dansk dynamitt!

Mikkel (18) smadret konkurrentene på U23-tempoen

Mikkel Bjerg (18) var fullstendig overlegen. Tobias Foss ble beste nordmann på 17. plass

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen var i nærheten av å klare å hamle opp med Mikkel Bjerg (18) på herrenes U23-tempo i VM i Bergen. Dansken ble tidenes yngste vinner på U23-tempoen i VM.

– Det største resultatet
Dansken var i en helt egen klasse i sitt første U23-VM og vant hele ett minutt og 5,92 sekunder foran amerikaneren Brandon McNulty.

Franske Corentin Ermenault tok bronsen.

– Det største resultatet i karrieren min, sier Bjerg i det offisielle intervjuet med UCI.

– Jeg visste at løypen var tøff, så jeg har tatt av litt vekt før denne store dagen. Jeg prøvde å holde tempoet så bra som mulig i klatringene.

18. september i Bergen har lenge vært merket av på kalenderen med en fet sirkel for den unge danske. Tidligere i sommer tok Bjerg sølv på U23-guttas tempo i EM ett fattig sekund bak landsmann Kasper Asgren. Mandag kunne han omsider stå på toppen av pallen.

– De siste tre månedene har handlet om i dag. Heldigvis har jeg unngått sykdom som er viktig i sånne forberedelser, sier Bjerg til dansk TV 2.

Bjerg startet hele to og en halv time før sistemann på tempoen og ble derfor sittende lenge i målområdet og vente på dommen. Men rytter etter rytter passerte målstreken med røde tall til stor glede for fjorårets VM-sølvvinner på samme distanse for juniorer. I Doha i 2016 var det McNulty som kapret gullet.

– Jeg så på wattmåleren at jeg lå an til topp fem eller medalje. Men da mellomtidene kom, så jeg at jeg hadde gjort en god prestasjon. Det er utrolig, sier Bjerg, som blir tidenes yngste mester på øvelsen.

Veltet fra medalje
Vi håpte på en plass blant de ti beste, men Tobias Foss' 17. plass ble beholdningen med de norske øyne.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg disponerte løpet. Jeg hadde mye krutt på slutten, men jeg burde kanskje gått hardere ut i starten, sier en noenlunde fornøyd Foss til TV 2 etter målgang.

Iver Knotten ble nummer 27 og landslagssjef Stig Kristiansen la seg flat etter generaltabben. Kristiansen og resten av det norske teamet hadde sett feil på løypebeskrivelsen og trodde at den lange runden skulle sykles før den korte.

– Jeg er forholdsvis flau på egne vegne. Dette liker jeg ikke. Jeg prøver å jobbe hardt for at dette ikke skal skje. Jeg er litt spak her nå., sa Kristiansen til TV 2.

Veltet fra medalje
Det var jevnt i kampen om de øvrige pallplassene bak Bjerg, og det så lenge ut til at en av forhåndsfavorittene, Neilson Powless, skulle kapre en medalje.

Men på vei ned fra Birkelundstoppen veltet amerikaneren etter å ha trøblet med kjedet. Dermed var medaljesjansen spolert, og 21-åringen kom i mål til niendeplass 20,48 sekunder bak bronsevinner Ermenault.