Den tidligere politihelten ble IKKE TRODD:

Her dømmes Jensen til 21 års fengsel

Politimannen Eirik Jensen er ikke troverdig, ifølge dommer Kim Heger. Han dømmes til 21 års fengsel for grov korrupsjon og for å ha medvirket til hasjvirksomhet. Cappelen er dømt til 15 års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

,I fire timer satt en fullsatt rettssal og hørte på at Eirik Jensens troverdighet ble revet i filler av dommer Kim Heger.

Alle forstod hvor det bar før dommeren kom med slutningen:

– Eirik Jensen dømmes til fengsel i 21 år.

Se reaksjoner i vårt livesenter her

Dermed ble påtalemyndigheten hørt i at Jensen skal dømmes til lovens strengeste straff.

Jensens forsvarere mente han måtte frifinnes på alle punkter, men fikk en tung dag i retten.

– Vi er skuffet, sa Jensens forsvarer, John Christian Elden, like etter at dommen falt. Det ligger i kortene at denne dommen vil bli anket,

DØMT: Den tidligere politihelten ble ikke trodd.
DØMT: Den tidligere politihelten ble ikke trodd. Foto: Junge, Heiko

Dømt for flere punkter

På punkt etter punkt ramset dommeren opp de ulike episodene som var sentrale i bevisførselen mot Jensen. Formuleringen «retten fester ikke lit til Jensens forklaring», gikk igjen gang etter gang.

Det gjelder blant annet pengebeløpet som ble funnet i veggen, badet som er pusset opp i Jensens bolig, en klokke av stor verdi Jensen har fått, samt sms'ene som er sendt mellom Jensen og Cappelen.

Jensen har hele tiden nektet for at han hadde kjennskap til at Cappelen var en storsmugler av hasj, men dette fester heller ikke retten lit til.

Det er for retten ingen tvil om grov korrupsjon. Ett av eksemplene er pengebeløpet som ble funnet i veggen hos Jensen.

– Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at Cappelen i 2013 har gitt, og Jensen har mottatt kroner 30 000,- og at pengene må ansees som en utilbørlig fordel for Jensen, sa dommeren.

Dette er saken

  • Den tidligere polititoppen Eirik Jensen (59) er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av 13,9 tonn hasj til Norge fra 2004 og frem til november 2013.
  • Gjermund Cappelen (50) er tiltalt for grov korrupsjon og for å ha smuglet 16,2 tonn hasj til Norge gjennom 20 år. Han ble pågrepet etter en av norgeshistoriens mest hemmelige politiaksjoner i desember 2013.
  • Innrømmet i avhør å ha smuglet inn tonnevis med hasj, og hevder han har fått hjelp av Jensen, mot betaling.
  • Jensen var en profilert politimann før han ble pågrepet i slutten av februar 2014, blant annet gjennom kampen mot gjengmiljøene i Oslo og innsatsen mot organisert kriminalitet.
  • Påtalemyndigheten mener Jensen bistod Cappelen i smuglingen ved å gi ham informasjon som kunne ha innvirkning på hasj-businessen. Det er funnet 1500 tekstmeldinger mellom de to, med innhold som «stille», «solskinn», «det er meldt knallvær» og «feriemodus over hele linja».

Felt etter sms'er

Ved gjennomgang av alle sms mellom Cappelen og Jensen la aktor til grunn at minst tre sms'er konkret handlet om betaling av korrupsjons-penger. Retten mener det ikke er noe tvil om at det er riktig.

I tillegg mener de det er bevist at Jensen i det minste har mottatt kroner 90.000,- i 2009, 300.000,- i 2010 og 30.000,- i 2012.

Dommeren sa:

– Jensen har i retten ikke kunnet gi noen fornuftig og troverdig forklaring knyttet til meldingene, og det er heller ingenting i bevismaterialet som kan forklare meldingene på annen måte enn at det gjelder betaling fra Cappelen til Jensen.

Totalt fant retten at Jensen har mottatt verdier for 667.800 kroner som følge av samarbeidet med Cappelen.

På spørsmålet om dette er korrupsjonspenger er retten ikke i tvil.

– Etter bevisførselen er retten ikke i tvil om at fordelene er gitt til Jensen i anledning Jensens stilling som politi. Det er i denne egenskap Jensen har medvirket til hasjimporten og mottatt korrupsjons-beløpet ved at han har benyttet sin stilling og kompetanse til å medvirke til hasjimporten.

Retten mener både Jensen og Cappelen har handlet forsettelig, og at det dreier seg om grov korrupsjon.

«Sentral og viktig del»

– Vi kan ikke se det annerledes enn at det må falle inn under lovens strengeste strafferamme, sa dommeren om korrupsjonsanklagene.

Retten mener Jensen har bidratt til å berolige Cappelen om at hans handlinger er beskyttet av Jensen. De mener Jensen var en «sentral og viktig del» av Cappelens hasjvirksomhet.

Det er ingen formildende omstendighet at Cappelen var en kilde for Jensen, slik retten ser det.

15 års fengsel for Gjermund Cappelen

«Hasjbaron» Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel for hasjinnførsel og grov korrupsjon.

Bærumsmannen får 30 prosent strafferabatt for å ha tilstått og for å ha forklart seg om ekspolitimann Eirik Jensens rolle.

Gjermund Cappelens advokat, Benedict de Vibe, sier til TV 2 at Cappelen er fornøyd med at han er trodd i retten, men han er ikke fornøyd med seks års strafferabatt. De argumenterte for en halvering av maksstraffen på 21 år.

Retten tar imidlertid påtalemyndighetens krav om inndragning av 825 millioner kroner til følge. Det utgjør 50.000 kroner per kilo hasj Cappelen har erkjent å ha importert.

De Vibe påpeker også at han er kritisk til at Jensen ikke sitter varetektsfengslet, når Cappelen gjør det. Spesialenheten opplyste før helgen at de ikke har funnet grunnlag for å fengsle Jensen før det foreligger en rettskraftig dom.