SKADET: allycrossfører Petter Solberg. Her fra Canada i fjor.
SKADET: allycrossfører Petter Solberg. Her fra Canada i fjor. Foto: Braastad, Audun

Petter Solberg må opereres etter krasj

Petter Solberg brøt kragebeinet tvert av i søndagens VM-runde i rallycross.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

42-åringen må opereres etter skadene han pådro seg i Latvia, får NTB opplyst.

Solberg har også pådratt seg to ribbeinsbrudd etter kollisjonen i søndagens semifinale under VM-runden i Riga.

Motorkongen er fortsatt innlagt på sykehus med sterke smerter.

Solberg ble skadd etter to påkjørsler i første sving i semifinalen under søndagens VM-runde i Latvia.

– Kragebeinet er tvers av og må opereres. Vi jobber med å få Petter hjem til Sverige med syketransport. Operasjonen skal utføres i Sverige, men når vet vi foreløpig ikke, sier Per-Espen Løchen i Solbergs rallycrossteam til NTB.

Petter Solberg ble mandag undersøkt grundig på et sykehus i Riga.

– De har også oppdaget to ribbeinsbrudd. Det er snakk om ribbein ni og ti på siden bak, det vil si nokså langt nede. Det forårsaket de sterke ryggsmertene Petter fikk umiddelbart etter smellen. De som har bristet ribbein, vet at dette gjør fryktelig vondt, sier Løchen.

Spurte om gullfeiring

Det er uklart om Solberg blir operert allerede denne uken. Selv om det norske motoresset forsvant ut i semifinalen søndag, ble han verdensmester sammen med makker Johan Kristoffersson.

SKADET: Petter Solberg ble sendt til sykehus med ryggsmerter etter krasj i søndagens semifinale under VM-runden i rallycross i Latvia.
SKADET: Petter Solberg ble sendt til sykehus med ryggsmerter etter krasj i søndagens semifinale under VM-runden i rallycross i Latvia. Foto: Jørgen Steinli

Svensken vant nemlig VM-runden, VM individuelt og sørget samtidig for at Solberg kan kalle seg verdensmester for fjerde gang gjennom seier i den prestisjefylte lagkonkurransen.

– Petter er fryktelig sliten. Han har hatt sterke smerter i 24 timer. Jeg hørte at han var helt utslått da jeg snakket med ham, sier Løchen.

– Men på typisk Petter-vis var det første han lurte på nettopp hvordan feiringen i går var. Jeg fortalte ham hvordan Johan gråt over at teamkameraten ikke kunne være med og feire de to VM-titlene. Da ble Petter veldig rørt, sier Løchen til NTB.

Solbergs skade etter søndagens kollisjon gjorde gullfeiringen svært følelsesladd.

– Petter satte veldig pris på at vi likevel valgte å feire Johan og teamets suksess, sier Solbergs rådgiver.

VM-sølvet ryker trolig

Derimot er Petter Solberg svært nedbrutt over at VM-sølvet individuelt trolig ryker.

– Han er veldig lei seg over at han trolig mistet VM-sølvet etter søndagens krasj. Sjansen ble veldig redusert. Han skjønner at det skal godt gjøres å bli nummer to.

Kun fem poeng skiller ned til VM-treer Mattias Ekström når to runder gjenstår.

Allerede om knappe to uker kjøres VM-runden i Tyskland.

– Petter nektet å innse overfor meg nå i ettermiddag at den VM-runden ryker. Men jeg vet at han innerst inne skjønner det. Han er oppriktig lei seg, siden VM-sølvet er i ferd med å renne ut i sanden.

Ikke bilbeltes skyld

Det ble søndag spekulert i om bilbeltet var årsaken til Solbergs kragebeinsbrudd, men Løchen har etter videoanalyser funnet årsaken til hvorfor verdensmesteren fra 2014 og 2015 pådro seg de sterke smertene.

– Jeg har sett på bildene fra kameraet inne i bilen og vet hva som forårsaket skadene. Petter ble touchet bakfra av Sebastien Loeb etter at han var raskest i starten og først inn i første sving. Det var ikke noe ufint fra franskmannen, bare en helt vanlig raceincident.

– Men det gjorde at bakparten på Petters bil slapp og bilen skrenset. Petter var i ferd med å rette opp bilen, og da svingte han rattet så langt han kunne til høyre. Siden han hadde begge hendene på rattet, så kom den venstre albuen veldig langt opp og den ble låst i en uheldig posisjon. Så kom Janis Baumanis og smelte inn i Petters dør. Det var heller ikke noe som Baumanis kunne noe for, men det var da kragebeinet røyk, forklarer Solbergs rådgiver Løchen til NTB.

Klandrer ingen

Allerede da Solberg trykket på radioknappen med høyrehånden like etter kollisjonen, forsto Petter Solbergs team at det var alvorlig.

– Vi hørte på at han at det var veldig alvorlig og at han hadde store smerter, sier Løchen.

Solberg ble umiddelbart fraktet til sykehuset i Riga.

– Det er ingen å klandre for dette. Det er slikt som kan skje i første sving i rallycross. Armen var i veldig ugunstig posisjon siden Petter skulle rette opp skrensen. Skadene har ikke noe med verken bilbelte eller sikkerhetssystemer å gjøre, bemerker Løchen.

I fjor fryktet for øvrig Solberg at han skulle bli lam etter en kollisjon under VM-runden i Canada.

(©NTB)