener Myhre.

– Jeg tror ikke dette er noe han går rundt og grubler på. Han har scoret for både klubb og landslag, og har nok god selvtillit.