Som barn spilte han i film med Kate Winslet – nå er han siktet for drap i Oslo

Som barn spilte han i Hollywood-filmen «Hideous Kinky» med Kate Winslet. De siste ti årene har han vært en tikkende bombe i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er historien om Belal.

Året er 1998. Ett år etter kassasuksessen «Titanic» spiller Kate Winslet hovedrollen i Hollywood-filmen «Hideous Kinky». Også i denne filmen er hun sentral i et kjærlighetsdrama mellom to mennesker fra ulike samfunnsklasser.

Winslet er den unge tobarnsmoren som rømmer fra et travelt liv i London til Marokko med sine to døtre – og faller for svindleren Belal. I filmen spiller også gategutten «Aziz». I rollelisten står det at han heter Mohcine Barmouni.

Syv år senere dukker gategutten opp i Oslo – som asylsøker. Nå presenterer han seg som «Belal» - et navn politiet mener han tok etter stjerna i Hollywood-filmen.

100 anmeldelser

Etter to uker i Norge, overfaller han og raner en drosjesjåfør som sitter inne i bilen sin.

I dommen står handlingen i 2005 beskrevet slik:

«(…) Fornærmede hadde nettopp mottatt oppgjør for turen på mellom 200 og 250 kr, da en mann plutselig rev opp bildøra ved siden av ham, tok tak i railen på taket og sparket fornærmede med begge beina i kroppen. Deretter tok vedkommende pengene som fornærmede oppbevarte i innerlomma på jakka, sparket fornærmede på nytt og løp fra stedet.(…)»

Det skal bli starten på en lang, kriminell løpebane i Norge.

– I strafferegisteret har han pådratt seg 100 anmeldelser eller mer. Og det er blant annet for grovt ran, vold og narkotika. Han er domfelt flere ganger og har vært inn og ut av norske fengsler i de årene han har vært i Norge, sier politioverbetjent Håvard Bekk ved seksjon for id-etterforskning i Politiets utlendingsenhet (PU).

SPILTE MOT «TITANIC»-STJERNE: Både Kate Winslet og Belal spilte i filmen «Hideous Kinky» i 1998. Her er Winslet fotografert i 2016. (Photo by Jonathan Short/Invision/AP)
SPILTE MOT «TITANIC»-STJERNE: Både Kate Winslet og Belal spilte i filmen «Hideous Kinky» i 1998. Her er Winslet fotografert i 2016. (Photo by Jonathan Short/Invision/AP)

15 ofre i Norge

Selv om han etter to år i Norge blir varig utvist, får ikke politiet returnert ham. Han er per i dag dømt for grov vold mot totalt 15 personer. Flere av ofrene sliter med smerter og psykiske traumer.

De tør ikke å stille til intervju, i frykt for å bli gjenkjent av Belal og hans omgangskrets.

– Han er vel kanskje det mest ekstreme eksempelet på hvor galt det kan gå, eller hvor vanskelig det er, sier Håvard Bekk til Åsted Norge.

Politiet mener at han nekter å samarbeide om å oppgi riktig identitet. For at PU skal transportere noen ut av Norge må de vite hvem personen er. I tillegg må politiet ha tillatelse fra hjemlandet.

I DAG: Slik ser Belal ut i dag. Foto: Politiet
I DAG: Slik ser Belal ut i dag. Foto: Politiet

– Når vi klarer å sannsynliggjøre identiteten til en person, mener vi at landet er forpliktet til å ta imot denne personen. Belal nekter å samarbeide med oss om å avklare sin egen identitet, sier Bekk.

– Hvorfor er det så farlig om han er i Norge?

– Konsekvensene av å ha ham her er for det første enorme kostnader for den norske stat, men den verste konsekvensen er nok alle de personene som kommer i hans vei, og som kanskje får livene sine ødelagt. Det er i tillegg viktig for oss å verne om asylinstituttet, slik at det er de som har et reelt beskyttelsesbehov som får bli, mens de som ikke har det blir sendt hjem – om nødvendig med tvang. Belal er et eksempel på hvor galt det kan gå. Vi ønsker å gjennomføre raske og verdige returer, slik at utlendinger som er i Norge kan starte livet sitt på nytt igjen, sier Håvard Bekk.

– Hvorfor er det så vanskelig å finne ut hvem han er?

– Han er ikke samarbeidsvillig, og har oppholdt seg i forskjellige europeiske land med ulike identiteter. Det vi tror, er at han kommer fra fattige kår i Marokko, og at han var en gategutt i Marrakesh. Vi vet at han har skrytt til bekjente her i Norge om at han var med i en film med Kate Winslet, noe vi fant ut at han faktisk var. I 1998 spilte han en gategutt i filmen «Hideous Kinky». Våre etterforskere tok kontakt med castingbyrået til filmen, som bekreftet at de hadde hentet Belal inn fra gata for å ha rollen, sier Håvard Bekk.

– Foreldreløs fra han var åtte

Forsvarer Unni Fries hevder derimot at hennes klient Belal har samarbeidet med norsk politi.

– Han har hele tiden forklart hvem han er. At han er født i Algerie, og måtte klare seg på egen hånd fra han var åtte år. I Algerie, Marokko, Storbritannia og etter hvert i Norge. Han har levd på gata uten noen familie eller annen form for beskyttelse. Det er klart at det har preget de situasjonene han har kommet opp i, i livet sitt. Det skjønner alle, sier Unni Fries til Åsted Norge.

