FERDIG: Mark Sampson under EM i Nederland.
FERDIG: Mark Sampson under EM i Nederland. Foto: Daniel Mihailescu

Engelsk landslagssjef må gå etter rasismeskandale

Suksessmanager Mark Sampson er ferdig i England-jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som BBC meldte tidligere onsdag har det engelske fotballforbundet (FA) bekreftet at Mark Sampson er ferdig i jobben som landslagssjef for kvinnelandslaget.

Årsaken er «upassende og uakseptabel oppførsel» i en tidligere jobb. Forbundet hevder at det først forrige uke ble klar over det fulle omfanget av anklager mot Sampson da han trente toppserielaget Bristol Academy, selv om anklagene ble kjent allerede i 2014.

En del av bakgrunnen er også at han ble anklaget for rasisme og diskriminering av landslagsspiller Eniola Aluko, som også har fått støtte av en annen lagkamerat – Drew Spence.

Sampson er blitt frikjent for anklagene av to undersøkelser i saken, og nekter for å ha gjort noe galt.

Anti-rasismeorganisasjonen «Kick it out» har imidlertid hevdet at undersøkelsene ikke var grundige nok.

På grunn av nye beviser meldte FA forrige uke at de ville se på muligheten for å åpne saken på nytt, og de skriver at de vil støtte uavhengige vurderinger på nytt.

Upassende kommentarer

Aluko hevder blant annet at landslagssjefen ba henne om å sørge for at hennes nigerianske slektninger ikke tok med seg Ebola-viruset til Wembley. Det er samtaler Sampson hevder ikke å huske.

Spilleren, som også har advokatutdannelse, hevder også at Sampson i 2015 kom med en høyst upassende kommentar til Drew Spence, der han på grunn av hudfargen spurte hvor mange ganger hun hadde blitt arrestert på grunn.

Spilleren med 102 landskamper for England fikk, til tross for at Sampson ble frikjent av FA, 80.000 pund (ca. 840.000 kroner) av forbundet i forbindelse med saken. I tillegg fikk hun en ny landslagskontrakt verdt 20.000 pund (210.000 kroner), til tross for at det var klart at hun ikke ville spille for landslaget igjen så lenge sjefen ble værende.

Gode resultater

Mark Sampson overtok England i 2013 og har ledet laget til historiske gode resultater, med semifinaler både i VM i 2015 og EM i sommer.

Avskjeden kommer dagen etter at England slo Russland 6-0 i VM-kvalifiseringen.

Da feiret England-spillerne med å kaste seg rundt halsen på den etterhvert så omstridte treneren. Det fikk Aluko til å reagere, og hevde at lagkameratene ikke respekterte henne.

– For det mest sammensveisede laget i verden viser kveldens «beskjed» bare manglende respekt som representerer egoistiske handlinger og splittelse, skrev Aluko på Twitter.

Nikita Parris, som stod bak målet og feiringen, avfeier anklagene.

– Mitt svar er at jeg ikke kan feire på vegne av henne. Jeg kan bare feirer på mine egne vegner, og hvordan jeg kjenner meg akkurat der og da. Jeg er ikke her for å vise manglende respekt for noen. Jeg er her for å vise hvor glad jeg er for å være i stallen, og hvor glad jeg er for å score for England, sier Parris ifølge The Telegraph.