MENER HAN ER BEDRE ENN KRISTOFF I EN REN SPURT: Edvald Boasson Hagen mener han er hakket hvassere enn Alexander Kristoff i spurter med rett linje og mann mot mann.
MENER HAN ER BEDRE ENN KRISTOFF I EN REN SPURT: Edvald Boasson Hagen mener han er hakket hvassere enn Alexander Kristoff i spurter med rett linje og mann mot mann. Foto: Bonnerup Claus

Boasson Hagen: – Jeg har aldri vært bedre forberedt

The Boss-utgaven av Edvald Boasson Hagen kommer som bestilt. Alt av treningsopplegg og valg av ritt denne sesongen har blitt sydd sammen med ett mål for øye: VM i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til og med løypa virker håndplukket. For når verdenseliten tråkker til på fellesstarten søndag er det i en trasé som passer rudsbygdingen meget bra.

– Det er ikke slik at jeg ble spurt om hva jeg ville ha, men det kan virke som noen har sett på egenskapene til oss norske. Løypa passer meg utmerket og jeg er bedre forberedt enn noen gang. Alt denne sesongen har handlet om å toppe formen inn mot Bergen. Vi har kartlagt det som venter oss i siste bakken og inn mot mål, og simulert dette i treningene. Slikt har jeg aldri gjort før, sier Boasson Hagen.

Samtidig melder 30-åringen at formen er som den har vært hele sesongen; svært bra.

– Håpet er at formen bare blir bedre og at alt klaffer om en uke. Jeg har fått andreplass i VM før (2012), og da var jeg langt fra så forberedt som nå, så jeg skal gi jernet.

I år har på mange måter gode, gamle Boasson Hagen kommet tilbake. Han som er en mester i å komme med i det riktige bruddet, og avgjøre med rå kjørestyrke. Han som tør.

– Det var i Tour of Norway jeg begynte å vinne igjen. Den største forandringen er at jeg nå våger å ta de lange spurtene slik jeg gjorde før. Fremfor å prøve å spare meg og kjøre en smart spurt der jeg flere ganger har blitt innelåst, har jeg begynt å gjøre som før. Gå tidlig, få en luke og kjøre på. Jeg føler jeg har begynt å få det tilbake, at jeg har blitt sterkere og mer eksplosiv. Da må jeg stole på meg selv og instinktet og kjøre mer på det.

Det norske laget har en plan selv om den endelige taktikken ennå ikke er lagt. Men alt tyder på en reprise på EM der Boasson Hagen satte inn støtet med fire kilometer igjen. Da han ble innhentet av feltet like før mål tok Alexander Kristoff ansvar og vant spurten om EM-gullet i Herning.

– EM var en generalprøve, og det vil jeg jo si funket relativt bra. Mitt mål er å være med i en gruppe som rykker fra noen kilometer før mål. Det er ingen fordel å gå aleine med hele feltet jagende bak deg, så det må være en gruppe sammensatt av ryttere sterke nok til å kjøre fra feltet.

– Hvis et rykk aldri lykkes, og dere kommer inn til massespurt. Spurter du for deg selv da?

– Skjer det har vi ikke lykkes med taktikken, og da må vi ha en reserveplan. Den legger vi gjerne dagen før. Hvis jeg ikke klarer å kjøre fra har jeg sannsynligvis ikke krefter til å være med i en spurt. Målet mitt er å lykkes med rykk og gå først over mållinja.

– Det at laget går for to kapteiner, du og Alexander Kristoff, er du komfortabel med det nå?

– Det har aldri vært slik at det skal være bare én kaptein. Det er bedre å spille på flere når man har to så gode kort. Men vi er enige om at å spurte på hver vår side ikke er en taktikk som funker. Det er den som har best form og dagen det blir kjørt for.

– Har du noe problem med å være opptrekker for Kristoff?

– Hvis han er en bedre spurter så er det greit. Hvis jeg har brukt opp kreftene i bakken eller inn mot mål.

– Men for øyeblikket spurter du bedre enn Kristoff?

– Han har hatt bedre spurter når det er kaotiske og tekniske spurter, men hvis det er mann mot mann og rett linje har kanskje jeg en bedre spurt. Og blir jeg levert i en perfekt posisjon har jeg hatt flere resultater der jeg er foran han.

Begge de norske sykkelhåpene har vist storform like før det virkelig gjelder. Boasson Hagen med sin tiende seier for sesongen da han vant siste etappen av Tour of Britain 10. september, der Kristoff kom inn på tredjeplass. Nå handler alt om å gripe den unike muligheten et VM på hjemmebane er.

– Jeg kommer aldri til å få denne muligheten igjen. Det er 200 mann som vil ha den verdensmestertrøya, men som kanskje ikke er like tent som meg. Jeg er klar for å gi alt.