FNs sikkerhetsråd innkaller til hastemøte fredag.
FNs sikkerhetsråd innkaller til hastemøte fredag. Foto: Steve Helber / AP.

Nytt missil skutt opp i natt:

Raser mot Nord-Korea: – Kina og Russland må reagere

FNs sikkerhetsråd innkaller til hastemøte etter at Nord-Korea har skutt opp ny missil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs utenriksminister Rex Tillerson sier Kina og Russland må reagere etter at Nord-Korea skjøt opp en ny mellomdistanserakett over Japan fredag.

FNs sikkerhetsråd innkaller til hastemøte fredag. NATO ber om global respons etter Nord-Koreas missil-oppskytning.

– Kina og Russland må vise at de ikke tolerer disse hensynsløse missiloppskytingene ved å handle direkte og på egen hånd, sier Tillerson ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Fredag morgen lokal tid ble en ny rakett oppskutt fra hovedstaden Pyongyang. Ifølge Japans TV-stasjon NHK ble missilet skutt opp klokken 6.57 lokal tid over den japanske øya Hokkaido. Missilet landet i Stillehavet, 2.000 kilometer fra land, melder nyhetsbyrået DPA.

Den sørkoreanske forsvarsministeren opplyser at missilet trolig fløy 3.700 kilometer med en høyde på 770 kilometer. Det er både høyere og lenger enn raketten som ble oppskutt i samme område for om lag to uker siden. Den sørkoreanske presidenten har innkalt til hastemøte i landets nasjonale sikkerhetsråd.

Pentagon opplyser at missilet aldri utgjorde noen trussel mot det nordamerikanske fastlandet. Tillerson bekrefter at USAs president Donald Trump blitt informert om missiltesten.

Hastemøte

FNs sikkerhetsråd innkaller til hastemøte i New York fredag klokken 15 lokal tid, på forespørsel fra USA og Japan.

Mandag denne uken holdt FNs sikkerhetsråd et møte om situasjonen i Nord-Korea hvor de innførte flere sanksjoner mot regimet. Også vetomaktene Kina og Russland støttet sanksjonene. Nord-Korea har kommet med sterke trusler mot land som Japan, USA og Sør-Korea etter møtet.

Japans statsminister Shinzo Abe fordømmer oppskytingen og sier landet aldri kan tolerere det han kaller en «farlig og provoserende handling som truer verdensfreden».

– Det internasjonale samfunnet må samles og levere en klar beskjed mot Nord-Koreas farlige og provoserende handlinger som truer verdensfreden, sier Abe.

Også Sør-Korea fordømmer testen og kaller det en trussel mot «internasjonal fred og sikkerhet».

«Senke Japan»

Torsdag videreformidlet det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA trusler fra det lukkede regimet om å senke Japan med atomvåpen, og redusere USA til «aske og mørke».

Truslene kommer etter FN-sanksjoner mot Nord-Korea som var en reaksjon på at regimet gjennomførte sin sjette og desidert kraftigste kjernefysiske test 3. september. Prøvesprengingen antas å ha vært en hydrogenbombe.

Regimet har stemplet de nye sanksjonene som ondskapsfulle og har lovet fordobling av eget forsvar og en «historisk hevn over USA». Pyongyang ber også om at FNs sikkerhetsråd oppløses. De betegner rådet som «ondskapens redskap», og mener det består av «pengebestukkede» land som handler etter ordre fra USA.

– De fire øyene i øyriket bør senkes ned i sjøen av en atombombe av Juche. Japan trenger ikke lenger å eksistere i nærheten av oss, heter det i uttalelsen videreformidlet av KCNA.

(TV 2/NTB)