BYTTES ROLLENE? I Doha skulle Edvald Boasson Hagen være spurtopptrekkeren til Alexander Kristoff. Dette året bør rollene byttes om det kommer et samlet felt mot mål, mener Johan Kaggestad.
BYTTES ROLLENE? I Doha skulle Edvald Boasson Hagen være spurtopptrekkeren til Alexander Kristoff. Dette året bør rollene byttes om det kommer et samlet felt mot mål, mener Johan Kaggestad. Foto: Bendiksby, Terje

Mener Kristoff bør være spurtopptrekker for Boasson Hagen

Johan Kaggestad mener rudsbygdingen har de beste spurtbeina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kaos og dårlig kommunikasjon ødela Norges gullmuligheter i VM i Doha i fjor. Etter løpet var Alexander Kristoff svært irritert på Edvald Boasson Hagen. Kristoff mente at landsmannen spurtet for egne muligheter i stedet for å hjelpe ham til en topplassering.

– Jeg var på hjulet til Edvald. Jeg ropte at han skulle starte, men jeg vet ikke hva som skjedde. Han ventet altfor lenge. Til slutt svarte han som om han skulle spurte selv. Da var det for sent for meg. Jeg ropte og ropte, sa Kristoff til TV 2 etter målgang.

I EM for en drøy måned siden fungerte samarbeidet langt bedre. Boasson Hagen satte press på hovedfeltet med et rykk like før mål. Da Boasson Hagen ble hentet av feltet like før mål slo Kristoff til og tok EM-gullet med minst mulig margin.

– Kristoff er en fullblods spurter
Nå gjenstår det å se om samarbeidet blir like bra i VM. Sannsynligvis vil en liten gruppe ryttere rive seg løs når rytterne sykler opp Salmon Hill siste gang. Hvis det kommer en større gruppe til mål, og begge nordmennene sitter med, er TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad klar på hvordan han ville lagt taktikken.

– Det er opp til gutta å finne ut av hva de skal gjøre. Skal de kjøre for seg selv eller utnytte hverandre? Jeg ville satset på å utnytte hverandre slik at en av dem får mer kraft i den siste fasen. For meg er det Edvald Boasson Hagen som er i toppform for øyeblikket, sier Kaggestad.

Kristoff har liten erfaring med å kjøre spurtopptrekk. Derfor tror Kaggestad det kan bli vanskelig å overtale ham til å kjøre for Boasson Hagen.

– Kristoff har aldri gjort en jobb for noen på den måten. Han er en fullblods spurter. Det er fremmed for ham å gjøre et opptrekk. Men vi husker at Thor Hushovd kjørte opptrekk for Tyler Farrar i Tour de France i 2011. Da hadde Hushovd både den gule trøyen og VM-trøyen. Det er noe med den innstillingen, sier Kaggestad.

– Skal det fungere må de ha trent på det på forhånd. Det har de foreløpig ikke gjort. Jeg tror løypen er hardere enn folk tror, og jeg tror ikke det kommer to nordmenn i første gruppe inn mot mål. Men om begge skulle komme inn i første gruppe må de være ærlige med hverandre. Hvem har bra bein og hvem har middels bra bein? Jeg tror Edvald Boasson Hagen er i sitt livs form. Det er de signalene jeg har fått. Da er han god å spurte. I tillegg tror jeg han tåler laksebakken veldig bra, sier han.

– I verste fall må begge to spurte
Kaggestad har mest tro på at en liten gruppe med såkalte punchers vil skille seg ut på den siste runden.

– Man ser det på laguttakene til de store nasjonene. Verken Frankrike eller Belgia har tatt ut spurtere på laget. De har tatt ut klassikerryttere som Philippe Gilbert, Greg van Avermaet, Tony Gallopin og Julian Alaphilippe. De vet at det kommer til å bli slitasje når de kommer til laksebakken etter 240 kilometer. Da er det de sterkeste rytterne som sitter igjen. De har nok også tatt ut laget fordi de ønsker å kjøre livskiten ut av spurtere som Alexander Kristoff og Fernando Gaviria, sier Kaggestad.

Tidligere verdensmester Thor Hushovd er ikke sikker på at Boasson Hagen vil klare å rive seg løs fra tetgruppen før mål.

– Man må legge en plan og tenke på alle scenarier. Det er greit å si at Boasson Hagen skal støte med tre kilometer igjen, men det er ikke sikkert det er rom for det. Farten kan være for høy. Da må man tenke på hva man skal gjøre dersom begge sitter i tetgruppen med én kilometer igjen. I verste fall må begge to spurte, så får vi se hvordan det går. Det er uansett bedre å spurte enn å tro at den ene skal dra opp spurten for den andre, sier han.

Selv om fellesstarten for herrer blir et av de store høydepunktene i VM mener Kaggestad at det er mye å glede seg til før Kristoff og Boasson Hagen skal forsøke å ta gull.

– Det er så mange spennende øvelser før søndag. Nå har jeg virkelig fått VM-stemningen. Bergen står på hodet og det ser så bra ut. Været er topp og vi skal ha en fantastisk lagtempo i morgen. Team Sky, verdens beste lag, har aldri vunnet lagtempo i VM. Nå kommer de med Chris Froome, som har vunnet både Tour de France og Vueltaen. Han skal også prøve å vinne sin første VM-tittel på sykkel. Det er der jeg er nå, smiler han.