– Det stereotype bildet av svette menn som snuser og slåss har heldigvis forandret seg

Fredrik Söderström (40) tar over Storhamar med ærefrykt og et ønske om å male et annet bilde av hockeykulturen.

TV 2 har tatt med Storhamar-treneren på en av Hamars beste vinbarer, for utenom idretten har Fredrik Söderström en lidenskap for vin.

Selv om han nok skiller seg ut er svensken opptatt av å ta livet av mytene rundt ishockey-kulturen.

– Hockeyen har forandret seg. Det stereotype bilde av at ishockey er svette menn som snuser og slåss, har heldigvis forandret seg. I dag vil jeg påstå at det er oppegående personer som holder på med hockey, både kvinner og menn. Kulturen i og rundt hockeyen har også forandret seg, selv om det kanskje ikke er vanlig å sitte og snurre på vinglass sammen, sier Söderström til TV 2.

– Ingen problem med å stå der når det blåser

Svensken har trent Allsvenskan-klubben IK Oskarshamn i seks år, og var klar for en ny utfordring da han vendte nesen mot Hamar.

Et sted han allerede har funnet seg godt til rette.

– Folk her på Hamar er ekte, genuine mennesker. Jeg syns hele den norske mentaliteten er litt mer tilbakelent enn det svenske. Folk står for den de er på en måte som passer meg bra. Folk kommer bort på matbutikken for å gratulerer oss med en seier, eller spørs hva som skjer borte hos oss. Jeg liker det, og jeg er imponert over den store hockeyinteressen her, sier han.

– Supporterne har store forventninger denne sesongen. Er du klar for det som måtte komme dersom det går dårlig?

– Jeg er klar for å ta fullt ansvar. Både for det som går bra, og det som går til helvete. Det kommer dager, og jeg har ingen problem med å stå der når det blåser. Jeg tror spillerne hadde vært skuffet hvis vi ikke hadde hatt supportere som er engasjerte, understreker han.

Etter de elleve første seriekampene står Storhamar med 25 poeng. Det betyr foreløpig andreplass, tre poeng bak Frisk Asker.

– Folk er mer ydmyke i Norge

Söderström har en sterk tropp, med ledertyper som Patrick Thoresen, Christian Larriveé og Robin Dahlstrøm. Samtidig er det ikke snakk om å forskjellsbehandle.

– Jeg er tydelig, ærlig og krevende i den forstand at når man har gått inn i et lag så har man et ansvar overfor hverandre. Jeg tror på at alle må bidra, og har samme krav til våre beste spiller som til de unge guttene, sier svensken.

Han ser klare forskjeller mellom hockeyen i Sverige og Norge - på godt og vondt.

– Min første tanke er at den norske hockeyen ligger 10-15 år etter Sverige. Det er en voksende sport, men det finnes en litt for begrenset hockeyforståelse hos mange spillere. De er gode på det tekniske, og har bra fysikk. Samtidig mangler mange litt på spilleforståelse, og erfaring i ulike situasjoner på isen, mener Storhamars-sjefen.

Samtidig er han imponert over ydmykheten, og mentaliteten til de norske spillerne.

– Det er mindre jåleri i norsk hockey. Spillerne er mer ydmyke, og jordnære. Vi har flere i vår tropp som kommer halv åtte på morgenen, trener, også går de på jobb som snekker eller andre ting. Også er det ikke noe syting om det. Det er fascinerende å se at så mange har et så ydmykt syn på livet, avslutter Söderström.