– Alle vil bli Wayne Rooney, men fortsatt har vi ikke sett et lignende idrettstalent

Wayne Rooney jakter sitt mål nummer 136 på Old Trafford – for Everton.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester United mot Everton på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag klokken 17.00.

Legende.
Ikon.
Et forbilde for alle.

Pipen har sannelig fått en annen lyd rundt Old Trafford når det gjelder Wayne Rooney. Før sommeren var han den store elefanten i rommet der han fra tid til annen løp rundt med kapteinsbindet uten å være i nærheten av å levere som i glansdagene. Visst rakk han å bli klubbens mestscorende gjennom tidene, men ingen fortvilet da Rooney forsvant ut dørene.

TILBAKE I BLÅTT: Wayne Rooney.
TILBAKE I BLÅTT: Wayne Rooney. Foto: Lee Smith

Målmaskinen har aldri lagt skjul på at Everton er klubben i hans hjerte. Som liten var han fast inventar på Goodison Park. Da Everton-legenden Duncan Ferguson satt i fengsel, sendte Rooney brev til ham. Som voksen har han sovet i Everton-sengetøy, og hver gang han spilte kamp samtidig som Everton, var det første han gjorde etter kamp å sjekke resultatet deres på mobilen.

Denne uken har jeg gått i Wayne Rooneys fotspor. For ham startet alt i Croxteth, et tøft strøk i arbeiderklassebyen Liverpool, tidligere kjent for vold og annen kriminalitet. Men også for boksing. Rooney-familien var viktige bidragsytere på boksesenteret i nabolaget. Onkel Richie og pappa Wayne Sr. var trenere, mens en av hans fettere lenge var Englands beste i sin årsklasse. Bestyreren på senteret kan fortelle at ingen brukte mer tid på idrett enn Wayne.

– Fortsatt kommer hundrevis av barn hit og spiller fotball hver dag. Alle vil bli Wayne Rooney, men fortsatt har vi ikke sett et lignende idrettstalent, sier hun.

TILGITT: Everton-fans i en FA-cupkamp mot Manchester United i 2015.
TILGITT: Everton-fans i en FA-cupkamp mot Manchester United i 2015. Foto: Paul Barker

Hun kan også fortelle at Rooney alltid spilte fotball på gata og på den lille banen bak bokseklubben. På kvelden hoppet han og kompisene over gjerdet for å spille. Den mest berømte historien er at han etter å ha scoret sitt første mål for Everton (mot Arsenal) dro ut og spilte fotball med vennene den samme kvelden.

Dette var noen år før profesjonaliseringen av ungdomsfotball i England med akademier og det hele. Rooney er den siste engelske gatefotballspilleren.

Da han som 16-åring introduserte seg i Premier League, var det tydelig at dette var en spesiell spiller og en spesiell gutt. Blandingen av ballkontroll, skuddteknikk, kraft, fart og frekkhet hadde man aldri sett før.

«We hate you so much because we loved you so much»

De fleste av Evertons supportere forsto nok, men ikke alle godtok det da Rooney lot seg lokke til Manchester United. 25 millioner pund var mye penger i 2004, men når fasit er 253 mål og 16 trofeer, må det regnes som et kupp.

ELSKET OG HATET: Everton-supporternes forhold til Wayne Rooney.
ELSKET OG HATET: Everton-supporternes forhold til Wayne Rooney. Foto: Paul Ellis

Wayne Rooney har alltid scoret mål og alltid laget trøbbel for seg selv. Kontroverser har preget hans 16 år lange tid i rampelyset. Det røde kortet i VM 2006. De sterke meldingene til kamera under og etter kamp. Det plutselige ønsket om å forlate Manchester United i 2010. Fyll og utroskapsskandaler.

I sommer fikk han dra hjem. Perioden etter comebacket beskriver hele karrieren til Rooney. Det startet med jubel. Mål hjemme og borte. Så var det tid for en skandale, med fyllekjøring hjem fra en bytur med en annen kvinne enn kona Coleen i passasjersetet. De siste tre kampene har gitt null poeng, null mål, og plutselig spiller han ute av sin vanlige posisjon også for Everton. I tillegg har han bestemt seg for å slutte på landslaget.

Denne helgen er Rooney for første gang tilbake på Old Trafford, hvor han har scoret 135 mål. Selv om Everton har vært bånn i bøtta de siste kampene, står det skrevet i stjernene at nummer 136 kommer søndag ettermiddag.

Ingen Everton-fans glemmer da Rooney i 2007 og 2008 kysset United-merket etter scoring på Goodison. Nå kan gjøre opp for seg. Foran 75.000 av sine egne.