datteren martine ble brutalt drept i london:

Odd Petter Magnussen håper på løsning før 10 årsdagen for drapet

Britiske myndigheter og Scotland Yard trapper opp innsatsen for å få den hovedmistenkte utlevert fra Jemen før 10-årsdagen for drapet på Martine Vik Magnussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mars 2018 er det 10 år siden Martine Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i London.

Britiske myndigheter jobber nå hardt for å få til en løsning før 10 årsdagen.

– Det engasjementet de nå viser er ektefølt, og er noe mer fremoverlent enn det har vært tidligere, sier Martines far, Odd Petter Magnussen til TV 2.

Lever med savnet

TV 2 møter pappa Odd Petter Magnussen hjemme på familiens brygge i Asker. Det er et sted han har mange gode minner fra.

Martine Vik Magnussen fra Asker ble funnet voldtatt og drept i London i mars 2008.
Martine Vik Magnussen fra Asker ble funnet voldtatt og drept i London i mars 2008. Foto: Metropolitan Police

– Martine lå ofte her på denne brygga, hun lå på tvers og fulgte solen til den gikk ned. Hun elsket solen, og hun elsket å sole seg, forteller Odd Petter Magnussen.

I nesten 10 år har han levd med sorgen og savnet etter datteren.

– Man fylles med en varm glede når man tenker på Martine. Jeg har brukt ordet solstråle, og det er ingen klisjé i denne sammenhengen. Det er veldig mange som savner henne, og jeg savner henne veldig, sier Magnussen.

Mistenkt rømte til Jemen

Martine var student ved Regent Business School i London da hun ble drept, og ble sist sett i live på utestedet Maddox.

Dagen etter ble hun meldt savnet av venninnene før politiet fant henne i kjelleren til en leilighet disponert av Farouk Abdulhak. Han hadde vært sammen med Martine og venninnene på Maddox kvelden før, og ble raskt mistenkt for drapet. Men Abdulhak hadde allerede kommet seg til Jemen, og fordi det ikke eksisterer noen utleveringsavtale mellom Storbritannia og Jemen, har han aldri blitt straffeforfulgt for drapet.

Ifølge Magnussen jobber britiske myndigheter og Scotland Yard fortsatt hardt med å få til en løsning på saken, og senest i forrige uke var han i London i møter med britisk UD og Scotland Yard.

– Det var et meget godt møte med tanke på å få til et handlingsrom som man ønsker å utnytte frem mot 10 årsdagen. Det er endel konkrete grep som nå gjøres, så jeg er kvalifisert optimist, sier Magnussen.

I tillegg jobber familien Magnussen og deres støttespillere hardt med å legge press på mistenktes foreldre.

– Foreldrene bestemmer alt, selv om den mistenkte er en voksen mann. Det er foreldrene som gjør de viktigste disposisjonene. Det pågår mange aktiviteter parallelt akkurat nå, i et håp om at foreldrene tar til fornuft og innleder forhandlinger med britiske myndigheter.

Appell fra Stortinget til mistenktes foreldre

For en måned siden sendte også Fremskrittspartiets stortingsgruppe en appell til foreldrene via Scotland Yard.

– Vi aksepterer ikke at det ikke kommer fortgang i en sak som denne. Det er viktig for Norge som nasjon at vi viser at vi ikke gir oss, sier Stortingsrepresentant for Frp, Åse Michaelsen.

Hun har også skrevet et personlig brev til Abdulhaks mor.

– Jeg er også mor til en sønn, og hun er mor til en sønn. Vi vil jo alltid elske barna våre, men vi vil jo også være stolte av barna våre. Jeg tror dette er en sak som henger over den familien ganske tungt, og tiden er nå inne for å si: «Nå står vi opp, han reiser seg og står til ansvar for det han eventuelt har gjort», sier Michaelsen.

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen fra Frp har tatt initiativ til en appell som er formidlet til Abdulhaks foreldre.
Stortingsrepresentant Åse Michaelsen fra Frp har tatt initiativ til en appell som er formidlet til Abdulhaks foreldre.

– Jeg aksepterer ikke som folkevalgt at vi skal glemme eller gi opp, og si at det ikke nytter. Det nytter alltid, man skal aldri gi opp. Vi må ha tro på at vi seirer, og det tror jeg vi gjør i denne saken.

Tror på løsning

Pappa Magnussen mener slike initiativ nytter, og at den mistenktes foreldre merker presset utenfra.

– Ja, det vet vi. Vi får informasjon fra nettverket rundt foreldrene, jeg kan ikke gå for mye i detalj på det, men det er utvetydig.

I 2012 førte en lignende prosess nesten frem.

– I sin tid gikk det et tverrpolitisk brev til farens forretningsforbindelser som gjorde at han innledet forhandlinger via sine juridiske forbindelser i London med britiske myndigheter, så dette virker.

– Vi opplevde da at det ble stilt noen betingelser for utlevering som britiske myndigheter på daværende tidspunkt ikke kunne gå med på, og i tiden etterpå har vi forsøkt å bygge opp press og motivasjon slik at rettferdigheten skjer fyllest.

– Kommer du noensinne til å gi opp?

– Nei, det er ikke et tema. Overhodet. Hvis ikke dette virker må vi bare finne nye og andre virkemidler enn de vi har prøvd tidligere. Jeg ønsker å gi Martine den rettferdigheten hun har krav på tilbake til henne.