FORBEREDT: Orica-Scott-rytterne kom til Bergen på mandag for å lade opp til lagtemporittet søndag.
FORBEREDT: Orica-Scott-rytterne kom til Bergen på mandag for å lade opp til lagtemporittet søndag. Foto: Peter Dejong

– Den tøffeste lagtempo-løypen jeg har sett de siste ti årene

Sportsdirektør spår syrefest på VMs åpningsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag går startskuddet for sykkel-VM i Bergen. En rekke av verdens beste sykkellag skal kjempe om VM-gull i lagtempo.

Starten på tempoløypen går på Ravnanger på Askøy. Derfra skal rytterne tilbakelegge 42,5 km før målgang på Festplassen.

Orica-Scott er blant favorittene på lagtempoen. De kom til Bergen allerede mandag for å være best mulig forberedt til søndagens ritt.

– Vi ønsket å kutte ut en reisedag. Mange av rytterne syklet Tour of Britain. I stedet for å reise tilbake til Spania kom de direkte hit. Vi hadde også ryttere som kom fra Canada. Jeg tror det vil gagne oss at vi har blitt så godt kjent med løypen, sier sportsdirektør Matt White til TV 2.

Etter flere gjennomkjøringer spår White en syrefest på søndag.

– Det er definitivt en av lagtempoene med tøffest konkurranse. Og det er den tøffeste lagtempoen jeg har sett de siste ti årene. Det inkluderer også Tour de France, Vueltaen og Giro d'Italia. Løypen er ubarmhjertig. Det går opp og ned hele tiden. Klatringen 12 kilometer før mål kommer til å smerte for mange lag, mener White.

Orica-Scott har to 3. plasser og to 2. plasser på de fem lagtempoene som er kjørt i VM-sammenheng siden 2012. White er sikker på at laget vil kjempe om medaljer igjen.

– Vi kommer alltid til VM med et lag som kan kjempe om topplasseringer. Målet er å vinne. Vi har tatt medalje på alle lagtempoer bortsett fra én. Men konkurransen kommer til å bli tøff. Det er sju eller åtte lag klasselag her. Team Sky, med Chris Froome på laget, kommer til å være favoritter på søndag, sier han og legger til:

– Froome har hatt et utrolig år. Han er selvsagt sulten på å vinne lagtempoen og den individuelle tempoen. Team Sky blir laget å slå. Med ryttere som Froome, Kiryenka, Kwiatkowski og Geraint Thomas – det er et ganske formidabelt lag, sier han.

Alexander Kristoff og Katusha trente i dag i løypen. Det gikk ikke helt smertefritt. To ganger kjørte Katusha-rytterne feil. Den første gangen havnet de inn i en enveiskjørt tunnel på vei mot flyplassen Flesland. Den andre gangen var rytterne på vei opp på motorveien fra Loddefjord i retning Bergen før rytterne måtte gjøre helomvending.

– Det er ikke vi som kjører feil. Det er kartleserne som sender oss feil vei, smiler Kristoff.

Katusha har tempokanonen Tony Martin med på laget, men laget er ikke blant de største favorittene.

– Klarer vi topp fem skal vi være godt fornøyd, sier han.