kjendisdesigneren vet han skal dø:

Børre (53) falt om på trening – så fikk han sjokkbeskjeden

Tidligere i år fikk den kjente smykkedesigneren Børre Olsen en alvorlig kreftdiagnose. Nå har han ikke lenge igjen å leve, men bruker den siste tiden på datteren Sadie (17) og på å samle inn penger til Kreftforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2. januar i år skulle Børre Olsen gjøre noe av det han liker aller best: Nemlig å løpe intervaller på treningssenteret.

Plutselig falt den kjente smykkedesigneren om, lam fra nakken og ned.

– Jeg sa at noen måtte ringe etter ambulanse, at det var noe galt, sier han.

Først trodde han at han hadde fått et slag, men undersøkelser på sykehuset viste raskt at det var noe helt annet.

Hjernekreft

Børre hadde hjernekreft. Beskjeden fra legen var brutal – sykdommen var kommet i kategori fire, og var uhelbredelig.

– Det rare var at da jeg fikk denne beskjeden så kjente jeg bare på en indre ro. Jeg har alltid vært veldig sosial og har alltid likt å være med på alt som skjer, men jeg har fått en veldig spesiell ro nå. Jeg tar hver dag som det kommer og har verdens vakreste datter å stå opp til hver eneste dag, sier han.

Nå har han en runde med stråling igjen, den 22. november. Dersom de legene da ser en bedring kan de finne nye muligheter for behandlinger, men han sier det ikke er særlig sannsynlig. Og om ikke neste runde strålebehandling hjelper er det ikke noe mer som kan gjøres.

– Folk med min diagnose lever kanskje maks halvannet år, og jeg har snart hatt diagnosen i ett år, sier han.

Skriver brev til datteren

Smykkedesigneren, som har hatt internasjonal suksess med sine design, innrømmer at han både har gode og dårlige dager.

Likevel har han mange ting som gir ham glede i den tiden han har igjen.

– Jeg har utrolig fine folk rundt meg. Datteren min flyttet tilbake til meg fra utlandet bare måneder før jeg fikk diagnosen, og hun betyr alt for meg, sier han.

Datteren Sadie er 17 år gammel, og faren skriver nå brev til datteren som hun skal åpne de neste årene.

– Det er brev for de forskjellige tingene hun skal oppleve, fra hun blir 18 år, til hun skal gifte seg, til hun får barn. Jeg har skrevet til henne om de følelsene jeg har hatt rundt disse tingene, også har jeg lagt ved litt bilder og sånt, ting det kan være fint for henne å ha, sier han, og legger til at dette er noe han koser seg veldig med.

– Mye å leve for

Børre og venninnen Bjørg Thorhallsdottir besøkte God Morgen Norge tirsdag.

Til tross for den alvorlige diagnosen har nemlig ikke Børre satt ned tempoet nevneverdig.

Han har designet armbånd der inntektene går til Kreftforeningen, og han deler fra sin hverdag fra bloggen Veien tilbake.

– Det er viktig for meg å forberede det som blir igjen etter meg. Jeg vil gi tilbake. Derfor gir det meg mye å samle inn penger til kreftforskning og å gjøre alt klart for datteren min. Så jeg har mye å leve for, selv om jeg vet at det går mot slutten, sier han, og understreker at han har fått utrolig mye positiv respons på sitt engasjement.

– Det er mye enklere å våkne opp med et smil om munnen når du vet du har en heiagjeng som er glad i deg, sier han.

Grunnen til at han blogger er fordi han ønsker å gjøre det enklere for andre med alvorlig sykdom. På bloggen legger han ut den usminkede virkeligheten om sin hverdag.

– Vi som er så syke som meg, vi går ikke ut, gjør ikke så mange ting. Det blir en slags ensomhet i sykdommen. Jeg synes vi alle bør bli flinkere på nestekjærlighet, bli flinkere til å vise våre venner og kjære at vi er glad i dem, sier han, og oppfordrer alle til å gjøre minst en ting hver dag som de virkelig kan glede seg over.