– Men han er varig utvist fra Norge og har i mange, mange år og gjentatte ganger blitt dømt for alvorlige voldshandlinger og grov kriminalitet?

– Ja. Han har ikke blitt sendt ut av Norge fordi det ikke er noe sted å sende han til. Man har ikke fått Marokko til å vedkjenne seg han som borger, som politiet har ønsket. Selv sier han at han er fra Algerie, men heller ikke der er han godtatt som borger. Det er ikke noe sted å sende ham per i dag, sier Unni Fries.

Belal sier han er fra Algerie. Norsk politi mener han er fra Marokko, uten at de hittil har klart å bevise det.

Årene går, og Belal blir dømt for en rekke straffbare forhold, gang på gang.

Siktet for drap

Når han i starten av juli slipper ut etter endt soning, går det bare to uker før han sammen med en annen person blir pågrepet og siktet for drap 21. juli på Bjerke i Oslo. Han sitter nå i varetekt i Ullersmo fengsel på Kløfta utenfor Oslo.

– Han erkjenner ikke straffskyld. Det var en nødvergesituasjon. Det var slik han opplevde situasjonen, sier Belal sin forsvarer Unni Fries.

Politiet jobber nå i to spor: Drapsetterforskningen vil pågå ved voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt utover høsten før riksadvokaten avgjør om det skal tas ut tiltale eller ei.

Samtidig jobber Politiets utlendingsenhet med å avklare identiteten hans.

– Hvordan er det mulig at en person som er dømt gjentatte ganger for kriminalitet og har vært utvist i ti år – kan være på frifot?

– Han ble løslatt fordi han hadde sonet ferdig en dom. Hvis man skal pågripe en utlending for noe annet enn en pågående straffesak, så må det være fordi vi skal returnere han til hjemlandet. Det er i den sammenheng vi kan holde en utlending fengslet, dersom han ikke samarbeider om å avklare sin identitet. Så er det slik at, selv om en utlending nekter å fortelle hvem han er eller hvor han kommer fra, så går det en grense for hvor lenge vi kan holde han fengslet. I dette tilfellet hvor han ikke bidrar selv, og politiets undersøkelser ikke har ført frem, så er hans identitet uavklart og vi får ikke returnert han til hans hjemland, sier fungerende leder for juridisk avdeling i PU, Kristel Lee Høgslett.

PU ønsker derfor tips fra publikum. All informasjon om denne mannen er interessant for politiet, spesielt om familiemedlemmer.

Når norsk politi får konkret informasjon, kan denne viderebringes marokkanske myndigheter som deretter kan undersøke landets folkeregister i form av fysiske familiebøker, og forhåpentligvis finne Belal i en av disse bøkene.

Belals historikk:

Dom i 2007: Fengsel i 2 år 3 mnd
1. NN (6. des 2005: Slår og sparker drosjesjåfør som sitter inne i taxi, tar 2.000 kr fra innerlommen hans)
2. NN (11. juni 2006: Slår fornærmede gjentatte ganger i hodet med knust flaske slik at han blir påført flere kutt i ansiktet. Kutt på 7x10 cm, kutt gjennom nesevingen)
3. NN (13. juni 2007: Slår fornærmede med en stol og kuttet han med kniv slik at han bla får et 2,5 cm kutt over høyre øyebryn som må sys med fire sting.)
4. NN (8. des 2006: Slår fornærmede i ansiktet slik at han mister 4 tenner)
5. NN (8. des 2006: Slår fornærmede i ansiktet flere ganger slik at han blir påført kutt over høyre øye som må sys med fem sting)
6. NN (9. jan 2007: Slår og sparker fornærmede flere ganger slik at han får flere blodutredelser og kutt i overleppen som må sys)
7. NN (5. juni 2007: Slår fornærmede i ansiktet så han knekker en tann)
8. NN (17. august 2006: Sparker vekter i brystet så hun faller i bakken)
9. NN (8. des 2006: Slår fornærmede flere ganger i ansiktet så han får hoven nese, hevelse på venstre side av ansiktet og blødninger)
10. NN (28. jan 2007: River ned et gateskilt i Karl Johan som han kaster i brystet på fornærmede)

Dom i 2011, opprettholdt ved anke til lagmannsretten i 2012: Fengsel 2 år 6 mnd
11. NN (26. sept 2009: Tar lommebok med 2.500 kr og bankkort ved å sparke bena under fornærmede, setter seg oppå han og stikker tre ganger i låret med kniv)
12. NN (4. nov 2010: Prøver gjentatte ganger å slå vekteren i skrittet, biter han i handa så han begynner å blø)
13. NN (13. jan 2011: Slår fornærmede i hodet slik at han faller i bakken og sparker ham deretter i overkroppen)
14. NN (11. juli 2010: Slår fornærmede flere ganger i hodet med et bordben påtapet en mengde mynter og en spiss skrue slik at fornærmede får flere kutt i hodet og ansiktet som må sys med 10 sting. Stjal deretter 30.000 kr fra fornærmede)

Dom i 2017: Fengsel 1 år
15. NN (25. juli 2016: Løper mot fornærmede bakfra, knuser kraniet hans med glassflaske)

2017: 18. juli: Siktet for drap på Bjerke i Oslo