Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ettermiddag spaserte Eirik Jensen ut av Oslo tingretts åpne dører sammen med sin samboer.

Samtidig ble mannen Oslo tingrett mener Jensen organiserte innførsel av flere tonn narkotika sammen med, Gjermund Cappelen, kjørt tilbake til fengsel.

Cappelen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i desember 2013.

Kan snakke med hvem som helst

Etter at Eirik Jensen ble pågrepet 24. februar 2014, satt han kun tre måneder i varetekt i isolasjon i Kongsvinger fengsel.

30. mai samme år ble han løslatt, og han har siden da bodd på et hemmelig sted.

– Spesialenheten for politisaker har nå gjennomført de etterforskningsskritt som var nødvendige før en løslatelse. Faren for at siktede kan forspille bevis anses nå som mindre, og dermed er det ikke lenger behov for å holde ham i varetekt, sa Liv Øyen, leder for etterforskningsavdeling Øst-Norge i Spesialenheten for politisaker etter løslatelsen.

Jensen har siden den gang kunnet bevege seg fritt og ha kontakt med de personer han ønsker å ha kontakt med.

Oppgitt forsvarer

Da siktelsen mot Jensen i oktober 2014 ble utvidet til å også omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse, ble den profilerte politimannen heller ikke gjenstand for varetektsfengsling.

Gjermund Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, reagerer på at Jensen får gå fri, mens Cappelen må sitte i varetekt.

– Dette smaker av forskjellsbehandling. Mange vil kanskje mene at allmennhetens rettsfølelse blir mer krenket av en politimann som får 21 år som går fri, enn en som har vitnet mot en politimann og får 15 år. Men det er ikke jeg som bestemmer, sukker de Vibe.

– Varetekt blir ofte brukt unødig

Spesialenheten for politisaker valgte rett og slett å ikke fremme begjæring om varetektsfengsling for Eirik Jensen. TV 2 spør Spesialenhetens Guro Glærum Kleppe om den korrupsjons-dømte politimannen har fått noen som helst begrensninger.

– Nei, Eirik Jensen er ikke pålagt noen restriksjoner i form av meldeplikt eller inndragelse av pass, sier Kleppe.

– Så han kan bare reise?

– Vi har ikke pålagt ham restriksjoner, så det stemmer det. Vi har tatt en helhetsvurderling og mener det ikke er grunnlag for å begjære varetektsfengsling, sier Kleppe.

Advokat Brynjar Meling mener flere burde bli behandlet like godt som Jensen.

– Vi får håpe at dette ikke er forskjellsbehandling fordi han er politimann, men fordi at man ser at varetektsfengsel blir brukt unødig, og velger å statuere det i denne saken.