knuste Froome og konkurrentene:

Dumoulin tok overlegent gull på VM-tempoen

Nederlenderen utklasset Chris Froome og vant i folkehavet på Fløyen. En godt fornøyd Boasson Hagen endte på 17. plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er så glad, sier Tom Dumoulin til TV 2 etter å ha levd opp til forventningene som den største favoritten sammen med Chris Froome på den spektakulære VM-tempoen til Fløyen.

Nesten tatt igjen av Dumoulin
I folkehavet på de 3,4 kilometerne til toppen viste Dumoulin sin klasse og knuste konkurrentene.

Dumoulin vant hele 57,79 sekunder foran Primoz Roglic. Chris Froome startet halvannet minutt foran Dumoulin, men ble nesten kjørt inn av seiereherren mot slutten. Det endte likevel med bronse for den kenyansk-fødte briten.

– Jeg hørte ham i en av svingene. Jeg hørte publikum. Hvem heiet de på? Jeg så meg rundt og så at han kom, sier Froome til TV 2.

Tour de France- og Vuelta a Espana-vinneren måtte se seg slått av Giro d'Italia-vinneren i gigantduellen. Froome fortvilte likevel ikke over bronse, selv det klare målet i forkant av gull.

– Jeg må være fornøyd med det. Jeg angrer ikke på noe. Jeg ga alt i løypen i dag. Den sterkeste vant i dag. Tom Dumoulin var ustoppelig i dag. Gratulerer til ham, sier Froome, som samtidig benyttet muligheten til å takke de galne bergenserne og tilskuerne som hadde møtt opp i fjellsiden.

– Publikum var fantastiske. Jeg ble blåst av banen da jeg kom opp på de siste kilometerne. Jeg kunne vært på vei opp til Alpe d'Huez der.

– Tusen takk, Norge!
VM i Bergen har vært en jubelferd for Dumoulin. Onsdagens gullmedalje kommer bare fire dager etter at han tråkket inn til VM-gull med Team Sunweb på lagtempoen.

– Det er utrolig. Det var overraskende at vi vant søndag, men det var en utrolig dag. I dag var det kanskje mindre forventet. Jeg var en av favorittene, men da er det kanskje vanskeligere å klare det og holde seg rolig. Jeg var rolig og hadde en god dag, sier Dumoulin i intervjuet med UCI etter målgang.

Bortsett fra den første passeringen ledet Dumoulin gjennom hele tempoen. Ingen var i nærheten da råskinnet fikk om dampen.

– Jeg kan ikke tro det. Wow. Det er virkelig utrolig. Jeg hadde en god dag. Jeg trodde ikke wattmåleren fungerte for den viste så høyt. Det begynte å regne, og jeg måtte ta det rolig i svingene, spesielt på den første kilometeren av klatringen. Hjulet mitt sklei i hver sving fordi jeg brukte temposykkelen, sier Dumoulin, som overfor TV 2 takker for stemningen han ble servert.

– Det var en utrolig atmosfære. Spesielt den siste kilometeren var helt utrolig. Tusen takk, Norge!

Godt fornøyd Edvald
Edvald Boasson Hagen gjorde en godkjent tempo og endte til slutt på 17. plass. 30-åringen hadde god stigning i løpet og kjørte forrykende i klatringen opp til Fløyen.

– Du ser ingenting og bare flyr og blir jaget oppover av publikum. Jeg er glad for at jeg kjørte tempoen selv om jeg ikke likte bakken i utgangspunktet, sier Boasson Hagen til TV 2.

– Har du opplevd noe villere som nordmann?

– Jeg tror ikke noen utlendinger heller har opplevd noe villere. Det var rått.

Landslagssjef Stig Kristiansen var godt fornøyd med innsatsen til rudsbygdingen, som har fokus rettet mot søndagens fellesstart. Tempoen ga gode svar, sier Kristiansen.

– Bakken forteller mye at ting er på stell for gutten. På hjemmebane med det publikumet, det gir ekstra krefter, men det var galskap med Edvald. Jeg måtte prøve å overdøve dem et par ganger med girvalg og svingvalg. jeg tipper han har tinnitus i det høyre øret.

Andreas Vangstad, den andre nordmannen som stilte til start på VM-tempoen, ble nummer 31.

– Det var kult. Det er spesielt kult når det er så mange folk. Man føler at man flyr opp bakken. Jeg håper ikke at UCI bare tar flate tempoer, men at de kan fortsette med dette i noen år, sier Vangstad.

– Det er litt sånn at man begynner å roe ned for å kikke på folkene og høre på jubelen, men man kan ikke gjøre det, smiler Vangstad.