15 asylbarn drev selvskading:

– Ingen skal dø på min vakt

HEMSEDAL (TV 2): Hamid (17), Abdullah (17) og Rohulla (17) gruer seg til 18-årsdagen i oktober. Da frykter de politiet står på døra for å kaste dem ut. Tidligere mottaksleder Gry Herland er dypt rystet over hvordan Norge behandler asylbarna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er oktoberbarn. Det er skremmende. Jeg tror myndighetene har en plan om at når vi fyller 18, da vil politiet komme en natt oss hente alle, og sende oss tilbake til Afghanistan, sier Hamid Naderi.

Hamid (17), Abdullah Husseini (17) og Rohulla Rafee (17) er tre av 130 mindreårige asylsøkere som fyller 18 år før jul. Nå vil KrF kjempe for asylbarna i de kommende regjeringsforhandlingene.

Hamid og kameratene kom til Norge med asylstrømmen i 2015, og bor nå på mottak i Hemsedal.

– Jeg kan ikke reise tilbake til Afghanistan. Der er det krig, og jeg har ingen familie igjen der, sier Hamdi.

Alle har fått fastsatt fødselsdato av UDI.

Etter at UDI strammet inn, og åpnet for retur til alle provinser i Afghanistan i 2016, har antallet mindreårige med midlertidig oppholdstillatelse i Norge økt dramatisk.

I alt 641 unge har fått midlertidig oppholdstillatelse, og av dem er 302 igjen på mottak. Disse skal ut når de fyller 18 år.

Så mange som 215 av barna som kom med asylstrømmen i 2015 er allerede tvangssendt tilbake til Afghanistan, og over 300 enslige mindreårige har rømt til andre land i Europa.

Nestekjærlighet i KrF

Men nå kan asylbarnas skjebne bli et hett tema i de kommende samtalene KrF og Venstre skal ha med regjeringspartiene Høyre og Frp.

– Vi har nestekjærlighet i vårt program, og jeg tror nestekjærligheten vil seire også i denne saken, sier KrFs lokallagsleder i Hemsedal, Helge Hafsås.

Han presser på for at KrF skal kjempe for asylbarnas skjebne i regjeringsforhandlingene.

– Det er et absolutt krav fra oss at de må få oppholdstillatelse ut over 18-års dagen sin. Vi er et trygt land å bo i, og de kommer fra håpløshet, og vi sender dem videre i håpløshet. Det er helt uakseptabelt, sier Hafsås.

Mindreårige asylsøkere i Norge

  • 130 enslige mindreårige asylsøkere fyller 18 år før nyttår
  • 168 fyller 18 neste år.
  • 150 forsvant fra mottak i 2016, og antallet som har rømt hittil i år er 172, opplyser UDI.

TV 2 møter KrF-politikeren sammen med tidligere leder for Hemsedal mottak for enslige mindreårige asylsøkere, Gry Herland, som fortsatt er sterkt preget av det hun opplevde.

– Jeg kjenner at jeg er utslitt i sjelen, rett og slett. Jeg har måttet stålsette meg for å være lojal mot min tidligere arbeidsgiver.

Etter at mottaket ble nedlagt i sommer, bryter hun tausheten, og forteller i detalj om desperasjonen som spredde seg etter UDIs innstramminger for enslige mindreårige asylsøkere i 2016.

– Tidligere har verger slått alarm om barn som drev selvskading på mottak, men omfanget og brutaliteten er langt verre enn det som har kommet fram, sier Herland.

Kuttet seg og spiste vaskepulver

– Vi jobbet med et perspektiv om at ingen skal dø på min vakt. Vi hadde i en periode 15 barn, som drev med ulik grad av selvskading, alt fra å rispe seg og spise vaskepulver til å dusje i iskaldt vann. Det å bære en naken, iskald gutt ut av dusjen, det håper jeg jeg ikke må gjøre igjen, sier den tidligere mottakslederen.

Selvskadingen var så omfattende at de ansatte etterhvert ikke klarte å ta inn over seg alvoret, forteller hun.

– På slutten var det slik at når èn hadde skåret seg med barberblad, så måtte vi vurdere om vi kunne lappe det sammen her, eller om vi måtte til lege for å få det sydd. Hadde det vært mitt barn, hadde jeg selvfølgelig dratt rett til lege, men du blir på en måte helt oppspist av situasjonen, slik at det som er kjempealvorlig blir nedgradert – du tenker dette får vi tåle. Men vi skal ikke tåle det, og barna skal ikke tåle det.

– Hvordan har det vært for deg å oppleve dette på nært hold?

– Det har vært tøft, for det å se at barn ønsker avslutte livet sitt når de er 15-16, eller ha kontakt med de på Messenger eller Facebook, når de sover under en bro i Paris – dette er mine barn dette, de har vært mitt ansvar – og ikke kunne gjøre noenting, det er beintøft.

Hun slutter seg til kravet fra KrFs lokallag i Hemsedal om at de enslige mindreårige asylsøkerne må få oppholdstillatelse utover 18 år.

Aktuell statsråd lover å kjempe

Generalsekretær i KrF, Hilde Frafjord Johnson, som er het kandidat til en statsrådspost, hvis KrF skulle ende i regjering, lover å ta saken inn i forhandlingene.

– Norge er strengere enn noen andre, og returnerer flere enn noen andre. Nå risikerer vi at barn som er på mottak forsvinner og kan ende i menneskehandel. Dette kan ikke fortsette, sier Frafjord Johnson til TV 2.

UDI påpeker at en lovendring et bredt flertall i Stortinget vedtok, med virkning 1. oktober i fjor, medvirket til den sterke økningen i antallet enslige mindreårige som bare har oppholdstillatelse til de er 18 år.

Tidligere var UDI pålagt å vurdere om det var rimelig å sende flyktninger til andre områder i hjemlandet enn de kom fra - såkalt internflukt - men Stortinget fjernet rimelighetskravet i utlendingsloven.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug ønsker ikke å stille til intervju, men forsvarer dagens praksis i en epost.

– Regjeringens hovedmål er å føre en politikk som reduserer antallet barn som sendes ut på en farefull reise til Europa. Samtidig er det et mål å gi barn og unge som kommer til Norge uten omsorgspersoner, et forsvarlig og tilstrekkelig omsorgstilbud, både i omsorgssentre og i asylmottak.