Glemte å se på veien – sekunder senere ble VM-drømmen knust

Neilson Powless var på vei mot en sikker medalje. Så smalt det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske Neilson Powless (21) hadde akkurat passert Birkelundstoppen og lå på sølvplass da han tok blikket vekk fra veien i noen små sekunder.

Amerikaneren hadde fått teknisk trøbbel og prøvde å rette på kjedet i utforkjøringen. Sekunder seinere krasjet han i et gjerde og ble liggende på asfalten.

Powless kom seg raskt på reservesykkelen, men fallet ble skjebnesvangert for 21-åringen. Han stivnet og tapte terreng til de beste hele veien inn mot mål. Til slutt endte han på 9. plass, over ett og et halvt minutt bak vinneren Mikkel Bjerg.

– Kjedet hoppet av da jeg skulle skifte til den store skiven over toppen. Kjedet kilte seg fast mellom rammen og klingen. Jeg prøvde å dra den på plass, men da jeg så opp så jeg at veien svingte. Jeg kjørte rett inn i et gjerde. Det var min egen idiotiske feil. Jeg er virkelig skuffet, for jeg var på vei mot en god tid, sier han til TV 2.

Powless lå 33 sekunder bak Bjerg på Birkelundstoppen. Han tapte over et minutt på vei ned til Bergen sentrum.

– Etter fallet hadde jeg smerter da jeg prøvde å få albuene mine i en aerodynamisk posisjon. Jeg prøvde å gi alt til mållinjen, men det var en smell, sier han.

9. plass var noe helt annet enn Powless hadde sett for seg på forhånd. Han skjønte at løpet var over i tidelene før han traff bakken.

– Det føles som en drøm som knuses. Dette har vært et stort mål for meg hele sesongen. Jeg kan ikke tro at det skjedde, for normalt er jeg superfokusert i temporitt. Dette er den første gangen noe slikt har skjedd, sier han.

– Jeg er ikke sikker på hvor nær gullet jeg var. Jeg fikk ikke radioen til å virke. Den virket før start, men så døde den. Det er nesten så jeg ikke vil vite hvor langt jeg lå bak,forteller amerikaneren.

Dag Otto Lauritzen tror Powless kommer til å tenke mye på uhellet i natt.

– Uansett om man er sykkelrytter eller ikke liker man ikke å se velt. Det er en forferdelig følelse å velte, men på en måte er det godt at han kun kan skylde på seg selv. Han var uheldig. Kjedet kilte seg fast, men det er sånn som kan skje, sier Lauritzen.