Hannah (17) ble lam – får ikke hjelpen hun har søkt om

– Det skulle ikke være nødvendig å ta denne kampen, sier jenta som ønsker å leve mest mulig normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hannah Lunden (17) ble lam fra halsen og ned i en rideulykke for tre år siden.

Helt siden ulykken har den tøffe tenåringen vært fast bestemt på at hun skal klare å gå igjen, men hun har samtidig vært nødt til å innstille seg på at livet hennes aldri vil bli som det var.

Avhengig av hjelp

Gjennom dokumentarserien Søsken har TV-seerne blitt kjent med 17-åringen og sett hvordan hun og familien hennes prøver å tilpasse seg den nye hverdagen.

For Hannah er det helt nødvendig å få hjelp av assistenter.

– Problemet er at jeg ikke har fått innvilget nok assistenttimer. Jeg får ikke vært med på alt jeg har lyst til å være med på, forteller 17-åringen i onsdagens episode.

Dette fører til at Hannah ikke har de samme mulighetene som vennene sine. Dersom det er en bursdag eller jentekveld er det som regel alltid Hannah som må reise hjem først.

– Jeg må være hjemme klokka 22.00, fordi assistenten går av jobb klokka 23.00, sier Hannah.

For få timer

Hannah søkte raskt om hjelp fra kommunen etter ulykken. Hun søkte om 168 timer personlig brukerstyrt assistanse (BPA) i uka, men fikk innvilget 105. I stedet ble hun tilbudt hjemmesykepleie om natten, men denne ordningen fungerte ifølge familien svært dårlig.

På kort tid var 25 ulike mennesker innom, og Hannah synes det var uforutsigbart og utrygt. Hun forteller at gjentatte ganger kom pleierne for sent.

Familien har forsøkt å gå i dialog med Gjerstad kommune, men føler ikke at de blir hørt.

Gjerstad kommune har hatt flere møter med Hannah og familien, og beklager at de har opplevd å ikke bli hørt. Vi tar gjerne et nytt møte så fort Hannah og familien ønsker det, sier rådmann Torill Neset til TV 2.

Til tross for klager til Fylkesmannen i Aust-Agder, har vedtakene blitt opprettholdt.

En kamp

Legene på Sunnaas sykehus anbefaler at Hannah har 168 timer BPA i uka.

– Det å få den hjelpen man trenger ... Det skal ikke være en kamp om å få leve sitt eget liv, på en måte. Det skulle ikke være nødvendig å ta den kampen, sier Hannah mens hun kjemper mot tårene.

For storesøster Helene er det vanskelig å se søsterens ungdomsliv bli begrenset.

– Det burde vært en selvfølge at hun fikk den hjelpa.

Se «Søsken» på TV 2 onsdag kl. 21.40, eller på TV 2 Sumo.

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er en ordning der mennesker som trenger hjelp kan få praktisk bistand til å gjøre ting andre kan gjøre selv.

Med en BPA-ordning kan du administrere din egen hverdag, ved at du selv skal kunne bestemme hvem som skal være assistenter, hva assistentene skal bistå med, og til hvilke tider.

Brukerstyrt personlig assistanse gir deg større muligheter til å leve et aktivt og selvstendig liv enn for eksempel hjemmetjenester. Kommunen har plikt til å tilby BPA til personer med bistandsbehov.

Kilde: helsenorge.no | nhf.no