MARIA fotogafert fra satellitt like før hun traff Dominica i natt. Nå fortsetter hun mot Puerto Rico. Kilde: StormGeo
MARIA fotogafert fra satellitt like før hun traff Dominica i natt. Nå fortsetter hun mot Puerto Rico. Kilde: StormGeo

Orkanen Maria vokser i styrke

Orkanen Maria svekket seg etter at den traff Dominica i natt. Nå vokser uværet igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Orkanen Maria er på vei inn over øyene i Karibia.

I løpet av mandag ettermiddag og kveld vokste Maria fra en orkan i kategori 3 til kategori 5 i løpet av timer. Vindhastigheten økte fra 51 til 72 sekundmeter, altså fra 185 til 260 kilometer i timen.

Litt over midnatt gikk uværet rett inn over øyen Dominica.

– Senteret treffer om 90 minutter, øyen kommen til å bli mer eller mindre rasert, skrev Storm-meteorolog Derek Ortt.

– Vi har mistet alt

Statsministeren på Dominica, Roosevelt Skerrit. la ut flere meldinger på facebooksiden sin da Maria traff.

ROOSEVELT SKERRIT
ROOSEVELT SKERRIT

– Taket mitt er borte. Huset oversvømmes.

– Jeg er blitt reddet.

Klokken sju i morges skriver han dette:

– De første meldingene tyder på omfattende ødeleggelser. Så langt har vi mistet alt som kan kjøpes og erstattes for penger. Vinden har blåst vekk taket over nesten hver eneste person jeg har snakket med eller hatt kontakt med på annen måte.

MARIA fotografert fra GOES-satellitten i det hun treffer Dominica

Pøsregnet, vinden og stormflo fortsetter å hamre løs på Dominica og den sørlige delen av Guadeloupe utover dagen.

– Mange av de andre øyene øst i Karibia slipper hovedsakelig unna med flomskader på grunn av den kraftige nedbøren, sier Storm-meteorolog Claude Aultman.

Vokser igjen

Det er varmt hav som gir tropiske sykloner energi, og Maria svekket seg til kategori 4 da uværet passerte Dominica.

Ute over åpent hav vokser nå Maria igjen.

– Det blåser nå i underkant av 70 sekundmeter, 250 kilometer i timen, men vi regner med at Maria vokser til kategori 5 igjen før hun treffer Puerto Rico onsdag, sier Aultman.

Prognosene viser at Maria svekkes til kategori 4 igjen når hun går over Purerto Rico, og så enda litt til når hun går tett forbi Den dominikanske republikk på torsdag.

– Men vi tror Maria vokser til kategori 4 igjen før hun når Turks og Caicos-øyene, sier Aultman.

Frykter store skader

Maria går i samme bane som Irma gjorde for en drøy uke siden. På mange av øyene er folk fortsatt uten hus og strøm, og ekstra sårbare.

Også Puerto Rico og St. Croix, den sørligste av Jomfruøyene, kommer til å oppleve katastrofale ødeleggelser, styrtflommer og jordskred. På den Dominikanske republikk blir flom og skred det største problemet.

– Jomfruøyene kommer til å oppleve veldig kraftige vindkast, med bygningsrester som blåses avgårde i vinden, advarer Aultman.

Vindkastene er også skummelt sterke på Turks og Caicos-øyene, og sør øst på Bahamas. Også her frykter Aultman flom og stormflo.

– Det flyter mye bygningsrester etter orkanen Irma i sjøen her, og det kan nå bli skylt inn over land av stormfloen, sier han.

Mot USA?

Aultman er ganske trygg på prognosen sin til og med torsdag.

– Maria fortsetter mot nordvest, og passerer St. Croix tidlig onsdag morgen. Senere onsdag treffer hun øst på Puerto Rico, muligens nær San Juan, sier han.

Aultman er rimelig trygg på at Maria ligger sørøst for Turks og Caicos-øyene og Bahamas fredag, men så blir prognosene usikre. Årsaken er orkanen Jose lenger nord.

– Vi klarer ikke å modellere Jose skikkelig. I den modellen vi tror mest på, er Jose til stede i en eller annen form, og i så fall går Maria øst for østkysten av USA. Men dersom Jose svekker seg, kan Maria gå veldig nær østkysten når vi kommer til neste tirsdag og onsdag, sier Aultman.

Treffer Maria USA, blir hun den femte tropiske skyklonen som treffer USA i år. Stormene Cindy og Emily var først, så fulgte orkanene Harvey og Irma.