Froome: – Det er veldig vanskelig mentalt for meg nå

Chris Froome er på felgen mentalt etter en utrolig sesong. Likevel kan han gjøre noe ingen har gjort før ham på søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se lagtempo på TV 2 og TV 2 Sumo søndag. Kvinner kl. 11.30, menn kl. 15.00.

For det en nemlig ikke en eneste syklist i historien som har klart å vinne Tour de France, Vuelta a España og VM-gull samme år.

Derfor var det kanskje heller ikke så overraskende at den naturaliserte briten var i strålende humør da han møtte pressen i Bergen.

– Det var herlig. Det er vakkert her. Det er det første man legger merke til, sier han til TV 2 etter den første trilleturen på norske veier.

Vil du gjøre VM ekstra gøy? Spill VM-manager her

– Fantastisk. Helt fantastisk

– Det kommer til å bli en tøff lagtempo. Det er nesten ikke en eneste meter med flat vei. Det er alltid opp og ned, og det kommer til å gjøre lagtempoen veldig utfordrende. Men jeg tror vi har et lag som vil være konkurransedyktig i denne løypen, fortsetter han.

– Du er sikkert klar over det, men du vil bli den første noensinne til å vinne Tour de France, Vuelta a España og VM i samme år om du lykkes her i Bergen. Hva ville det ha betydd for deg?

– Det vil vært helt utrolig. Fantastisk. Helt fantastisk. Det har vært en utrolig spesiell sesong allerede. Så det ville vært magisk å vinne lagtempoen på søndag.

«Vent litt, du kan ikke slappe av enda»

Team Sky stiller, ved siden av Froome, med et lag fra aller øverste hylle.

Tempoverdensmester Vasil Kirijenka, 2014-verdensmester Michal Kwiatkowski, prologvinner i årets Tour de France, Geraint Thomas, åpenbaringen Gianni Moscon og stortalentet Owain Doull utgjør laget.

Det betyr at de fleste eksperter rangerer Team Sky som en favoritt til gullet på lik linje med de vanlige storfavorittene BMC og Quick-Step Floors.

For Froome blir dog ikke selve syklingen den største utfordringen på søndag. Etter en lang og ekstremt suksessrik sesong trenger nemlig hodet hvile.

– Det er vanskelig at de store målene kommer så tett på hverandre. Det har vært et mål for meg i seks-syv år å vinne Spania rundt. Og det å komme til Madrid i den røde trøyen er noe jeg har brukt mye energi på mentalt. Så man blir litt «tom» når man endelig får det til. Luften går litt ut av ballongen. Da har man lyst til å slappe av, men så slår det deg: «vent litt, du kan ikke slappe av enda. Neste uke skal du til Norge for å sykle VM». Derfor er det vanskelig mentalt. Man kan ikke «skru av». Så derfor er det veldig vanskelig mentalt for meg, forteller han energisk, og legger til:

– I tillegg har jeg vært mange uker på veien. Etter Tour de France dro jeg til høyden i Livigno nesten med en gang. Og etter det var det så godt som rett til Vuelta a España. Så jeg har ikke vært hjemme på tre måneder, egentlig. Det har vært en lang periode med konkurranser, så derfor er det vanskelig for meg nå. Men fysisk føler jeg meg ganske bra.