HÅPER PÅ SPURT: Alexander Kristoff håper det blir en samlet spurt i VM-fellesstarten om en drøy uke.
HÅPER PÅ SPURT: Alexander Kristoff håper det blir en samlet spurt i VM-fellesstarten om en drøy uke.

– Jeg har en plan i hodet. Det har helt sikkert Edvald også

Alexander Kristoff forteller at det fortsatt ikke er bestemt hva som skjer dersom det blir en samlet spurt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Kristoff skal sykle lagtempoen i VM på søndag. Deretter setter han seg på et fly til Stavanger. Onsdag kommer han tilbake til VM-byen. Fire dager seinere venter et av sesongens største mål. Fellesstarten i VM er øvelsen som rager høyest av alle i mesterskapet. Det norske laget setter sin lit til at Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen kan finne ut av problemene som gjorde at det gikk skeis både i Richmond i 2015 og i Doha i 2016.

– Vi prøver ikke å tenke på fjoråret. Det gikk ikke som vi hadde håpet på, men nå er det et nytt mesterskap. Vi kjørte bra i EM, så vi har en god følelse fra forrige gang vi kjørte på lag sammen. Da må vi dra med oss den følelsen til VM og prøve å kjøre på samme måte. Vi må spille hverandre gode. Det har jeg tro på. Denne løypen passer det norske laget godt, sier Kristoff til TV 2.

Han tror det blir et voldsomt kjør siste gang opp Salmon Hill. Sterke ryttere som Peter Sagan, Greg van Avermaet, Philippe Gilbert, Julian Alaphilippe og Michal Kwiatkowski vil garantert prøve å sette de to nordmennene under press. Kristoff frykter at en liten gruppe vil rive seg løs i avslutningen, men utelukker ikke muligheten for en samlet spurt i en større gruppe.

– Det er mulig, men da kommer vi til å ha en plan på det også. Det tar vi når vi samles med landslaget. Jeg har en plan i hodet. Det har sikkert Edvald også. Så får vi se om de går overens eller ikke. Jeg kommer til å prøve å henge med for å være med i en spurt. Edvald har en styrke i at han kan gå i brudd, slik han gjorde i Tour of Britain. Da tror jeg Norges sjanser er størst. Da har vi to kort å spille på. Hvis begge havner i spurt er det bedre at en jobber for den andre, men det halverer samtidig våre sjanser. Vi får se hva landslaget mener. Det er opp til Stig Kristiansen, sier han.

Får bonus fra UAE Emirates
Kristoff har for vane å legge en premie i potten dersom han vinner ritt. I 2016 ønsket han seg en vannscooter dersom han vant en etappe i Tour de France. I årets Tour sto en Porsche 911 øverst på ønskelisten. Katusha-rytteren har ikke lyst til å si hva han kunne tenke seg dersom det skulle bli VM-gull.

– Jeg har noe på ønskelisten, men det får heller vente til etter jeg har vunnet. Hvis jeg sier det får jeg bare kjeft fra kona. Hun sier jeg må slutte å ha ønskelister i media. Det blir det bare store saker ut av, smiler han.

Økonomisk kan han smile bredt om det skulle bli VM-gull. Kristoff har sikret seg en gullbonus i kontrakten med UAE Emirates, som han skal sykle for neste sesong. Det kommer i tillegg til bonusen fra landslaget.

– Det er bonuser fra landslaget. Det er også bonuser fra mitt nye lag dersom jeg skulle vinne. Det ligger en del økonomi i å vinne. Det har også mye å si for neste kontrakt. Å kjøre med VM-striper henger ved deg i noen år. Men det er stor forskjell på å vinne eller å bli nummer to. Akkurat størrelsen på bonusen vil jeg holde for meg selv, sier han.

Team Sky-sportsdirektøren Gabriel Rasch skal være en hjelpende hånd for Stig Kristiansen under VM. Det tror Kristoff vil slå positivt ut.

– Gabba har mange gode kvaliteter. Han kjenner godt til styrkene til de forskjellige rytterne siden han ofte er på ritt. Det er gull verdt for Stig. Gabba har mye erfaring og kan sin taktikk, sier Kristoff.

– Bergen litt mer spektakulær enn Stavanger
Foreløpig viser værmeldingen at det skal bli fint vær i Bergen de neste dagene. Også i slutten av neste uke titter solen frem. Det gjør VM i vestlandsbyen enda mer spektakulær, mener 30-åringen.

– Når Bergen viser seg fra en side som den har gjort så langt er det ikke mange steder som er finere. Naturen i Bergen er litt mer spektakulær enn i Stavanger med fjellene så tett opp mot byen. Det er en veldig flott by, medgir Kristoff.

På søndagens lagtempo får han neppe tid til å nyte omgivelsene. Kristoff er forberedt på et blodslit fra Askøy til Festplassen. Han kommer trolig til å stirre rett inn i bakhjulet til Tony Martin i flesteparten av de 42,5 kilometerne til mål.

– Vi andre på laget er på ca. samme nivå, og så er Tony Martin på et litt annet nivå. Nå skal jeg ligge på hjulet hans. På treningen fredag synes jeg det var tungt nok å ligge i 2. posisjon da han tok noen lange drag. Det er ikke den beste posisjonen, innrømmer han.